A Kávéház Konyha csodálatos világa folytatódik! Most a következő csodákkal ismertet meg Téged: Gelato, Sörbet, Sorbetto.
Gelato
Ez a fantasztikusan finom olasz fagylalt tejszínes tejből, és cukorból készül, és ízesítheted egy, vagy többfajta gyümölccsel, vagy mogyorófélével. Néha az elkészítéséhez tojást is használnak, a tojássárgájából puding alapú karamellafagyit, vagy zabaione-t készítenek (tojás, és marsala krém).
Többek között nagyon népszerű gyümölcsízek a limone (citrom), fragola (eper), pesca (barack), és az anguria (görögdinnye).
Még a népszerű ízek közé tartozik a caffè (kávé), a pistacchio (pisztácia), a vaniglia (vanília), a menta, a crema (tejsodó), a mondorla (mandula), a cioccolato (csokoládé), és a bacio (mogyoró, és csokoládé – a bacio olaszul a „csók”).
A fagylaltnak általában 25%-os a zsírtartalma, de kétszer annyi benne a cukor (például szacharóz, és dextróz), a cukor segít megakadályozni, hogy nagyon tömörré fagyjon. A gelato szó olaszul azt jelenti: „fagyott”. Amikor a gelato mindenféle tejtermék nélkül, és friss gyümölcscukrok, és víz felhasználásával készül, akkor azt sörbetnek hívják.
Sörbet
Ez egy jeges desszert, amely édesített vízből, és fagyasztott gyümölcsléből, vagy püréből készül, de akár tehetsz bele likőrt, csokit, vagy bort is.
A sörbetet hagyományosan a fogások között szolgálták fel hogy kitisztítsa a száj belsejét, és felkészítse azt a főfogásra. A sörbet a francia kiejtése a perzsa „sherbert” szónak.
A sörbet variációinak igen széles a választéka, amelyekben egyenes, és kevert ízek is szerepelnek: vanília, áfonya, eper, ananász, narancs, vérnarancs, menta, citrom, görögdinnye, lime, licsi, kókusz, mangó, csokoládé, stb..
Sorbetto
A Sorbetto olyan Gelato, amely nem tartalmaz tejet.
Szóljon hozzá