Kávétermesztés az új évtized hármas szorításában kell, hogy megállja a helyét a világban. Ez 12 millió farmert érint a munkájában és közvetve még százmillió embert a tapadó tevékenységek révén.
Nincs könnyű helyzetben a kávétermesztő, nem mintha valaha is abban lett volna. Sajátos, és nem könnyen változtatható növényi szükségleteket kell folyamatosan biztosítani úgy, hogy a körülmények szisztematikusan ellene munkálnak.
A világgazdasági és éghajlati tendenciák zord szorításához harmadiknak csatlakozott a világjárvány.
Sorra véve az egyes tényezőket, mindhárom olyan természetű, amire az egyéni kávétermesztőnek nincsen ráhatása.
A markáns terményfeleslegek és a tömegáru fajták termesztése felfuttatja a kínálatot, aminek normál velejárója az áringadozás és 2016 óta a tendenciózus áresés. A kávépiacon rendszeressé vált az árkrízis, ez sokaknál a termesztésből való kilépés és a pályaelhagyás kényszerét hozza magával.
Vietnám vitathatatlan ura a Robusta fajta exportpiacnak és a térségben e mögé felfejlesztett olyan termesztési technológiákat, hogy összehasonlítva egy Fülöp-szigeteken elért hektáronkénti 750 kilós nyerskávé hozammal Vietnámban átlagosan közel négy tonna kávét szüretelnek egy hektáron.
A tömegtermelés visszafogására és a kávékínálat szabályozására nincs nemzetközi szervezet,
míg más tömegtermény (búza, kukorica, stb.) forgalma nemzeti és nemzetközi szervezettséget élvez.
A másik nehezítő körülményről szintén az emberek tehetnek, de áttételes formában. Az emberi környezet szennyezésével járó üvegházhatás több síkon üt vissza a kávétermesztőre. A növekvő átlaghőmérséklet miatt a kávé vegetációjához szükséges magaslati mikroklíma a hegyekben egyre feljebb csúszik. Ezt a farmer kénytelen követni, egyre zordabb megközelíthetőségű területeket kell művelésbe vonni. Érintettük az egyre feljebb hatoló fertőzések és kártevő veszélyek kihatásait is.
A kávétermesztés az új évtized hármas szorításában a klímaváltozás fenyegetését is átéli.
Szélsőségesebb időjárás okoz váratlan – nem szezonális – viharokat és esőket. Ez az érési időszakban káros lehet, viszont a termény feldolgozás mozzanatában katasztrofális. Utóbbi esetében a klasszikus, napon szárítási technológia miatt egész éves munka eredménye ázhat el és válik penész áldozatává.
A harmadik hátrányos tényező több vonatkozásban is a koronavírus hatása. Itt nem feltétlenül a nemzetközi szinten visszaesett személyforgalom és agonizáló turizmus esik latba. Jóllehet mindezek drasztikusan kevesebb alkalmat teremtenek megállni vagy lazítani egy-egy kávézóban.
Döntő a kávétermesztésből élők mozgásának korlátozása. A vegetáció folyamatához szükséges talajelőkészítés és -megmunkálás, periodikus növényvédelmi teendőként a permetezés és gyomlálás, stb. időzített elvégzését (meg)akadályozhatja a hatósági és önkéntes józan visszafogottság.
Kiváltó okként nem, de a világjárvány elterjedésében kiválóan működik közre az ember.
A fenti 3 tényező egységes egészet alkotó [magyarul holisztikus], együtt sokkal negatívabban fellépő hatásaival néz farkasszemet a XXI. század harmadik évtizedét felváltó korszak kávétermesztője. Sokuknak a külső beavatkozás – konkrétan segítség – ha elmarad, a kávétermesztés történelem lesz.
Amíg az illatos forró kávé kicsorog, óriási tudás és borzasztó munkamennyiség mehet veszendőbe.
Forrás: www.go.pardot.com
Szóljon hozzá