Magyarországon 1964 óta minden év április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ez a dátum fontos nap lehet a kávérajongók számára is, mivel 2 éve pontosan ezen a napon történt a népszerű Centrál Kávéház újranyitása.
Ez nem véletlen, hiszen a Centrál az egyik legnagyobb múltú irodalmi kávéházunk.
A régi Centrál Kávéház egyik legfontosabb hagyománya a híres vendéglátáson túl a kávéház intellektuális jellege, a pezsgő kávéházi szellemi élet volt, hisz egykor éjjel-nappali nyitva tartás mellett festők, építészek, szobrászok, újságírók, színházi emberek, fotósok, muzsikusok, művészettörténészek, orvosok, egyetemi tanárok otthona, törzskávéháza volt. A Centrál mai kifejezéssel élve saját korának tudás- és információs központja volt.
A Centrálban az első jelentős esemény az volt, amikor Kiss József a Váci utcai Koronából átköltöztette Kerek Asztalát és a frissen alapított A Hét szerkesztőségét. A cikkek nagy részét itt írták és a frissen elkészült írásokat átküldték az Atheneum nyomdába. A Hét fiatalabb íróinak csoportja alapította meg Nyugatot, amely az új eszméket, új hangot képviselte. A Hétre a főváros összes kávéháza előfizetett.
Kiss József Kerek Asztalának tagjai sokan mások mellett: Mikszáth Kálmán, Gárdonyi Géza, Ignotus, Heltai Jenő, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc.
A Centrál szellemi központtá vált, és a Nyugat íróinak törzshelyévé is egyben.
A lapnak kétszer is volt itt törzsasztala. Az első 1908-tól, az indulástól, 8 éven keresztül mindennaposak voltak az összejövetelek. A Nyugat írói minden kedden összegyűltek a „Nyugat-zsúr”-ra, szerdánként pedig az írónők tartották itt összejöveteleiket. Ezeken az eseményeken rendszeresen vettek részt: Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Molnár Ferenc, Heltai Jenő, Osvát Ernő, Schöpflin Aladár, Gellért Oszkár, Babits Mihály.
A második törzsasztalnál 1920-körül állandó vendég volt Tóth Árpád, Móricz Zsigmond, Szép Ernő, Surányi Miklós, Nagy Lajos, Kárpáti Aurél, Szabó Lőrinc, aki „folyton írt a kávéja mellett”, valamint egy ideig József Attila is. Szabó Dezsőnek is, habár mindig lenézte a nyugatosokat, az 1920-as években külön asztala volt Táltos néven.
Megbecsült vendége a kávéháznak Karinthy Frigyes, aki miután Budáról Pestre költözött, a Hadikból a Centrálba tette át székhelyét. 1934-1938 között itt töltötte sok délutánját. Itt észlelte végzetes betegségének első tüneteit, majd műtétje után itt írta az Utazás a koponyám körül első vázlatait. Karinthy asztalánál gyakran megtalálható volt a fiatal Ottlik Géza.
Modern klasszikus. 1887 óta.
Üzemeltetése a 2022 áprilisi újranyitás óta az Eventrend Group kezében van. A csapat véleménye, hogy a Centrál szellemiségét, klasszikus értékeit, mint örökséget úgy kell ápolni, hogy összhangban legyen a mai vendégek, a modern kor elvárásaival.
Azóta a Centrál fokozatosan visszanyerte a budapesti törzsközönség szimpátiáját és a külföldi turisták szemében is egyre inkább fontos, bakancslistás helyszínné vált. Valós nagykávéházként működik, már reggel 9 és 10 óra között megtelik élettel, ekkor érkeznek a reggelizni-, kávézni- vagy csak a beszélgetni vágyók. 10 és 14 óra között élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt, a délutáni órákat megtölti az uzsonna, a sütemények, a kávék illata és a finom csörömpölés világa. 18 és 22 óra között újra élőzenés vacsorázó hellyé változik a 137 éves budapesti ikon. A Centrált ma pont úgy és arra használja a vendégsereg, amire teremtődött: a társasági élet, a személyes találkozások és a történelmi időutazás centrumának.
Az elmúlt 2 évben kialakították az egyik leghangulatosabb belvárosi teraszt, sok élő növénnyel, apró fényekkel, dekorációval. Kinyitották a hatalmas portálablakokat, ezzel megteremtették a „kint és bent is vagyok” együttes érzését. Így ma a Centrál legalább annyira egy hatalmas belvárosi terasz, mint egy történelmi időutazás. Ennek ez egyik kiemelt eleme, hogy minden nap 10-14, valamint 18-22 óra között folyamatos az élőzene a kávéház falai között.
Mit kínál a Centrál Kávéház a magyar költészet napján, 2024. április 11-től?
Grand Café életérzést.
Tudod! Amikor nem sietünk, nem idegeskedünk és nem hagyjuk az életünket tartalom nélkül elrohanni. Élvezni akarjuk a pillanatainkat, amelyeket kedvünk szerint osztunk meg másokkal. Ennek az életérzésnek mi állunk a középpontjában, miközben pontosan tudjuk, hogy nem kell mindig mindent komolyan venni, leginkább magunkat nem.
Hogy jól esik néha henyélni és délután háromkor reggelizni. Miért? Mert ehhez van kedvünk. Hogy mennyire más egy pazar kávé mellett tárgyalni, miközben kellemes zene lengi be a teret, mint az irodában a csupasz falak között.
Néha megengedhetjük magunknak, hogy kiszálljunk a satuból. És akkor itt vár ránk ez a kávéház, amely hatalmas ablakaival, impozáns bejáratával, elképesztő légterével és belmagasságával, óriási tükreivel, rendkívül elegáns dekorációjával, egyedi teraszával és arra csábít, hogy egy kicsit engedjük el a feszültséget és bár intézzük a dolgainkat, tegyük ezt úgy, hogy közben élvezzük azt, ami elérhető számunkra.
Merjünk néha elmerengeni, figyelve a forgatagot, ami mellettünk hömpölyög és amelyből mi ki tudtunk szállni, ha csak egy limonádé idejére is, mert meg akarunk állni és látni akarjuk a szépet, megélni a jelen ajándékait. A saját pillanatainknak a részesei lenni.
Kint is vagyok, bent is vagyok érzést.
Amint az időjárás lehetővé teszi, felemelik a hatalmas ablaktáblákat és megnyitják az épületet a teraszok felé, hogy mindent átjárhasson a friss levegő, miközben átadod magad az étel- és italválasztás izgalmának, a társasági életünknek és a gasztronómiai élvezeteknek.
Egész napos reggelit.
Miért ne kérhetne bárki vacsorára a páratlanul széles egg Benedict kínálatból egy fogást? Ki mondja, hogy reggeli ételeket csak reggel lehet fogyasztani? A Centrál biztos nem, ezért a nyitvatartási időben a hozzájuk betérők azt választanak és akkor, amikor csak akarnak. Számukra ezt jelenti a nagykávéházi brunch irány. Élvezd az életet és a pillanatot – és Ők mindent megadnak neked ehhez.
Magyarországon egyedülálló, kizárólag eggs Benedict variációkat tartalmazó étlapot.
Bizony, ez az étel a nagykávéházak tipikus és ikonikus fogása. Jellemzően reggelire fogyasztják, de ezt senki sem foglalta törvénybe. Amit azért sem lehetne megtenni, mert „feltalálása” a fáma szerint egy kissé bohém amerikai tőzsdeügynöknek köszönhető és erre az életvitelre minden jellemző, csak a koránkelés nem. Vagy ha igen, akkor az macskajajosan.
Szóval főhősünk, Lemuel Benedict 1894-ben kétségbeesetten keresett gyógyírt az imént említett másnaposságára és az egyik hotelben „vajas pirítóst, buggyantott tojást, ropogós szalonnát és egy kurta hollandiat” rendelt. Az alapanyagok harmóniája annyira lenyűgözte Oscar Tschirkyt, a maître d’hôtelt, hogy felvette a reggeli- és ebédmenükre, de a szalonnát sonkával, a pirítóst pedig egy pirított angol muffinnal helyettesítette. A Centrálban így került az étlapra 7 különböző eggs Benedict variáció, arabos-padlizsános, franciás ízvilággal vagy éppen steak csíkokkal, esetleg shakshukával.
Pazar grand café koktél kínálatot.
Vermouthok, spritzek, buborékok várnak rátok, ha nyitottak vagytok az újra (és nem szeretnétek ezt követően vezetni).
Erős, nagykávéházi italkínálatot.
A Centrál kínálja mindazt, amit a vendégek joggal elvárnak egy történelmi kávéháztól, az összes nagy klasszikus kávéféleséget, természetesen több fajta növényi tejjel, forró csokoládékat, extra teakínálatot és a progresszivitás jegyében született limonádé, friss juice és smoothie variációkat.
Egyedi kávékat.
Baristájuk a legkitűnőbb és legkülönlegesebb kávékat varázsolja a vendégek elé, mostantól például egy széles cold brew kávékínálat is elérhető. A felfrissülés garantált, az ízélmény emlékezetes marad.
Csodaszép üzeneteket a kávék mellé.
Minden kávé mellé rövid idézetek járnak, így a kulináris élvezetek mellett ápolják a szellemi örökségünket is. Rövid idézetek formájában szólhat hozzánk József Attila, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Móra Ferenc, Nádasdy Ádám, de akár a Queen, David Bowie, John Lennon Louis Armstrong és Whitney Houston is.
A nagy kávéházi klasszikusokat meglepő formában.
Gomba Stroganoff háromféle gombából elkészítve, Burgundi marharagu, Club szendvics, Bruschetta, Burrata? Miért ne? Próbáld ki és megtudod.
Látványdesszerteket.
Ég, folyik, olvad és emellett még le is vesz a lábról. Nem csak finom és valóságos ízbomba, még ennivalóan jól is néz ki.
Naponta 8 órányi élőzenét.
Minden nap 10 és 14, valamint 18 és 22 óra között élőzene szórakoztatja a nagyérdeműt, ez jellemzően zongora, vagy zongora és hegedű duó vagy zongora és brácsa duó.
Feszengésmentes környezetet.
A kávéházi rész egész nap könnyed formában elérhető, teljesen normális beülni akár csak egy kávéra vagy forró csokira, vagy egy híres Centrál desszertre. Ide lehet szervezni egy baráti találkozót, egy üzleti megbeszélést is, de simán beülhetsz egy laptoppal dolgozni is.
A Centrál Kávéház az idei év új gasztronómiai kínálatát a mai naptól tette elérhetővé vendégeik számára, amellyel egyben felavatja a nyitott kávéház szellemiségét tükröző új, belvárosi teraszát is.
A mai nap nem csak friss ízeket és élményeket ígér, hanem lehetőséget kínál a városlakóknak és a látogatóknak egyaránt, hogy együtt ünnepeljék a költészet és a kávé kultúráját. A terasz megnyitásával a Centrál Kávéház nem csak egy új fejezetet nyit a maga történetében, hanem híd szerepet is tölt be a múlt és a jelen, valamint a költészet és a gasztronómia világa között. Nem érdemes kihagyni!
Szóljon hozzá