Keserű a kávé és keserű a gyógyszer is, mert ezt ízérzetet váltják ki a bennük lévő hatóanyagok. Miért kellene ezt negatívan megélni? Amikor a keserű elfogadottan a négy alap íz egyike.
Ha ez bárhogyan is kellemetlen lenne, akkor mostanra a Zwack család nem itt tartana.
Keserű italokat szándékosan veszünk magunkhoz és nem elsősorban a kávé formájában. Egy rendes étkezés az olaszoknál az étvágyfokozó aperitivo italféleségekkel kezdődik, direkt keserű íz alapokon. Emellett a kiadós ételfogyasztás utáni gyomorállapot enyhítésére szolgáló digestivo italféleségek is erre építenek. Plusz némi mentával, mert a gyomorfal simaizmait lazítja, csökkenti a teltség érzetet.
Az ételeknél az olívabogyó kesernyés ízére panaszkodhatna az egész mediterrán világ, mégsem teszi. Még kézenfekvőbb a sajtok alapvetően kesernyés ízvilága – még ha ezt talán sose fogalmaztuk meg.
Ehhez képest a kávé igazán kíméletes hozzánk, alapból keserű ízvilága eltolódhat a savasság felé is.
Az Arabica fajta hoz jobban citrusos aromát, a Robusta fajta a markánsabb keserű ízhatás okozója.
A világon a teázás mellett a kávézásnak hódolnak leginkább
és ennek mentén haladunk előre az élvezetek közben a megismerés(é)ben. Egyre több orvosi és egyéb tudományág jut olyan megállapításokra, amelyek gyökeresen változtatják meg a vélekedést, elkoptatva ismétlődő [magyarul sztereotip] véleményeket.
Téveszme az, hogy a kávézás egyrészt szenvedély másrészt káros az egészségre.
E tevékenység nem szenvedély hanem maximum kedvtelés, nem képes függőséget előidézni.
Ahogyan megismerjük az egyre több jótékony hatást, ezek nemcsak hogy nem károsak, hanem kifejezetten segítenek az egészség megőrzésében.
Nem a legfontosabb a kávé azon tulajdonsága, amely a figyelem és koncentráció fokozására képes.
A kávéban ezernyi a hatóanyag, csak meg kell találni és tudni, hogy szervezetünkben melyik mire jó.
Csak példálózva: a cukorbetegség hatásainak tompítója, mert lassítja a glukóz beépülés folyamatát. Serkenti az emésztést és a vele járó bélmozgást [magyarul perisztaltikát]. Lassítani képes a sclerosis multiplex betegség terjedését, amely terjedést ha elindul, az orvostudomány egyelőre nem tudja megállítani. Jótékony az erekre, így – a közhiedelemmel szemben – a szívinfarktus elkerülését segíti.
Keserű a kávé és keserű a gyógyszer is de inkább egy kávé mint a tabletta
Utólagosan tudjuk, hogy tele van flavonoid anyagokkal, amelyek antioxidánsként a sejtek káros elburjánzását, azaz a rákbetegséget hátráltatják.
Valakiben kétségek merülnek fel, hogy a koffeinmentes kávéféleségek fogyasztása tompítja ezeknek az előnyös képességeknek a hatását? Örömhír, hogy nem mérsékli azokat.
Ezért aztán többet és jobb minőségben kávézzunk!
Még az USA-beli egészség-centrikus orvosi javallatok összefoglaló anyagai (60. oldal) is azt erősítik, hogy napi 4-5 csésze kávé koffeintartalma sem vált ki kedvezőtlen hatásokat. Hacsak valaki nem különösen fogékony rá és már egy eszpresszó is képes szívlötyögést okozni. A koffein legális drog, akárcsak az alkohol. Bárhol és bármennyit iszunk ezekből, ott legyen nálunk a hordozható mérték.
A kávézásna a kórélettan témájába vágó konkrét további pozitív jótéteményeiről több itt olvasható.
Szóljon hozzá