A kávézás több, mint koffeinbevitel – bizonyítja egy többéves felmérés statisztikája.
Nemrég látott napvilágot a figyelemre méltó tanulmány. A gyűjtés adatai hosszan nyúlnak a múltba
és 10 év távlatában dolgozzák fel a tényeket. A tanulmány összefoglalóját az American College of Cardiology (USA Kardiológiai Kollégium) 2022. márciusi éves közgyűlésén tárták elő.
A statisztikai ismeretek fontos új összefüggéseket hoztak.
Mindenek előtt végképp szétrombolta a tévhitet, miszerint a kávé szívbetegségek okozója tud lenni. Éppen ellenkezőleg. Nemcsak hogy a kávézás nem hozható összefüggésbe új szívbetegség kialakulásával vagy meglévő szívbetegség rosszabbodásával. Hanem a rendszeres kávézás eredményeként éppen annak szívvédő hatását mutatták ki.
A kávéivás egyik velejárójaként a fokozódott szívműködést a korábbi orvosi állásfoglalás szerint sokáig káros hatásként könyvelték el. Emiatt a kávézást nem is javasolták, pedig a kávézás étrendbe illesztése jó hatást fejti ki egészséges szívűek és szívpanaszokkal küzdők számára egyaránt.
Mint kimutatták, napi 2-3 kávé ivása pozitív hatást fejt ki az szív egészségesebb állapotára de semmiképpen nincs negatív kihatása.
⅓ millió vizsgált személy – fele arányban nő és férfi résztvevővel – átlagéletkora 57 éves volt. A vizsgált periódus eltelt 10 éve alatt azt kutatták, hogy okoz-e a kávézás szívelváltozást vagy kivált-e sztrók betegséget.
10-15% mértékű csökkenést tapasztaltak a nem kávézókhoz képest
szívbetegség kialakulása, szívelégtelenség, szívritmus rendellenesség, vagy halált okozó szívbetegség terén. Érdekes további felfedezés, hogy ez napi 2-3 kávé megivásánál volt szignifikáns.
Ennél kevesebb vagy több napi kávé ivása ilyen mérvű jótékony hatás kifejtésére már nem mutatható ki.
A jótékony hatás azonos mértékben volt kimutatható szívpanaszokkal rendelkező panel vizsgálatakor is.
Reggel stimulál, máskor szellemi éberséget okoz, és egyéb mechanizmusokon keresztül is pozitívan hat.
A kávézás több, mint koffeinbevitel a 100 egyéb alkotóelem okán.
Ezek csökkentik a szervezetben az oxidációs stresszt és a gyulladásokat, javítják az inzulin reakciót, segítik a szervezet anyagcseréjét [magyarul metabolizmusát], valamint a zsír felszívódást a bélrendszerben. Ezen kívül blokkolják az abnormális szívritmusért feltelős receptorokat is. Egyúttal csökkentik a szívritmuszavar, a szívroham [magyarul infarktus], valamit az agyvérzés illetve szívleállás kockázatát.
Más vizsgálati módszereket alkalmazva ellenőrizték, hogy a kávézás darált kávé vagy gyorsan oldható kávé használatával történik-e, illetve a kávéital normál vagy koffeinmentes kávéból készül. A vizsgálat eredménye azt mutatta ki, hogy általánosságban véve a koffeinmentes kávénak nincs előnye a normálhoz képest. Viszont a szívbetegségekkel kapcsolatban a koffeinmentes kávénak nincs kimutatható előnye a koffein tartalmú normál kávé hatásához viszonyítva sem.
Egy statisztikai számbavételhez ismerni kell egyéb tényezőket is. Nevezetesen a kávézással vizsgált emberek alapvetően (kaukázusi típusú) fehér emberből álltak.
További tényező az egyéb korösszetétel hatásainak figyelmen kívül hagyása. Hasonlóképpen a kávéadalékok – cukor illetve tejféleségek hozzáadásának – módosító hatásai is kikerültek a vizsgálati tényezők sorából.
A kávézás a táplálékbevitel részeként igen pozitív hatású.
A szív egészséges működésére az optimális hatást a napi 2-3 csésze kávé rendszeres ivása váltja ki.
Mindent összevetve kávézni jó dolog. Egészségügyi vonatkozása mellett az élvezeti értéke is kimagasló.
Szóljon hozzá