Egyedi rendezvénynek, egy vulkanikus csúcstalálkozónak ad idén otthont a Margit szigeten a Holdudvar a bronzvasárnapi hétvégén GoVolcanic néven.
Európa első vulkanikus csúcstalálkozóján egy időben, egy helyen találkozhatnak majd a vulkanikus borok, a geológia, az ásványok és a gasztronómia rajongói.
A családbarát szervezés keretében a látogatók kihozhatják a szigetre gyermekeiket is. Őket a kiállítás-vásár teljes ideje alatt interaktív, játékos, tudományos és kézműves foglalkozásokkal várják.
Az esemény Magyarországon egy kevéssé ismert, ún. jegyváltásos rendszerben egy szekción belül összesen 5 órán át látogatható. Így lehetővé teszik azt, hogy a viszonylag kis férőhelyes helyszínt maximálisan és egyenletesen kihasználják a látogatók anélkül, hogy a részvétel élményét elrontanák a sorbanállások és a túl nagy tömeg. Bár ez az ötlet első hallásra sokaknak szokatlan, de végiggondolva ugyanilyen ésszerű is. Ritka az olyan rendezvény, ahol egyébként 5 óránál többet töltenénk.
Bor, Ásvány, Kőzet
Szintén egyedi módon a világ minden részéről érkező vulkanikus borok kóstolóját az adott ország vezető geológusainak és vulkanológusainak előadásai, valamint ásvány és kőzetkiállítás tarkítja majd.
A szervezők egyértelmű célja, hogy mostanra kicsit túlburjánzó hazai boros- és gasztro fesztiválkultúrát továbbgondolják. Az egyébként Advent első hétvégéjére akár csábítónak is tűnhető ‘itatós’ tömegrendezvény helyett az ismeretterjesztésre, a borok termőhelyeinek bemutatására és azok geo-tudományos hátterére ugyanakkora hangsúlyt fektessenek, mint magukra a borokra.
A borlista és a boros vendég-előadók listája mindemellett parádés:
A 40+ magyar, Mátrai, Tokaji, Somlói, Bükki, Ménesi és Szerémségi termelő bora mellett a palackok itthon korábban borok szempontjából sokszor ismeretlen, különleges tájakról érkeznek majd a kaliforniai Obszidián-hegytől kezdve az azori szigetektől egészen Görögországi Santorini, vagy az izraeli Golan fennsík és az olasz Etna vulkánok lejtőiről.
Az előadók, akik két napig szemináriumokon és ún. gyorskóstolókon fogják ezeket bemutatni:
- Herczeg Ágnes nemzetközi borszakértő,
- John Szabó Torontói mester – sommelier, a Vulkanikus Borok c. könyv írója,
- Elizabeth Gabay Master of Wine, Alder Yarrow San Francisco-i borszakíró,
- Adam Gollner Montreal-i újságíró,
- Roland Velich osztrák borász,
- David Moore londoni étteremtulajdonos és BBC szaktanácsadó,
- Sue Tolson borszakíró,
- Ripka Gergely a Tokaj Guide írója,
- Takács Lajos, Árvay János és Balogh Zoltán borászok.
A GoVolcanic minden ízében nemzetközi esemény, a programok angol- és magyar nyelvűek, vegyesen. A rendezvény díszvendége Györgykovács Imre, Somlói Borász lesz.
Árak
A rendezvényre az alapbelépőjegy 6500 Ft. Ezért kapunk egy eredeti Gabrielglas-t és 3500 Ft értékű levásárolható bónt.
Az alapjegy ‘plusz’ 15000 Ft – ebben is van egy pohár és 12000 Ft értékű bón jár vele.
A bónokat a helyszínen borokra, ételekre, kőzetekre, féldrágakövekre, könyvekre lehet becserélni. Fontos, hogy az ‘alapjegy plusz’ tartalmazza az ún. gyorskóstolókat is, ahol érdekes ételeket és alkalmanként 6-6, a kiállítási tételektől eltérő vulkanikus bort lehet majd összehasonlítani.
A rendezvény cashless – azaz készpénzmentes, bónokat a helyszínen is lehet még vásárolni. A kiscsoportos szemináriumok egyben ültetett, 4 bort tartalmazó kóstolók is – ezekre 8000 Ft a belépő.
A gyerekeket 5 éves kor felett 4 órára 3000 Ft-os jegyért lehet gyakorlott pedagógusok felügyeletére bízni. Az 5 év alatti gyerekek szülői felügyelettel vehetnek részt a foglalkozásokon.
Programismertető
A GoVolcanic teljes, 2 napos programja összesen 59 programelemet tartalmaz, ezeket célszerű a weblapon szekciónként szűrni (szombat délelőtt, szombat délután, vasárnap délelőtt-délután).
A jegyválasztás könnyítésére az egyes szekciók programait kis rajzocskákkal egy-egy A4 méretű oldalon vizuálisan is megjelentítették. Ezek a lapok a Facebookon a GoVolcanic oldalon letölthetők, vagy kérésre pdf fomátumban el is küldik azokat. (A PRESS csomagban a “PROGRAM” mappában vannak!)
A GoVolcanic egyik erőssége a teljesen egységes vizuális megjelenés. Az esemény kiállító borászairól egyedi és célzott fotósorozat készült, és természetesen nagyon nagy szerepet kapnak maguk a vulkánok és az ásványok is.
Vulkanikus csúcstalálkozó
Borászlista / Winemakers List
Külföldi vendégborászatok/Foreign guest wineries:
- MORIC (AT, Burgenland), Desprat Saint Verny (FR, Auvergne), AYUNTA, Fatt.Romeo del Castello, Torre Mora, Tenuta delle Terre Nere (IT, Etna), Agricola Le Nuvole, Regio Cantina, Vigne Mastrodomenico (IT, Vulture, Basilicata), Cantine Vitevis (IT, Soave), Durello Brut Charmat-Colle di (IT, Lessini), Anselmo Mendes (PT, Azores, Biscoitos), Cooperativa Vitvinícola da Ilha do Pico (PT, Azores, Pico), Balla Géza (RO, Minis), Dukay-Sagmeister (XS, Srem), Marvla Tindo, Pivnica Brhlovce, Pivnica Cajkov (SK, Tekov), Vino Vdovjak, Vinarstvo u Kona (SK, Tokaj), Vinarda Bodega J.David Rodrígez Pérez (ES, Canary, La Palma), Obsidian Wine Co (US, Sonoma, CA)
Magyar borászatok/Hungarian Wineries:
- Laposa Birtok, PANK, PAP Wines, Von Beőthy, 2HA, Bajnóczy (Balaton), Gallay, Hajdu R, Sándor Zs (Bükk), Gál Lajos, Kovács Nimród (Eger), Karner, Losonci, Major L, Centurio (Mátra), Csetvei, Fekete, Györgykovács, Kolonics, SAP, Tornai (Somló) Árvay, Disznókő, Homonna, Juliet Victor, Lenkey, Sanzon, Zsirai, Demeter, Erzsébet Pince (Tokaj)
Szóljon hozzá