Kávézacc dilemma keletkezik nap mint nap, sőt naponta többször is. Kidobjam vagy ne? Mi legyen a haszontalannak tűnő kévázaccal? A javasolt döntés: ne dobjuk ki!
Kávézacc még egyszer kávé készítésére nem alkalmas, sőt kifejezetten rossz ötletnek bizonyul. Az ízekből csak a visszamaradókat érzékeljük, a keserűség és a savasság dominál.
Viszont a kávézacc másodfőzéséből jó alapanyag keletkezik bizonyos sütemények elkészítéséhez, ahol csak sima vizet ír elő a receptúra és az adott sütemény ízvilágába belefér a karaktere.
A kávézacc fontos segédanyaggá válhat a konyhában a munkálatok végén. Kétféle felhasználási területe kézenfekvő, az egyik szó szerint az. A makacs és nemkívánatos illatokat (halszag, fokhagyma, stb.) hatékonyan úgy távolíthatjuk el magunkról, hogy alaposan bedörzsöljük vele a kezünket. A ’száraz kézmosás’ kávézaccban olyan eredményt hoz, amit szappannal több menetben sem érünk el.
Befejező konyhai műveletként a kávézacc jól szolgál nagyon zsíros, olajos és leragadt ételmaradékok eltávolítására a lábosból. Az odaragadt, netán odaégett zsiradékot a kávézacc alapos dörzsöléssel felszívja magába és a konyhai alkalmatosságot ezután sokkal könnyebb elmosogatni.
A kávézacc a zsiradékokon túl a szagokat is hatékonyan köti meg, nemcsak mellső végtanunkon, hanem a hűtőszekrényben is. Manapság sok antibakteriális belső térrel gyártott frigó kapható, de nem mindenkinek van ilyen. A kávézaccot egy tányérkába téve a hűtőszekrény polc egyik sarkában gond nélkül elfér. Ha a passzív illatcsapdaként használjuk, úgy is jó, de ha ennél tovább mennénk, akkor összekeverhető darált kávéval is, és nem marad el a pozitív hatás.
A kávézacc klasszikus másodhasználata az emberek mellett a növények számára is előnyös. Megváltoztatja a föld savasságának mértékét, ezáltal jól hat a növények fejlődésére és szaganyaga távol tartja a kerti macskákat. Nem piszkítanak arra a helyre, ahová a kávézaccot kiöntjük.
Ne hagyjuk pogácsa formájában összeszáradni, hanem törjük össze és kissé keverjük le a földdel. Így sokkal biztosabb a hatása. Felszívódva a növények színvilágára is előnyösen hat.
A kávézacc jól hasznosítható a szépségápolásban is. Olívaolajjal elkeverve és hozzá egy kis E-vitamin hatóanyaggal elegyítve emberi bőrre dörzsölve radírként távolítja el az amúgy leválni szándékozó felső hámréteget. Elég darabos ahhoz, hogy dörzshatást váltson ki, ugyanakkor eléggé rugalmas ahhoz, hogy ne okozzon a bőrön felszíni sérülést.
Nem egzakt, annál csábítóbb terület a kávézacc témakörből a jóslás kellékeként történő használata.
További kávézacc felhasználási területeket minden kedves olvasónktól szívesen veszünk hozzászólás formájában.
Szóljon hozzá