A bor tárolásakor fontos az ideális páratartalom fenntartása. A hagyományos bölcsesség szerint a páratartalomnak körülbelül 70 százalékosnak kell lennie.
Az ennél alacsonyabb értéknél a dugók kiszáradhatnak, így a levegő bejuthat a palackba, ami tönkreteheti a bort. A bor tárolásához azonban az 60-80 százalékos páratartalom is tökéletesen elfogadható. Ha egy tál vizet helyezünk a tárolóhelyiségbe, javíthatunk a körülményeken. A rendkívül nedves körülmények viszont elősegíthetik a penészesedés kialakulását, ami meg tönkretheti a bort.
A legjobb eredmény érdekében a bort sötét, csendes helyen tárolja, ahol a hőmérséklet állandó marad – tanácsolja a Borkorzó. Kerülje a közvetlen napfénynek és a rezgéseknek való kitettséget. Ezek megzavarják az üledéket, és rontják a bor ízét. A páratartalom 60-68 százalékos szinten tartása az ideális. A dugós borosüvegeket ne tárolja függőleges helyzetben. Ez károsítja a parafát. Ezen kívül a meleg, huzatos helyiségben való elhelyezésük befolyásolja az ízüket.
A bor megfelelő tárolása érdekében kerülje, hogy hőnek tegye ki a bort.
A hő károsítja a bor minőségét és lerövidíti az élettartamát. Ennek megelőzése érdekében tárolja a bort hűvös helyiségben, például pincében vagy szekrényben. Tartsa gyermekek elől elzárva. Ha a bornak nincs megfelelő hűvös helye, nem érlelődik megfelelően, és hamarabb megromlik, mint szeretné. Ne feledje, hogy a meleg felgyorsítja az érési folyamatot és károsítja a parafát.
A borosüvegek megfelelő tárolása nedvesen tartja a dugót. Ha azonban a palackokat függőlegesen tárolja, azt kockáztatja, hogy megsérül a parafa, és nem kívánt oxigént enged a palackba. Hacsak nem tervezi, hogy a közeljövőben megissza a bort, egy-két évnél tovább ne tárolja függőlegesen. A legjobb rövid tárolás után minél hamarabb elfogyasztani.
Ami a hőmérsékletet illeti, 13 Celsius-fokon van a hosszú távú tároláshoz a legjobb hőmérséklet. A bor magas hőmérsékleten tartása oxidálhatja a bort, és az ízének romlását okozhatja. Hasonlóképpen, a bor hűtőben való tárolása megakadályozza az oxidációt, és a bor szivárgását vagy felrobbanását okozza, különösen, ha pezsgőről van szó. Mindenesetre a legjobb, ha a tárolás előtt ellenőrzi a környezeti hőmérsékletet.
Szóljon hozzá