Az őrlőköves kávédaráló (kávéőrlő), ahogy azt a neve is mutatja, őrlőköveket használva szétzúzza az egész kávészemeket a mozdulatlan felszín (tárcsa), és a mozgó (forgó) őrlőkő közt, és ezzel az egész kávébabokat optimális nagyságú kávészemcsékké változtatja.
Ezeket a kávédarálókat általában be lehet állítani, mekkora szemcsékre darálja a kávét. Általában az őrlőköves kávédaráló ajánlott inkább az eszpresszófőzéshez, vagy kávékülönlegességek elkészítéséhez.
Az őrlőköves kávédaráló fajtái – síktárcsás, és kúptárcsás darálók
Az őrlőköves darálóknak is két fő fajtája van – a síktárcsás kávédaráló, és a kúptárcsás kávédaráló. A síktárcsás kávédaráló nagy sebességgel forog, a kúptárcsás kávédaráló lassabban forog, és drágább.
A síktárcsás kávédaráló nagyjából 10.000, és 20.000 fordulatszámmal forog percenként, amely azért hátrány, mert emiatt hőhatás érheti a kávét. A kúptárcsás kávédaráló nagyjából 500-as fordulatszámmal forog / perc.
Az fémtárcsák tervezése a kúptárcsás kávédarálón meggátolja a gyors forgást, és ezáltal lelassítja az őrlési sebességet is. Ennek eredményeként kevesebb hőhatás éri a kávét, jobb minőségű, és egységesebb szemcséjű őrölt kávét eredményez, amely azért is fontos, mert meg kell védeni a kávé ízeit, és aromáit.
Mivel a kúptárcsás kávéőrlők lassabban forognak, mint a síktárcsás kávédarálók, kevesebb rendetlenséget csinálnak, és jobban kezelik az olajosabb kávékat is, nehezebben tömődnek el, de épp ezért drágábbak síktárcsás társaiknál. A jó kúptárcsás kávéőrlők még az extra finom őrlésre is képes, amire például a Török kávéhoz van szükség.
Az egyenletes kávészemcsék megvalósítása
Az őrlőtárcsás kávédarálók sokkal inkább képesek elérni, hogy egyenletesek legyenek a kávészemcsék, mint a forgókéses kávédarálók, mert az őrlési méretet az őrlőtárcsa pozíciójával lehet kontrollálni. Általában a felső tárcsák eltávolíthatóak, így az őrlőkamrát könnyedén ki lehet tisztítani. Az őrlőtárcsás kávédarálókhoz gyakran adnak tisztító kefét is.
Szóljon hozzá