27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home Örüljünk a csokoládénak és a kávénak

Örüljünk a csokoládénak és a kávénak. amíg lehet.

Örüljünk a csokoládénak és a kávénak

Rájár a rúd a kakaóimádókra. Az ültetvények elöregedtek, a területeket több pénzt hozó haszonnövényekkel telepítik be, különféle gombabetegségek pusztítanak és egyre növekvő a népesség a világban. Mára nincsen elég kakaó a világpiacon.

Folyamatosak az áremelkedések, ami nem megfelelő válasz az okozati összefüggésekre.

Barátkozni kell a gondolattal, hogy a csokoládészeletek kisebbek lesznek, vagy kakaópor-tartalmuk erőteljesen csökken. Ma még ott a polcon a 90%-os, 85%-os, 80%-os stb. koncentrátumú termékkör. A jövőben ezek a változatok eltűnhetnek és az új termékeknél a kakótartalom jóval alacsonyabb lesz. Értelemszerűen egyre több lesz a nugáttartalom és más helyettesítő összetevő.

Eredeti formájában maradéktalanul már csak Fellini ”Édes élet” című filmje lesz élvezhető a jövőben.

Nem kevésbé szigorú a helyzet kávéfronton. Itt is tapasztalható a fenyegetettség.

Tudományosnak mutatkozó előrejelzések szerint 2080-ra a Föld felszínének folyamatos melegedése egyszerűen meg is szűnheti a kávétermesztés lehetőségét. 2050-ig pedig az össztermés a mainak már csak a felét érheti el a kávénak.

Biológiájuk miatt a kávécserjék bonyolult feltételrendszer mellett mellett tudnak csak megélni.

Ezek teljesüléséhez bizonyos magasságú területeken bizonyos páratartalmú levegőben bizonyos hőmérsékleti viszonyok szükségesek. Ha a követelmények bármelyike borul, vége lesz a cappuccino-világnak.

A kávé szeret hűvösebb helyeken, hegyi magaslatokon tenyészni, ahol nem nagy a hőség, és elegendő a csapadék. A hőmérséklet emelkedése megváltoztatja a légköri viszonyokat, de ennél fontosabb, hogy bizonyos rovarok és élősdik a hegyekben a melegedés okán egyre feljebb találnak élőhelyet maguknak. Így a kávécserjék kedvelt magasságaiban is tömegesen fordulnak már elő, ahol az ültetvényekben nagy pusztítást képesek végezni.

A mennyiségi gondok mellett minőségi kérdések is felvetődnek. A hőmérséklet-emelkedés káros következményének betudhatóan megváltozik a termények zamat- és aromavilága. Egyre nehezebb évről évre visszakapni/előállítani ugyanazt az adott termékre jellemző ízvilágot. A termesztési nehézségekre reagálhat bárki érdektelenül, azonban az utóbb említett íztorzulás már mindenkit érint.

A kávécserjék gondozás szempontjából viszonylag igénytelenek. Szerencsére a Föld azon területein honosak, ahol a gazdasági fejlettség nem élenjáró, ezért százmilliós szegény néprétegnek képesek megélhetést nyújtani és ennek szinte kizárólagos forrása. Ez a gazdasági szempont a farmok gondjai mellett milliós foglalkoztatottsági problémát is előrevetít.

Vannak azért igazán jó hírek is!

Biztató fejlemény látott napvilágot és idén a kávétermesztők nagy számban tesztelik az újdonságot.

A francia CIRAD kutatóközpont az ECOM legjelentősebb kávéipari résztvevővel közösen kinemesített egy hibrid kávéfajtát, amelyik nemcsak biotechnológiai eszközökkel és drága laborkörülmények között szaporítható, hanem közvetlenül magról. Mint minden ’rendes’ növény.

Ez hatalmas áttörés és ültetvények tömege juthat ilyen kávémaghoz.

Nemesített fajtaként nagyobb terméshozamokat ígér, jobban ellenáll a kártevőknek és Arabica fajtáján belül még a zamatán is sikerült javítani.

Star Maya Coffee Rájár a rúd a kakaóimádókra. Az ültetvények elöregedtek, a területeket több pénzt hozó haszonnövényekkel telepítik be

Az illusztrációs fotó forrása: https://worldcoffeeresearch.org/news/starmaya-future-coffee/

Star Maya a neve. Ha ez a hibrid cserjefajta elterjed, akkor az általános terméscsökkenést még növekedésbe is át lehet fordítani. Akkor fellélegezhetünk, lehetőleg egy frissen főzött aromás espresso illatfelhőjébe burkolózva.

Örüljünk a csokoládénak és a kávénak

aug 13, 2017Sándor Gy. Zsolt

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Sándor Gy. Zsolt
8 éve KávéhírekCsokoládé, Kávé, Kávécserje
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Miért érdemes csúszásgátló papírt használni a logisztikában?
Miért érdemes csúszásgátló papírt használni a logisztikában?

A szállítás során gyakran előfordulhat, hogy a raklapokon lévő áruk elmozdulnak vagy megsérülnek, és néha még felborulnak.

Hogyan fejleszti az elmét a mahjong?
Hogyan fejleszti az elmét a mahjong?

A mahjong egy különleges társasjáték, ami igazi szellemi kihívást jelent világszerte, különösen ott, ahonnan származik, Ázsiában. Olyan ez a játék, mint egy titkos recept: a látszólag egyszerű szabályok mögött valójában mély stratégiai gondolkodás rejtőzik.

Vivina’s Café: Amikor a specialty kávé csúcsára ér
Vivina’s Café: Amikor a specialty kávé csúcsára ér

Budapest lüktető belvárosa gyakran az állandó rohanás és a zaj szinonimája. Azonban az Egyetem Tértől mindössze egy perc, a Szerb utca csendjében húzódik meg egy hely, amely tökéletes kontrasztot kínál a nagyvárosi ritmussal szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (320)
    • Film (101)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (91)
  • Divat (33)
  • Egyéb (170)
  • Esemény (149)
  • Férfi (23)
  • Gasztro (435)
    • Bor (15)
    • Étterem (21)
    • Kávé (230)
    • Kávézó (30)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (47)
  • Lazulós (139)
  • Nő (21)
  • Tech (250)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. november
hKscpsv
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
« okt    
2025 © Kávéház Magazin | XI. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.