Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen alkoholokkal szolgálhatnak a kávézóban, ha valami különlegesebb ízre vágynánk a klasszikus kávék helyett.
A kávézók esetében a legtöbb ember nem az alkoholos italok fogyasztása miatt tér be, pedig a legtöbb esetben ezeket is megtalálhatjuk az itallapon. Sőt mi több az alkohol és a kávé íze tökéletes párost alkothatnak, így érdemes tudnunk, hogy milyen alkoholokkal szolgálhatnak a kávézóban, ha valami különlegesebb ízre vágynánk.
Klasszikus ír kávé
A whisky és kávé párosításából született meg sok évvel ezelőtt az úgynevezett ír kávé. Sokan nem tudják, de az ír kávé akkor lesz igazi, ha hőálló üvegpohárban tálalják, amelyben jól látszódnak a keveredő összetevők. A minőségi kávézókban éppen ezért általában kifejezetten ilyen italok szervírozására alkalmas, mini korsószerű pohárban szokás felszolgálni ezt az italt.
Természetesen odahaza is könnyen elkészíthető italról van szó, hiszen csupán az alábbi összetevőkre lesz szükségünk: tejszín (ízlés szerint), 2-3 teáskanál barnacukor, 1 adag eszpresszó kávé, 3 cl (ír) whisky.
Bailey’s kávé
A Bailey’s likőrrel készült kávé a hölgyek körében igen népszerűnek számít, hiszen elképesztően krémes állagot kölcsönözhet a kávénak is. Emellett persze a rejtett alkoholtartalom sem utolsó szempont, de éppen emiatt érdemes óvatosan bánni ezzel az itallal, hiszen könnyen az ember fejébe szállhat. Hozzávalók terén persze itt is megtalálható az eszpresszó kávé, a tejszín, illetve maga a likőr. Másra lényegében nincs is szükségünk.
Diplomata kávé
Ez egy igazán kifinomult megjelenésű ital, aminek ízvilága sem mindennapi. Lényegében itt tojáslikőr kerül a kávéba, aminek tetejére tejszínhab kerül, amit még meghintenek fahéjjal, vagy kakaóval. A tojáslikőr miatt a téli időszakban kifejezetten kedvelt italnak számít a kávézókban és akár családi összejöveteleken is.
Kávé ízesítésű ginek
A kávézókban könnyen találhatnak pikáns ízesítést a gin tonic rajongók is, hiszen gyakorlatilag minden gin ízesíthető, így akár kávészemekkel egy kis pörkölt kávés ízt is csempészhetünk, az italokba. A ginnek különböző típusai között ma már számos variációval találkozhatunk, így nem meglepő, hogyha pár pörkölt kávés aromás ízesítéssel is találkozunk.
Emellett persze a vállalkozó szellemű kávézókban, akár a gin és a kávé ital keverékeivel is találkozhatunk.
Egyéb kávékülönlegességek
A francia kávékonyhából a normandiai café arrosé vagy café calva elnevezés az almaléből készült Calvados párlat és a feketekávé együttesét takarja, ami igen különelges ízvilágot jelent.
A spanyol konyhából kedvelt ital a kávéba öntött rum. A rumon kívül whisky-vel, brandy-vel és ánizslikőrrel is készítenek feljavított kávét, gyakran cukorral, citrommal és fahéjjal is ízesítik. Görögországban pedig az ouzós kávé számít igazi kuriózumnak.
A skandináv kávékonyhában a vodka a kávé fő kísérője a Karsk nevű skandináv kávékoktélban, bár a vodkás verziót sokak szerint inkább orosz kávénak illik nevezni. Emellett gyakori kávézókban megtalálható ital az északi régióból az Espresso Martini, ami feketekávét, tejet, kakaóport, vanília ízesítést és vodkát is tartalmaz.
Összegezve
A kávékülönlegességek között tehát számos alkohollal kiegészített verzióval is találkozhatunk, ahol Spanyolországtól, a skandináv országokig mindenkinek megvan a maga különleges itala is.
Szóljon hozzá