A tejhab megannyi édesség, desszert és italremek elengedhetetlen része. Pontosabban sokan megpróbálták már nélkülözni, elhagyni, elfelejteni, de ezek a próbálkozások mindig kudarcba fulladtak.
Mert igen, kísérletezni lehet, de a helyzet az, hogy a tejhab semmilyen módon sem helyettesíthető, s az elfelejtése is hiú ábránd. Ám, aki eddig úgy gondolta, ez a mennyei finomság csak a kávézókban vagy a cukrászdákban készülhet el, azoknak van egy jó hírünk! Akár otthon is pillanatok alatt cicabajszot eredményező hab alkotható.
Mi a kemény, mégis ellenállhatatlanul lágy hab titka?
Természetesen a minőségi tejhabosító. Meg persze az alapanyag, mert arról nem érdemes megfeledkezni, hogy egyes tejtípusok, különösen az alternatív variációk, nem minden esetben habosíthatóak megfelelően, még a legmodernebb, legerőteljesebb technika közbenjárásával sem. Nagyjából ez az a két komponens, amiket a siker titkainak is tekinthetünk. Nyilván a mozdulatok sem mellékesek, de azt azért túlzás lenne állítani, hogy a habosítás szakértelmet követel. A tapasztalat nem árt, ez tény, viszont pillanatok alatt szerezhető kellő gyakorlat. Ezek után a kávézókat lepipáló végeredmény garantálható.
A tejhabosító azonban vitathatatlanul a folyamat lelke. Aki már próbálta olyan készülékkel megoldani a habosítást, ami nem rendelkezett éppen ideális paraméterekkel, tudja, a vállalkozás helyből sikertelenségnek van ítélve. Az egyik lényeges szempont a teljesítmény. Ha a habosító nem képes megfelelő gyorsasággal üzemelni, akkor a tejből legfeljebb egy furcsa, folyós állagú massza válhat, ami távolról sem nevezhető habnak, még a legnagyobb jóindulattal sem. Valószínűleg akik már teszteltek gyengébb eszközöket, belefutottak ebbe a kényelmetlen tapasztalatba.
A másik fontos tényező a minőségi szerkezet. Műanyagból is készülhet a berendezés, ha az a műanyag ellenálló, stramm és masszív. Ezek mind olyan tulajdonságok, amik nélkül elképzelhetetlen a hosszú távú helytállás.
Végül, de korántsem utolsó sorban az ergonomikus kialakítás is aranyat ér, mivel a mozdulatoknak is főszerep jut, márpedig a finom mozzanatok úgy jöhetnek létre, ha közben az eszközre nem kell ügyelni, ha az marokba fogva pontosan úgy áll, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.
Mihez és mire használható fel a tejhab?
Desszertek ellenállhatatlan részévé varázsolható. Mindenütt mennyeien teljesíthet, ahol eredendően tejszínhab szerepel a receptúrában. Az íz kicsit változik tőle, picit más, de kóstolásra érdemes, mert egyértelműen nem rosszabb, sőt. Különlegessé tehetőek a megszokott finomságok ezzel az egyszerű módszerrel.
Meg hát természetesen nem hagyhatjuk ki a kávéitalokat a felsorolásból. Mit érne egy jó tejhabos cappuccino tejhab nélkül? Vagy a café latte habmentesen milyen hatást keltene? A kávérajongók valószínűleg most bele is borzongtak ezekbe a képtelen felvetésekbe. A melange, a machiato épp úgy tejhabbal koronázható meg a legteljesebben, ahogy még számtalan kávéfajta. A tejből készült turmixok és egyéb szirupos italok is hálásak a habos hozzájárulásért.
Szóljon hozzá