27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home Diéta és ami mögötte van (1)

Diéta és ami mögötte van (1). Vrábel Krisztina három könyve.

Diéta és ami mögötte van (1)

A ’diéta’ szó manapság negatív felhangot kapott, pedig fogalmi köre csak az irányított étkezést és a tudatos étrend összeállítást fedi. Ezért ez nem hogy nem negatív, hanem kifejezetten biztató jellegű.

A diéta főleg a nők figyelmének központjában van. Vele rokon gondolat a lemondás, a sanyarúság, a le-föl menő kilók jojója. A nők diétája a nejlonharisnya viselésre hasonlít. Hordják, elszakad, elő egy másikat. Hordják, nem tetszik, elő egy másikat. Hordják és nem tudják elmondani, miért kényelmetlen vagy egészségtelen. A nejlonból készült harisnya tényleg olyan.

A diéta vezérmotívuma az alakformálás (leginkább a fogyás) mélyen gyökerező vágya, az egészségmegőrzésé kevésbé. Más helyzet, ha az orvos egy betegség megkövetelte diétára fog.

Ez is a téma, mivel a kóros elhízás vége a rendelő felkeresése, mert jönnek a belőle fakadó betegségek. Sajnos ennek fő oka, hogy Magyarországon az elhízást nem tekintik betegségnek. A magyar konyha nehéz és fűszeres ételeinek elfogadott velejárója a hízás.

Pedig a túlsúly – nem 4-5 kilóról beszélünk – a betegségek egyik forrása. Keringési és szervi hatásait ismerjük, nem feledve az általa okozott mozgáshiányt sem.

A nőknek nem privilégiuma a diétázás, a férfiak közül is sokan követik. Tetszési vágy, hiúság náluk mégsem olyan erős vonzerő. A diétázás és a maszkulin jelleg gondolkodásukban nemigen fér össze.

Mindig is ismert volt a cukor, az ’édes’ az írott történelem óta a négy alapíz egyike. A természetben a méz volt a kézenfekvő forrása és a cukornád levének az ilyen-olyan (nem ipari) hasznosított formái. Ipari előállítású répacukor először 1801-ben hagyta el egy németországi gyár kapuját.

Innen jutottunk el oda, hogy a táplálékok zöme édesítve kerül elénk. Gyorsétkezdék még a hamburgert is előszeretettel hozzáadott cukorral kínálják. Akármilyen bizarr is a tény.

Földrésznyi léptékben az amerikaiak a leginkább elhízottak, európai nemzetként viszont a magyarok.

Az USA 1872-től az egy lakosra jutó, akkor még alig egypár kilós hozzáadott cukor éves fogyasztását 100 év alatt megtízszerezte és azóta sem állt le.

A világ cukorfogyasztása az elmúlt 50 év alatt megháromszorozódott.

2005-2009 közötti éves szintű KSH adat szerint finomított cukor (+ méz) fogyasztásunk átlaga ≈32 kg.

A magyar csecsemőket is beleértve közel 9 deka boltban vett cukrot nyel le naponta mindenki

HOLOTT

dacára annak, hogy a cukrot (és finomlisztet) ipari termékként az emberek TÖMEGES mértékben eszik, a bennük lévő anyagokra semmi – de semmi – szükségünk nincs abban a formában.

Vrábel Krisztina

Vrábel Krisztina

Ennek mentén jutunk el Vrábel Krisztina szénhidrátdiéta elvű recept- és életmód könyveihez.

A szénhidrát számolás nem analóg a kalóriaigény számítási sémákkal vagy más divatos matekozással. A receptgyűjtemény a létezésével cáfolja az igen elterjedt reklámszöveg fordulatot:

…a szakorvos kétségbe esve látja, hogy ez (vagy az) a fogyókúra napok alatt mennyire hatásos…

A valóságban a drasztikus, éheztető fogyást azonnal érzékeli és rögtön takarékos üzemmódra vált át a szervezetünk, majd a kúra elmúltával minden veszteségét gyorsan visszapótolja, sőt annál többet is.

A nem tudatos evés egy új fogalmi kör része. Ötletszerűen étkezve nagyjából lehet, hogy minden szükséges tápanyaghoz hosszú távon hozzájutunk, mégis szervezetünkben a „minőségi éhezés” napi szinten állandósul.

Ennyi terjedelmes felvezető után a következő – egyben befejező – rész teszi teljessé a vizsgálódást

A  cikk folytatása itt található: https://kavehazmagazin.hu/dieta-es-ami-mogotte-van-2/

Fotó forrása: www.160g.hu

Diéta és ami mögötte van (1)

jan 20, 2018Zacc

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
PinterestSave
Zacc
7 éve GasztroKönyv, Recept
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Modern csaptelepek: az elegancia és praktikum találkozása
Modern csaptelepek: az elegancia és praktikum találkozása

Gondoltál már arra, mennyire fontos szerepe van a csaptelepeknek a mindennapok kényelmében?

Innovatív és praktikus megoldások a fürdőszobában
Innovatív és praktikus megoldások a fürdőszobában

A fürdőszoba sokak számára a nyugalom szigete, ahol személyes rituáléinkkal zárjuk le vagy indítjuk napjainkat.

TritonLife kórházak – országos hálózat, helyi gondoskodás
TritonLife kórházak – országos hálózat, helyi gondoskodás

Vajon milyen gyakran állunk meg egy pillanatra, hogy elgondolkodjunk: honnan is eredhetnek azok a tünetek, amelyekkel együtt élünk – vagy épp csak most kezdődtek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo
Szóljon hozzá
  • Kávéház Magazin - A jó Tiramisu receptje
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése

Akril Üveghatású Falpanel - CVN Front

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (318)
    • Film (99)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (89)
  • Divat (33)
  • Egyéb (161)
  • Esemény (145)
  • Férfi (22)
  • Gasztro (423)
    • Bor (15)
    • Étterem (20)
    • Kávé (223)
    • Kávézó (29)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (45)
  • Lazulós (134)
  • Nő (21)
  • Tech (246)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. május
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« ápr    
2024 © Kávéház Magazin | VIII. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom