KAHLÚA kávélikőr lenyomozott kávébabból készül, de csak az utóbbi időben. Mivel az első palackot 86 éve töltötték. Mexikó állam Veracruz térségében, lankák mélyén 7 év türelemmel érik az Arabica fajta, ahol gondos odafigyeléssel termesztik. Nem messze tőle aratják a cukornádat, amiből a Kahlúa kávélikőr rum adalékát nyerik.
A KAHLÚA 20%-os szesztartalmú koncentrált ízbomba.
Valójában koktél* készítésre optimális, mert csak úgy bedöntve nagyon tömény. Nem a szesztartalma miatt, hanem a kávé aroma feletti édes ízvilág fölénye [magyarul primátusa] okán. Nem csoda hogy édes, ez egy likőr…
A múlt század harmincas éveiben egy farmer meg egy pénzes ismerőse valamint egy vegyész harmadik elhatározta, hogy spontán ötletükből létre hoznak egy italféleséget. Jól tették, mert az idők során – a cég állítása szerint – világelső lett a maga kategóriájában. Sokan mások is gyártanak kávélikőrt, lásd spanyol Tia Maria,
sőt az olasz Illy márka is készít ilyenfajta nedűt, bár az már 28%-os szesztartalmú. Érdekes módon az Illy a saját honlapján a termékválasztékban nem szerepelteti, szeszesital vonulatát nem szándékozik nagy dobra verni.
Bizonyára váratlan adat, hogy 7 éves várakozás előzi meg a KAHLÚA ital elkészültét. Pontosítva, az Arabica kávécserje magról ültetve hét év alatt fejlődik ki árnyékos (nem direkt napsütéses) helyeken. Hozzá a cukornád éves érési ciklussal simán áll rendelkezésre. A KAHLÚA gyártástechnológia féltett gyári titok, nem nyilvános recept.
Ez a cikk nem reklám szándékú, nem a szeszes italokat akarja népszerűsíteni. Enélkül is (túl) népszerűek. Sokkal inkább a kávéval kapcsolatos fogyasztási szokások sokféleségének szándékozik teret engedni. Meg az emberi leleményességnek, hogy a kávé ital felhasználhatósága milyen széles skála. Italból akár ital is készíthető belőle.
Apropó viszont, hogy a KAHLÚA kávélikőr lenyomozott kávébabból készül.
A nyerskávé forgalmazás egyre inkább afelé tolódik, hogy a babkávé útja a cserjétől a pörköltkávé forgalmazókig jól követhető legyen. Ezzel önkéntesen támogatják a ’fair trade’ hozzáállást.
Segítve a nyerskávé aratásig tartóan a termesztők egyre kevésbé rózsás életét és a megélhetésüket.
A KAHLÚA előállításához szükséges kávé termőterület a gyártó szoros ellenőrzése alatt áll, zárt egységet alkot. Ez nemcsak cégérdek, hanem bele értendő a dolgozók létfeltételeinek a biztosítása is. Itt a betakarított nyerskávé viszont nem kerül kereskedelmi láncba, így könnyebb kijelenteni a KAHLÚA kávétartalmának lenyomozhatóságát.
A törekvés akkor is figyelemre méltó és csatlakozik a nemzetközi törekvésekhez. Sőt erőteljesen hangot ad neki.
Saját mozgalmuk elnevezést is kapott: ’Coffee For Good’
Ez elsősorban nem a marketing, hanem a vállalati publicitás köre, vagyis a cégről alkotott összkép ápolása.
A marketingeseik voltak viszont azok, akik kitalálták, hogy lecserélik a bejáratott üvegcímkét. Modernebb lett (az eredmény nagyjából úgy sikeredett, mint a Ballantine’s whisky gyártó cég hasonlóan magasröptű megoldása).
Balról a régi, jobbról az új. Ha annyira menő a termék a világban, akkor miért kellett a címkét áttervezni olyanra, amelyik öles betűkkel magyarázza, mi is van a palackban? Folyományaként kénytelenségből az üveget elcsúfítják az ’ORIGINAL’ matricával. Más szemszögből [magyarul aspektusból] jópont is, mert csak jó cuccokat hamisítanak.
____________________________
*remek alkalom a Black Russian kahlúás koktélrecepthez (brüsszeli találmány, nem orosz):
- jégbehűtött pohár
- sok jégkockával
- 1 rész vodka
- 1 rész Kahlúa
Ha nem smakkol a Black Russian, könnyen varázsolható belőle White Russian.
Mindössze tejszínhabot kell hozzá keverni. < Keverni, nem rázni!
Szóljon hozzá