A kávécserjék eredetileg Afrikából, és Észak-Ázsiából származnak. Növénytanilag az örökzöld cserjék osztályába és a Rubiaceae-k családjába tartoznak. A kávécserjéket gyakran nevezik fának, vagy bokornak is.A kávécserjék nagyjából öt éves korukban termik először a teljes értékű termést, és nagyjából tizenöt-húsz évig teremnek kávécseresznyéket. Átlagosan egy kávécserje nagyjából egy font kávébabot termel egy évben.
A kávécserjék botanikai leírása
A kávéfáknak (amelyek technikailag bokrok) fényes, sötétzöld, tojásdad formájú leveleik vannak (ezek három, és öt évig megmaradnak), és kicsi, illatos, fehér virágai, amelyek egyidejűleg, csomókban virágzanak, de azt is csak pár napig különféle hónapokban. A konai kávétermelő területeken ezeket a virágokat Kona Hónak nevezik.
Kávécserje fajták
A kereskedelemben három fő kávéfajta fordul elő, ezek az Arabica (Coffea arabica), a Robusta (Coffea canephora var. robusta), és a Liberica (Coffea liberica) kávécserjék. Tulajdonképpen a világ összes prémium kávéja, vagy kávékülönlegessége arabica kávébabokból lett előállítva.
A „Peaberry” kávébabok
A legtöbb kávécseresznyének (a kávécseresznyék 93-99%-ának) két fél kávébab van a közepében. Azokat a ritka kávécseresznyéket, amelyeknek egy egész kávészem van a belsejében, Peaberry (pea – borsó) kávécseresznyéknek hívják.
A peaberry kávébabok a legritkább típusú kávészemek, és, mivel nagyobb a sűrűségük az átlagos kávébaboknál, igen népszerűek. A peaberryből főzött kávék sima összetételűek, és gazdag aromájúak.
Mikor érik a kávé gyümölcse?
A kávécserje gyümölcsét kávécseresznyének hívják. Ezek nagyjából 0.6 inch (1,5 cm) hosszú bogyótermések. Az éretlen cseresznye zöld színű, majd az érés során először sárga színű lesz, majd narancs, vagy karmazsinvörös színben játszik, és végül, mikor teljesen megérik, sötét cseresznyepiros, vagy feketés-piros színben pompázik. Ilyenkor a termés már készen áll a leszüretelésre.
A kávécserjék egész érési folyamata nagyjából nyolc hónapot vesz igénybe. Azt, hogy a kávécseresznye az érés melyik szakaszában van, főleg a színe alapján döntik el. Amikor egy gyümölcs már elég piros, de még nem biztosak abban, hogy készen-áll-e a szüretelésre, finoman meghúzzák, és ha megérett, akkor könnyedén leesik. Néhány kávécserjefajtánál a cseresznye akkor se változik pirossá, ha már megért, hanem sárga marad.
A kávégyümölcs magjának előállítása
A kávécseresznye közepében helyezkedik el a kávémag, vagy más néven: kávébab. Miután a gyümölcsöt leszüretelték, a kávébabot vagy nedves eljárással, vagy száraz eljárással szabadítják meg a gyümölcshústól.
A nedves eljárásról bővebben
A nedves eljárás során először eltávolítják a pépes gyümölcshúst a kávébabokról, ezt pépesítésnek, vagy péptelenítésnek hívják. Ezután erjesztéssel a nyálkát is eltávolítják, majd végül kiszárítják a kávébabokat. Ehhez használhatnak légbefúvós szárítógépeket is, vagy egyszerűen ki is tehetik a babokat napra.
A száraz eljárásról bővebben
A száraz eljáráskor először kiszárítják a kávécseresznyéket a napon egy ideig, majd összegereblyézik. Megforgatják a gyümölcsöket, majd újfent ott hagyják őket egy darabig, és ezt addig folytatják, míg a gyümölcsök teljesen ki nem szikkadtak. Ezután távolítják el a kávébabokról a gyümölcsöt nedvesítéssel, majd megint kiszárítják a babokat.
Mindkét eljárás egyedi ízt, és aromát ad a kávébabokhoz, de mind a kettő nagyjából 10% körüli nedvességtartalmú zöld kávébabokat eredményez.
A zöld kávébabok
A kávé előállítás folyamata utáni, de még a pörkölés előtt álló kávébabokat zöld kávébaboknak hívják. Ezeknek a színe általában kékes-zöld.
Szóljon hozzá