A filteres kávéfőző nem olyan régi találmány. Nagyon sokáig a kávé főzésének módja a forralásos módszer volt, amikor is a jól ismert kotyogós kávéfőzőben felforralt vizet juttatunk át a kávén. Ezzel csupán annyi a probléma, hogy a kávénak a főzés nem megfelelő módszere mellett keserű íze lehet, hiszen előfordulhat hogy a kávé elég, még mielőtt átmehetne rajta a víz.
1908-ban egy asszony, nevezetesen Bentz asszony felfedezte a németországi Drezdában, hogy ha egy fém bögrébe papírtasakot tesz, amelyen lyukacsok vannak, és abba teszi a kávét, majd a forró vizet csak átönti rajta, akkor nem lesz a túlfőzés miatt olyan keserű a kávé. Ezzel fel is találta a kávé filtert, melyet még a mai napig is előszeretettel használunk.
Habár az elmúlt egy évszázad során nagyot fejlődött a filteres technika, a módszer lényege ugyanaz maradt, azonban számos olyan, többek között elektromos, automata kávéfőző gépet hoztak létre, amely a filteres technikát alkalmazza. A legtöbb automata kávéfőző olyan gyorsfőző rendszerrel van ellátva, amely lehetővé teszi, hogy az őrölt kávéból egyenletesen vonja ki az aromákat és íz anyagokat.
Ha a lehető legjobb íz élményt szeretnénk elérni a kávé főzése során, akkor nagyon oda kell figyelnünk két kritikus tényezőre, melyek nem másak, mint a főzési idő hossza, és a hőmérséklet. A lehető legideálisabb főzési hőmérséklet 90 és 96 fok között van. A megfelelő hőmérséklet azért szükséges, mert az segíti elő a kávé aromájának kibontakozását, és az ízének érvényesülését.
Cikk:
Szóljon hozzá