Üdvözlünk a Kávéház Konyha csodálatos világában! A Kávéház Konyha most a következő csodákkal ismertet meg Téged: Affogato (Olasz Affogato), Biscotti, Briós.
Affogato (az olasz Affogato)
Ezt az olasz desszertet hihetetlenül könnyű elkészíteni: egyszerűen helyezz egy gombóc vanília fagyit egy alacsony falú csészébe, önts egy adag eszpresszót (közvetlenül a gombócra) – majd gyorsan szolgáld fel!
Az, ahogy az fagyi édessége keveredik a kávé keserűségével az Olasz Affogato-ban, egyszerűen csodálatos! Az eszpresszó helyett használhatsz egyéb, erős ízű kávét is.
Biscotti
Ez az olasz szó (bisz-koh-tí-nak kell ejteni) eredetileg azt jelenti, hogy „kétszer sült sütik”. A biscotti a biscotto többes száma, ami sütit, vagy kekszet jelent, mint „Szeretnék egy biscotto-t, kérem”.
A hagyományos biscotti mandulás ízesítésű, ám ma már rengeteg ízű biscotti kapható a kávéházakban. Ezek a „modernebb” biscottik lehetnek csokoládésak, szárított gyümölcsösek, fűszeresek, magosak, stb..
Sok embernek a biscotti jelenti az ideális „mártogatós kekszet” – szeretik belemártogatni őket az eszpresszó italukba. Az olaszok szeretik a borukba mártani. Ezen kívül még a biscottit lehet olvadt csokoládéba tenni, cukorbevonattal ellátni, mogyoróval, vagy egyéb ízesítéssel megszórni.
Brioche, vagyis a Briós
Ez a kenyér, és a kalács keveréke, egy kelt tésztás sütemény. A brióst rengeteg variációban el lehet készíteni.
Briós recept:
Hozzávalók:
- 1 csomag élesztő,
- 3½ bögre kenyérliszt
- 1/3 bögre cukor
- ½ teáskanál só
- 12 evőkanálnyi vaj
- 4 tojás
- 1/3 csésze tejszín
Elkészítése: Old fel az élesztőt ¼ bögre vízben, és adj hozzá egy csipet cukrot. Amikor az élesztő elkezd felfutni, keverd össze a lisztel, cukorral, és a sóval (ha te nagyon édesszájú vagy, nyugodtan tegyél hozzá MÉG egy kis cukrot). Gyúrd bele a vajat a lisztbe, és addig gyúrd, míg az szemcséssé nem válik. Üsd bele a tojást a tejszínbe, keverd össze, majd azt is add hozzá az élesztős keverékbe.
Ha ezzel végeztél, keverd össze a nedves, és száraz alapanyagokat. Rakd be a hűtőszekrényedbe nagyjából 12 percre, majd kezdj neki a dagasztásnak. Ha gondolod, megszakításokkal még beteheted a hűtőbe a kelt tésztát, hogy megelőzd a vaj megolvadását. Amikor a kelt tészta rugalmas, és sima állapotúvá vállt, takard le, és hagyd kelni körülbelül ¾ órát.
Néhány szakács a hűtőszekrényben keleszti a tésztát, ami hosszabb ideig tart, viszont jobb brióst eredményez.
Amikor a tészta megkelt, rakd bele egy műanyag zacskóba, és tedd vissza a hűtőbe. Körülbelül 12 óra múlva a tészta készen áll majd a formázásra (amilyenre szeretnéd). Ha végeztél a megformázással, ha gondolod, kend be tojással, kend ki a tepsit vajjal, majd süsd meg 350 Fahrenheit fokon (ami 180 Celsius foknak felel meg). Süsd addig a brióst, míg az arany barnává nem válik. Az idő attól is függ, hogy hogyan formáztad meg a süteményedet, de nagyjából 40 percet vesz majd igénybe.
Most már nincs más dolgod, csak hogy élvezd a puha, és gazdag csemegét! A tojásos ecsetelés aranyos ragyogást kölcsönözhet a süteménynek, valamint fényessé varázsolhatja a külsejét.
Néhány briós tipp: A briósnak rengeteg fajtája van. Létezik gyűrűbe öntött, fonott, mint a kalács, vagy csak cipóba gyúrva is el lehet fogyasztani. Ha melegen szolgálod fel, hidd el, senkit se fog érdekelni, milyen alakzatot választottál.
Ízesítheted: Csokoládéval, gyümölcsökkel, mindenféle szárított, vagy kandírozott gyümölccsel, és kedved szerint édesítheted. Ezen kívül is még rengeteg módon ízesítheted a briósod: ha van kedved, elkészítheted zöldségekkel, és hússal is.
Szóljon hozzá