A Szamos Marcipán körtés karamell mousse-a lett idén Budapest desszertje. Az édességet először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhatta meg a közönség a Szent István-bazilika előtt tartott rendezvényen.
A Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség immár harmadik alkalommal írta ki a Budapest desszertje versenyt. Ennek lényege, hogy szeretnének egy olyan édességet találni, amely a széles közönség tetszését elnyerve gazdagítani tudja a cukrászdák kínálatát – hangzott el anno a rendezvény sajtótájékoztatóján Rebrus Csabától, aki a szövetség elnöke, az Édes Napok társtulajdonosa.
A verseny kiemelt célja minden évben, hogy a magyar cukrászati hagyományok az érdeklődés fókuszába kerüljenek és a hazai desszertek elfoglalják méltó helyüket az éttermek és cukrászdák kínálatában.
Idén is magas színvonalú versenyművek érkeztek a felhívásra. A zsűrizéskor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nyertes termék az esztétikumon túl finom és viszonylag könnyen elkészíthető legyen. És egy fontos cél: cukrászmesterek mellett háziasszonyok is előállíthassák.
Az elvárás az alapanyagok tekintetében, hogy a piacról beszerezhető, szezonális termékek legyenek előnyben részesítve. Az első desszertverseny a szőlő köré épült, idén pedig a körtét állították a megmérettetés középpontjába.
A verseny győztese egyhangú pontozással a Szamos Marcipán desszertje lett.
A cukrászat a verseny történetében immár másod ízben nyerte el az elismerést – mondta Rebrus Csaba, aki hozzátette azt is, hogy a nyertes desszertből az elmúlt évek tapasztalata szerint az édes napok rendezvénye alatt több mint 3 ezer darabot értékesítenek.
A gasztronómiai eseményen az idei győztes desszert mellett megkóstolható volt a 2018-as, 2019-es év nyertes terméke is.
Az idén nyertes édesség a versenykiírásnak megfelelően többféle textúra kombinációja. A desszert Sacher-piskóta alapon vanília mousse, amelyben hideg körtepüré található, tetejére pedig karamell került. A szervezők szándéka volt, hogy egy teljesen új ízvilágot hozzanak létre. Olyat, ami még nem szerepelt a cukrászdáik kínálatában. A termék megalkotója ismét Nagy Péter, a Szamos Marcipán cukrászmestere.
Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról
Fotó: A Szamos Marcipán körtés karamell mousse desszertje, a Budapest Desszertje 2020 verseny nyertes süteménye a főváros II. kerületében, a Miele bemutatóteremben 2020. szeptember 15-én. A desszert Sacher piskóta alapon vanília mousse, amelyben hideg körtepüré található, tetejére pedig karamell került. A süteményt először az idei Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolhatja meg a közönség szeptember 18. és 20. között a Szent István-bazilika előtt.
Forrás: MTI/Soós Lajos
Szóljon hozzá