Ha ezt a cikket olvasod, akkor szinte bizonyos, hogy Te is a kávérajongók táborába tartozol, és szereted a jó minőségű, finom kávékat. A kávék igazi élvezetéhez nagyban hozzájárul az is, ha tudod, honnan származik, mi az előtörténete.
Tudtad, hogy a kávé Afrikából, Etiópiából származik? Azon belül is egy Kaffa nevű tartományból. A legendák szerint egy etióp kecskepásztor fedezte fel, miután a kecskéi egy bizonyos, piros bogyó lelegelésétől igencsak éberré váltak. (Mikor erről a legendáról olvasok, mindig próbálom magam elé képzelni, milyen lehet egy élénk kecske… Lehet, hogy dupla sebességgel legel? Vagy még a háztetőre is felmászik? Lehet, hogy a kecsketej lett koffeines?)
Az arábika kávéfajta kiváló alapanyaga a kávéknak. Igen kényes növény, csak 900 méter feletti területen terem, mégis ez adja a kereskedelemben kapható kávék közel 75%-át. (Talán ez az oka, hogy kecskék legelték le, és nem tehenek. Milyen lehetne egy élénk tehén?) Az Afrikai arábika kávék három legfőbb fajtája a kenyai, az etióp és a jemeni.
A kenyaiak kifejezetten a kávétermesztésre specializálódtak, és a Kavehazak.hu oldalon szereplő adatok szerint itt szüretelnek leggyorsabban az emberek. Egy munkás egy magas hozamú fajtával beültetett, teljesen napos művelésű ültetvényen akár 200 kilogramm kávébogyót is leszüretelhet egyetlen nap alatt! (Biztos sok kávét isznak!) A kenyai kávét sok szakember leginkább a borhoz hasonlítja, hiszen az utóíze arra emlékeztet.
Az etióp kávé minden kávé őse. Három fő fajtája van: Az Etióp Sidamo köztük a leghíresebb, jellegzetesen virágos, és csokoládés ízvilágú. Az Etióp Yirgacheffe, szintén Sidamo területéről származik, nevét a Yirga Chefe városrészről kapta, ahol a kávéültetvények találhatóak. Az Etióp Harar a harmadik, amelyet – mint az Etióp kávékat általában – gyümölcsös, virágos zamat jellemez.
A jemeni kávét másképp Mocha-nak hívják. (Na vajon honnan származik a Mokka név?) Mocha egy kikötőváros, a Vörös tenger partján található, ennek a városnak a hegyoldalában termesztik ezt a fantasztikus, különleges kávét. Egy kicsit hasonlít az Etióp kávéra. Ez a világ egyik, méltán legnépszerűbb kávéja, amit csodálatos, összetetten fűszeres, csokoládés, és egyben gyümölcsös, földes ízének köszönhet.
Nyugat-Afrikában a robuszta kávé termesztése a jellemző, amely jóval igénytelenebb, ezt 900 méter alatti területeken is megterem, de sokkal silányabb kávéalapanyag, mint az arábika.
Ha most hirtelen kedved támadt végigkóstolni a fenti kávékat – hát megértünk. Mi is csak biztatni tudunk:
Kóstold meg ezeket a csodálatos, és népszerű kávékat, és hagyd, hogy magával ragadjon Afrika varázsa!
Szóljon hozzá