Dolce Fantasia cukrászda és fagyizó

Tovább

Szegény Puglia, gazdag Puglia

Tovább

Continental Hotel Galéria Kávézó

Tovább

A koffein egy alkaloid

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
    • Események
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki. mások nem jól tudják.

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki, ehhez az időben 1884-ig kell visszamenni. A feltaláló a Torinói Nagyvásár alkalmából mutatta be a kávéfőzőgépét, amely az eszpresszógép elődjének tekintendő.

A kiállításon bronzérmet nyert vele. Törekvése szerint minél gyorsabban (‘espresso’= ‘határozott’, ‘kifejezett’, ‘nyílt’) készítendő el az addig csak felfőzőtt italfajta.

Találmányából soha nem lett ipari méretekben gyártott szériatermék, a meglévő pár készüléket szűkkeblűen saját használatra tartotta meg. Folyamatosan fejlesztve egy módosított, feljavított változatát 1885-ben szabadalmi oltalom alá vették Párizsban. Neve majdnem feledésbe merült, de egy kávétörténet-kutató rábukkant a szabadalomtárban, aki nem hagyta, hogy ez megtörténjen. Dokumentációja nincs, de a folyamatot, amellyel Angelo Moriondo a gépe működését leírta, a szabadalom szövegezésében megmentette az utókornak.

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki és ez volt az első konstrukció, amelyik a víz és gőz adagolásával a kávéőrleményből feketekávét készített. Nem egyedi adagokra tervezte, hanem literes mennyiségek előállítására. Volt már történeti visszatekintés a kávéfőzés és a gépek világáról, de az évszámok és Moriondo személye megérdemlik a pontosítást.

Hogyan fejlődtek tovább a kávéfőzőgépek?

Az idő múltával Milánóban sem tétlenkedtek. Luigi Bezzera és Desiderio Pavoni közös italkészítő gyárukban a maguk útján haladtak és elérkeztek egy hasonló elvű saját kávéfőzőgéphez. Ebből alakult ki a műhelyméretekben előállított eszpresszógép, amellyel már adagokat lehetett főzni. 1902-ben Desiderio Pavoni volt, aki az USA-ban szabadalomként benyújtotta gépük dokumentációját és  1903-ban azt Luigi Bezzera neve alatt szabadalomként ki is hirdették.

Pavoni megvette a szabadalmat és 1906-ban a Milánói Vásáron már saját nevén mutatták be mutatós eszpresszógépét.

Akár ezer adag kávé lefőzésére is képes volt, de kizárólag gőzzel működött. Ez a kívánatos forróvíz helyébe lépve kellemetlen kozmásodással készített kávét, elfedve a valódi nemes ízeket. Mivel gőzzel dolgozott, maximum két atmoszféráig lehetett a nyomást növelni benne, ami a mai normákhoz képest nem is állíthatott elő klasszikus eszpresszó kávét.

Csak jóval később, rá tíz évre tűnt fel a kávéfőzőgép fronton Pier Teresio Arduino, akinek majd sikerül a gőz természetes nyomását helyettesítve csak a forróvizet pumpás eljárással továbbítani a kávéőrleményre.

Addig a kávézás Milánó és környékének úri huncutsága volt. Az előkelő foglalatosság a műszaki korlátai miatt nem tudott elterjedni. Gyakorlatilag keserű, túlégett fekete folyadékot szolgáltak fel egészen a második világháború utánig.

A bűvös két atmoszférás nyomás korlátját végül Achille Gaggia törte át. Karos-rugós túlnyomásos megoldással terelte a forróvizet a nyomás alatti kamrába, onnan érkezett a forróvíz az őrleményre. Gaggia onnan volt képes saját találmányát magába építő kávéfőzőgépeit tömegtermeléssel elterjeszteni. A túlnyomásnak köszönhetjük az eszpresszó főzésekor a ‘crema’ képződést mint ajándékot. Azóta ismert a krémkávé, semmi köze a tejszínhab patronnal felspécizett magyar mutánshoz.

1961-ig kellett a kávészerető világnak várnia Ernesto Valente találmányára, az egy mozdulattal ütközésig tekert őröltkávé adagolásra. A megoldás E61 fejegységként ismert, ma is így készül naponta százmillió eszpresszó otthon vagy a kávézóban.

Végezetül a magyar származású Illy Ferencz úr által 1933-ban Triesztben alapított ‘Illycaffe’ gyár tulajdonosának intelmei. Ő volt az, aki feltalálta a vákuumzárásos kiskereskedelmi kiszerelésű csomagolást és az invenciózus automata kávéfőzőgépet.

88o-93oC hőmérsékletű forróvízsugár 9at vagy magasabb nyomással haladjon át 7g pogácsaszerűen betömörített daráltkávé rétegen. Helyesen készítve egy 3 centiliternyi koncentrált folyadékot kapunk érzékszerveink örömére.

Egyszerű, nem? 

A felhasznált képanyag forrása:  www.wikipedia.org

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Már 28, 2019Zacc

Megosztás:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Linkedin
  • Tumblr
  • (tovább...)
  • Skype
  • WhatsApp
  • Telegram
  • Email
Ez is érdekelheti
 
Café au lait és jeges kávé elkészítése
 
Café Créme és eszpresszó

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Zacc
8 hónapja KávéhírekAchille Gaggia, Angelo Moriondo, Desiderio Pavoni, E61, Ernesto Valente, Eszpresszó, Eszpresszógép, Illy Ferencz, Illycaffe, Luigi Bezzera, Moriondo, Pier Teresio Arduino
Szóljon hozzá
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése
  • ntomka - PocketBook Basic 2 eBook olvasó teszt

Hírlevél Feliratkozás

Vasárnapra olvasnivaló! Összefoglaljuk hírlevélben a hetet.

Invalid email address
Mi sem szeretjük a levélszemetet. Csak feliratkozott olvasóinknak küldünk hírlevelet és arról is egy kattintással leiratkozhat!
Köszönjük a feliratkozását! Érdekes tartalmakkal háláljuk meg! Kérjük ellenőrizze a kapott email tartalmát!

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéFilmKönyvKoffeinKávéházFesztiválBorKávéfőzőEszpresszóKávézásFejhallgatóArabicaKarácsonyReceptGasztroKönyvajánlóPhilipsKávézóCsokoládéSörKávébabKonyhaAlkoholTeaKoncertDesignBudapestLikőrCukrászdaTáncCibetDining GuideOlaszországAjánlóRobustaRéti LászlóCappuccinoÉdességBadacsonyGyümölcsLEE CHILDRejtő JenőEspressoBaristaVezeték nélküli
Kávézóláncok
Cafe Frei California Coffee Company Coffeshop Company Costa Coffee
EcoCafe
McCafé Starbucks Tchibo
Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett szárnyaikat bontogató kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (141)
    • Film (55)
    • Könyv (62)
    • Novella (7)
    • Színház (9)
    • Vers (2)
  • Design (37)
  • Divat (5)
  • Egyéb (31)
  • Esemény (73)
  • Férfi (11)
  • Gasztro (233)
    • Bor (12)
    • Étterem (12)
    • Kávé (115)
    • Kávézó (15)
    • Sör, Sörfőzde (7)
  • Kávéhírek (24)
  • Lazulós (38)
  • Nő (9)
  • Tech (116)
  • Utazás (28)
Oldalak:
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Médiaajánlat
  • Önkéntesség
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
  • Tevékenység
Cikkek napi bontásban:
2019. december
h K s c p s v
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
2019 © Kávéház Magazin | IV. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
loading Megszakítás
Nem sikerült elküldeni a bejegyzést - ellenőrizzük az email címet!
Email ellenőrzés sikertelen, próbáld újra
Sajnáljuk, a blog nem oszthat meg bejegyzéseket email-ben.
A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával jóváhagyja, hogy cookie-kat használjunk.Ok