27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home Specialty kávé amitől specialty lesz a kávé

Specialty kávé amitől specialty lesz a kávé. a 360 fokos kör.

Specialty kávé: amitől specialty lesz a kávé

Specialty kávé: amitől specialty lesz a kávé egy hosszú út vége térben és időben egyaránt. A kávétermesztő farmer a kiindulópont.

Nemzedékek sora nemesíti, finomítja, fajtán belül fokozza a keresett tulajdonságokat. A kávé vadcserjéből lett ‘szelidítve’ és emiatt a világban többezer féle mutánsa ismeretes.

A tudálékos felsorolás helyett a két főcsoport a savanykásabb, édeskésebb és koffeintartalmában mérsékelt arabica, illetve ennek mindenben a másik pólusa a robusta (kesernyésebb és koffeinben bővebb).

Utóbbinál csak pár százalékos mértékű eltérésre kell gondolni, nem a koffeintartalom sokszorosára.

A körben 900 továbblépéssel a kávékereskedő a következő állomás, a farmer tulajdonképpen neki dolgozik. A farmer részben a természeti erők ingadozásának, de főleg a kereskedő kénye-kedvének volt sokáig kitéve.

A különleges klíma (tengerszint feletti másfélezer méteren trópusi éghajlat) az időjárás nagy kilengéseit részben mérsékli, de ki nem tudja egyenlíteni. A mozgástér a farmer és a felvásárló között ennél jóval nagyobb.

A farmer és a kereskedő kapcsolatának mikéntjén múlik, amitől a kávé specialty kávé lesz

A világban a tömegkávé termesztéséhez képest a specialty aránya pár százalék. Markánsan szét is vált a kereskedelmük. A világ legnagyobb kávéfogyasztói Amerika kontinensén leledzenek.

A legnagyobb előállító maga a legnagyobb kávéivó is, Brazília. Az USA szintén nagy reprezentáns, a náluk honos kávézás nem kíván magas kávé-minőséget. A fél literes bögrébe forrázós/csöpögtetős technológiával nem nyeri ki a maximumot. Essék szó még a tejszínnel/tejjel (haf-and-half) higításról, amivel USA-szerte tompítják az ízét.

Ha a kereskedő az érdeklődési körét a zsákszámolásnál szélesebbre nyitja, elindulhat a folyamat, amitől specialy kávé lesz a kávé. Fajtaváltás, keresztezés, nemesítés hozhatja meg a kívánt zamatot, amiről az igényt és annak változását jórészt a kereskedő hozza a farmer tudomására. Azokat a trendeket is, mint amilyen a szerves tápanyag földbe juttatása (nincs műtrágya), a vegyszermentes termesztés (nincs permetezés), és egyéb mozzanatok (ízfokozó vagy tartósító adalékok) kizárása után végül organikus kávészemek fognak beérni.

Ilyen farmernek a Specialty Coffee Association (SCA) kérésre és fentiekről megbizonyosodva Tanúsítványt ad ki.

SCA

SCA

Szövetség alakul ki a specialty kávét termesztő farmer és a kereskedő közt

Utóbbi a zsákos nyerskávé útját is felvigyázza, a specialty nem keveredhet más, tömegtermelésű nyerskávéval. A specialty kávé forgalmazás feltételeinek eleget tevő kereskedő e tevékenységéről SCA tanusítványt kaphat.

A kör mentén újabb 900 továbblépéssel a fent beazonosítható úton a minőségi nyersáru eljut a pörkölőhöz.

A jó pörkölő büszke a technológiájára, azt egyedileg kisérletezi ki és a kávé minőségének kettes számú letéteményese. Pörkölési szaktudását kérésre és ellenőrzést követően szintén egy SCA tanusítvány honorálja.

Újabb 900 továbblépéssel  a kör mentén szaktudása a pörkölt áruban megtestesülve érvényesül a barista felé.

A barista nem mágus, csak érti a specialty kávé italkészítési  fortélyait.

Tudásáról számot adva szintén lehet egy SCA tanusítvány birtokosa. Amerikában minden jól ki van módolva (dúl a ‘best practice’ elv), ezért egy SCA tanusítvány ott szerezhető be legkönnyebben. Európában még terjedőfélben van (netán köze van ahhoz, hogy errefelé nem terem kávé?).

A kör végül a fogyasztónál zárul be, aki bármilyen nagy tudora is a kávéval kapcsolatos ismereteknek, SCA tanusítványt erről soha nem szerezhet. Legfeljebb elmehet a kedvenc kávézójába, és ha az italkészítésen túl a barista más tekintetben is igényes, akkor kávézgatva láthat valódi SCA tanusítványt a helyiség falán lógni.

Visszafelé a víz nemigen halad a folyóban, a fogyasztó szava a barista révén a pörkölőhöz és azon keresztül visszafelé a kereskedőhöz, netán általa a termesztőhöz véleményként hogyan is juthatna el.

Így elvan a fogyasztó, hogy konyíthatna bármihez, ha egy francos (flancos?) SCA tanusítvány sincs a zsebében.

#MakeCoffeeBetter

Specialty Coffee Association

Specialty kávé: amitől specialty lesz a kávé

dec 29, 2019Zacc

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Zacc
5 éve KávéKávé, Specialty, Specialty kávé
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Hogyan fonódik össze az énidő és a kávé?
Hogyan fonódik össze az énidő és a kávé?

Heti 161 percet, vagyis évente közel öt és fél napot töltenek kávézással (énidő) a magyarok.

A kávé világnapja – mit jelent Magyarország számára?
A kávé világnapja – mit jelent Magyarország számára?

A kávé világnapját (szept. 29.) Magyarországon évek óta A Kávé Napja nevű rendezvénnyel ünneplik.

Markus Brun és a GOTA Coffee Experts
Markus Brun és a GOTA Coffee Experts

2025 szeptember 22‑én a Budapest Coffee Week rendezvénysorozat keretében megtartott Coffee Talk eseményre a GOTA Coffee Experts osztrák alapító‑tulajdonosa, Markus Brun látogatott el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo
Szóljon hozzá
  • Kávéház Magazin - A jó Tiramisu receptje
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése

Akril Üveghatású Falpanel - CVN Front

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (319)
    • Film (100)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (91)
  • Divat (33)
  • Egyéb (167)
  • Esemény (148)
  • Férfi (23)
  • Gasztro (433)
    • Bor (15)
    • Étterem (20)
    • Kávé (230)
    • Kávézó (29)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (47)
  • Lazulós (138)
  • Nő (21)
  • Tech (249)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. szeptember
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
« aug    
2024 © Kávéház Magazin | X. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.