Sokak szerint krémlikőr a neve azoknak a tejszín alapú italoknak, amelyek a likőr családba tartoznak. Pedig a neve nem az alapanyagára, hanem a sűrűségére utal.
Magyarországon a köznyelvben egy kalap alá vesszük a krémlikőröket és a tejszínlikőröket. Nagy átfedés van a krémlikőr, és számos másik likőr kategória között, ugyanis nagyon kevés olyan likőr létezik, amely csak tejszínt tartlmaz mint ízesítő elem. A tejszínt általában inkább az állag és a testesség miatt használják, így a krémlikőrök egyéb ízekre hagyatkoznak.
A krémlikőr készítéséhez más módszereket használnak, mint a többi likőr készítéséhez. A tejszínes változatoknál a tejszínt, alkoholt és cukrot homogenizálják együtt, ezzel biztosítva, hogy egymáshoz kötnek és nem válnak szét a palackban.
Az alap-szeszesital is nagyon fontos a tejszínes krémlikőröknél. Számos példányban whiskyt használnak, mint például a Baileys-ben, az Arran-ban és a Heather Cream-ben. Ennek az az oka, hogy a tejszín képes dominálni a többi tulajdonságot, ezért fontos, hogy egy erősebb ízkombináció jöjjön létre.
Mi a különbség a Krémlikőr és a Tejszínlikőr között?
Vásárláskor a felirat alapján rögtön látható, hogy mit veszünk le a polcról. A krémlikőröket a francia crème, a tejszínlikőröket az angol cream szavakkal különböztetik meg.
A „crème de” előtaggal árult likőrök legalább 250 gramm cukrot tartalmaznak literenként, így állaguk olajosan sűrű. Ízesítésük számtalan lehet, ide tartoznak a különböző gyümölcs- és növényi likőrök.Általában a „crème de” előtag után megnevezik az üvegen a fő ízhordozó elemet is (pl. áfonya, dió, mogyoró, ánizs). Megnézve az üvegben található folyadék sűrűsége ellenére áttetsző.
A krémlikőröket számos koktél készítéséhez használják gyakran a testesség javítása, vagy az élesebb ízek semlegesítése céljából. A legtöbb krémlikőrt jéggel tálalják, vacsora utáni italként.
A tejszínlikőrök alapja és fűszerezése szintén igen változatos. Épp ezért szinte csak a tejszíntartalmuk alapján hasonlíthatjuk őket össze. Érdemes tudni, hogy többnyire finomszeszt is tartalmaznak. Megnézve az üvegben található folyadék nem átlátszó, „meglögybölve” lassabban reagál, a folyadék felülete sűrűbb, lassabban folyik le az üvegfalon.
További finom likőrök:
Szóljon hozzá