A kávécserje termése a zöld babszem, amely nem más, mint a pörkölésre váró kávébab. Ezt típustól és eljárástól függően különböző mértékben pörkölik meg.
Ha ellátogatunk egy olyan üzletbe, amely csakis a kávékkal foglalkozik, legyen az például egy kávészaküzlet is akár, akkor észrevehetjük, hogy különböző színű kávékat kaphatunk, amelyek azért pompáznak eltérő színekben, mert másképpen, vagy más ideig lettek pörkölve.
Találkozhatunk egészen világos, majdnem zöld, meleg barna, vagy éppen olajosan csillogó sötétbarna kávébabszemekkel is, mind-mind a pörkölés során kapja meg a színét.
Vannak olyan kávé ínyencek, akik annyira kísérletező kedvűek, hogy otthon szeretik pörkölni a kávéjukat, a számukra kapható a zöld, nyers, azaz pörkölés nélküli kávé.
Találkozhatunk azonban különböző pörkölési szintekkel és típusokkal is, amelyeket egyaránt megkülönböztetünk egymástól. Ilyen például a világos pörkölésű babkávé, amit az USA-ban nagyon szívesen használnak, ezek között megemlíthetjük a világos fahéj, a fahéj, a New England és az Amerikai pörkölési típusokat.
A középbarna pörkölés például a bécsi pörkölés, amelynek amerikai neve „full city”, ez jellemzően középbarna színt jelent. Sokan azért szeretik ezt a típusú pörkölést, mert szerintük csak itt kezdi el a kávé megváltoztatni az ízét, és karamelles aromát felvenni. Ez a típusú pörkölési módszer a leginkább a tejeskávé és a melange kávékülönlegesség elkészítésére alkalmas, eszpresszóéra nem igazán, hiszen annál sokkal inkább bevált a francia, de jobban az olasz pörkölési módszer.
Cikk:
Szóljon hozzá