AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt úgy készül el, hogy az ember bemegy egy Dolce Fantasia cukrászda és fagyizó – meg kávézó – valamelyikébe és rögtön megrendeli.
Beindul a Vibiemme LOLLO kávégép és elkészül az eszpresszó, előtte a csészébe már került egy kenet vanília fagyi. Ezek elegye a forró nyárban valami mennyei. A fagylalt egyszerre hűsít, miközben a kávé hozzá élénkít is. Jegeskávénak is lehetne nevezni, de a vanília miatt ennél izgalmasabb az ízvilága.
Guszta édességből nagy a választék az Árboc utcában, de gyorsan csak egy készül, az az AFFOGATO. Ha egyszer bárki belekóstol, rögtön a ’még-kérek-belőle’ hatás hengerli le. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.
Az édes-csípős mellett az édes-kesernyés a nyelvnek tökéletes másik ízkombináció.
Maradjunk is a nyelvnél, méghozzá a 100% olasz Dolce Fantasia munkanyelvénél, az olasznál.
Az AFFOGATO édesség neve magyarul ’megfulladt’.
Az olaszok nem arra asszociálnak, hogy füstmérgezés okozta, sokkal inkább arra, hogy belefulladt. Kávéból készült édességnél egyértelmű, hogy a vaníliafagyi fulladt bele az eszpresszó kávéjába. Szomorú de finom párhuzam. Élvezzük ki hűs voltát minden nap, igyuk a forró feketekávé helyett. Különös hangsúlyt nyáron kap, amikor már-már cuppog a talpunk alatt a megolvadt aszfalt.
Arra nézve nincs kötelező sorrend, hogy kész kávéba kerüljön fagylalt, vagy a csészében már legyen ott a fagyi és arra folyjon a kávé. Utóbbi azért praktikus, mert a kibugyogó kávé finoman simul a fagyira és a crema marad csak felül. Ezt oldotta meg kiválóan Tamara a Dolce Fantasia pultjánál.
Ha netán kész kávéba teszünk fagyit, van esély rá, hogy beleloccsan.
Ezzel értékes kávécseppek mennek veszendőbe, emiatt szándék nélkül lendülhet fel a mosópor fogyasztásunk.
Hazai pályán megoldódik az örökös gond a kávézáshoz szánt üres csésze hőmérséklete terén is.
Nem könnyű elérni, hogy – bármily hatalmas barista is áll a pult mögött – a csésze tényleg forró legyen már üresen is, hogy a frissen lecsepegett kávé langyos csészében rögtön kihűlve ne veszítsen aromát és illatanyagot.
Az AFFOGATO édesség kávéból seperc alatt lehűti a csészét a fagylalt jóvoltából.
Mert most pont erre vágyunk. Legyen hűs a pohár és hideg a fagyis kávé, vagy kávés fagyi.
Ahogy az olaszok mondják ’a piacere’ [tetszés szerint].
Kár, hogy a koffein kumulálódó hatása miatt kávéból egy nap 5-6 csészényivel több nem javallott. AFFOGADO viszont számtalan csészényi gördülhetne le a torkunkon, mert annyira finom, hogy nem gondolna senki arra, hogy ennél is lehet túl sok a jóból.
AFFOGADO elkészítése olasz recept szerint hiteles. Ha inkább kikanalazni vágyjuk, mint szürcsölni, akkor kiskanál is dukál mellé. Ha az édes költeményt meg szeretnénk bolondítani, akkor hozzá kell adni egy kis (természetesen olasz) mandulalikőrt.
Innen felfelé már nincs tovább.
Szóljon hozzá