Biztosan előfordult már Veled, hogy kora reggel, vagy egy álmos kora délelőttön, miközben a nappalidban vagy a munkahelyeden ültél a kávédat szürcsölgetve, eltűnődtél azon, mi teszi ilyen csodálatossá, vajon hogyan lehet ennyire finom, és illatos a csészédben kavargó forró ital.
Erre a kérdésre tudjuk a választ, és el is áruljuk Neked. Ahhoz, hogy egy kávé igazán kiváló lehessen, ahhoz az kell, hogy már rögtön, az előállításának legelejétől kezdve a kávé minőségi „bánásmódban” részesüljön. De az, ami ebben a folyamatban végül élvezetessé teszi a kávét, ami és a főszerepet játssza a kávé készítésében, az nem más, mint a pörkölés.
Mit is jelent a kávépörkölés? Ez egy, rendkívül magas hőmérsékleten történő száraz hőhatás, amely során a kávébab több fizikai és kémiai átalakulásokon megy keresztül, és itt válik a zöld, nyers kávéból az általad már jól ismert barna, száraz, és illatos kávévá.
A legfontosabb fizikai változás, hogy a zöldkávé babokból elpárolog a nedvesség nagy része, de közben a térfogata nagyjából a másfélszeresére nő, ettől válik olyan szárazzá, és porózussá.
A legfontosabb kémiai változás a koffein felszabadulása, hiszen a nyers szemekben a koffein a csersavhoz van kötve. A kávébabban az összetett szénhidrátok először cukorrá bomlanak, végül pedig karamellizálódnak, emiatt barna a kávé.
A magas színvonalú kávéknál gyakorta előfordul, hogy több régióból származó kávészemeket használnak. Annak érdekében, hogy megmaradhasson a különböző ízvilága, gondosan szétválogatják őket, és egymástól eltérően, minden fajtát másképpen kell pörkölni.
Több, különböző szintű pörkölés létezik, ezt észreveheted abból is, hogy a már megpörkölt kávék gyakran eltérő színárnyalatúak. A szintek attól függnek, hogy milyen erősségű, és hogy mennyi ideig lett kitéve a hőhatásnak. Ez alapján különböztethetünk meg francia, olasz, hamburgi, és bécsi pörköltségi szinteket.
A francia pörkölésű kávé színe sötétbarna. Ennél a fajta kávénál nem csak a kávéfajták eredeti ízét lehet érezni, hanem a pörkölés eredményezte ízeket is észlelhetjük.
Az olasz pörkölésű kávé mélybarna színű, és a kávébabok felszínén olajkiválás látható. Ez a fajta pörkölés kiváló arabika és robusta keverék kávék elkészítéséhez, és ennek köszönhetően az, ezzel a pörköléssel készült kávéknak kiváló, komplex aromája lesz.
A hamburgi pörköléssel készült kávé világosbarna színű, és ez csakis arabika kávéval alkalmazható. Az ebből főzött kávé egészen világos lesz, áttetsző, és savanykás ízű.
A bécsi pörkölés középbarna színű kávét eredményez, ehhez szintén csakis arabikát lehet használni. Ez egy savanykás, és enyhén kesernyés ízű kávé, amelyet szinte mindig magas zsírtartalmú tejjel, tejszínnel fogyasztanak, hogy harmonizáljanak az ízek.
Találd meg Te is a kedvenc kávédat, próbáld ki bátran az összes fajtát, tudd meg, hogy melyik a kedvenced, és hagyd, hogy a kávé zamatai miatt tiki-takit járjanak az ízlelőbimbóid!
Szóljon hozzá