Az El Salvadorból származó kávébabok (El Salvador Guatemalával és Hondurassal határos), bár jó testességűek, mégis viszonylag jelentéktelen ízzel és savassággal rendelkeznek.
Az El Salvador kávé jellemzői
Bár erre a kávéra a megbízható színvonal jellemző, mégse tartozik az ismertebb, vagy elismertebb kávék közé. Lágyabb, és alacsonyabb a savassága az átlagos Közép-Amerikai kávéknál. Akárhogy is, a kellemes savasság, csakúgy mint a kávé egyensúlya és édessége, remek választássá teszik az El Salvadori kávékat a kávékeverékek létrehozására.
A legjobb El Salvador kávék
A legtöbb El Salvadori kávé középszerűnek mondható. Ebből kivétel a magas területeken termesztett Bourbon (Coffea arabica var. bourbon), és a Pacamara (Coffea arabica var. pacamara) fajtájú kávék. Ezek mindketten kiválóak, hála a finom, és kellemes, mégis eleven és komplex ízüknek, és aromájuknak.
A legmagasabb El salvadori kávéminősítés a Szigorúan Magasan-Termesztett.
Az El Salvadori Pacamara, és Pacas kávécserje fajták
A Pacamara kávénövény fajta egy hibrid, amit a Pacas (ami egy Typica mutáció – Coffea arabica var. pacas), és a Maragijipe (Coffea arabica var. maragojipe) keresztezésével hoztak a közelmúltban létre. A Pacamara kávéfajtát először1958-ban termesztették El Salvadorban, és azóta már továbbfejlesztették annak reményében, hogy megalkossák a Typica egy olyan fajtáját, ami nagyobb kávébabokat terem.
A Pacas kávénövény fajtát (Coffea arabica var. pacas) 1949-ben fedezték fel El Salvadorban, és ez egy természetes mutációja a Bourbonnak, és a Caturrának (Coffea arabica var. caturra).
El Salvador Organikusan, és árnyék alatt termesztett kávéi
El Salvador nyugati felföldjein, Tacubában három szövetkezet működik – a La Concordia, az El Sincuyo, és a Las Colinas – melyek árnyék alatt, és organikus komposztálással termesztik az Arabica kávénövényeket.
Kávé előállítás El Salvadorban
A múltban El Salvador minőségi kávétermelése akadályokba ütközött a politikai instabilitás miatt. Az elmúlt években viszont El Salvador hírnévre tett szert a prémium kávékülönlegességei okán, amik bár nem kiemelkedőek, ettől függetlenül meglehetősen kellemesnek tartják. Jó és megbízható alapanyag akár a prémium kávézók kínálatában is.
Szóljon hozzá