Forró kávé és langyos csésze örömmel tudatják minden érintettel, hogy Magyarországon tartósan frigyre léptek. Gyermekük is született, a keresztségben a Langyos Lötty nevet kapta. Ebben a sok házasságközvetítő, a pultos lány és a felszolgáló a ludas.
A pultos lány, aki gépiesen kap fel egy csészét – jó esetben a kávéfőzőgép tetejéről, vagy csak úgy – miután betárazta az E61-et. Gondolva, hogy a többi az eszpresszógép dolga. A felszolgáló részéről a nem megfelelően elkészített kávé átvételének hajlandósága. Ő kerül közvetlen kapcsolatba a kávé megrendelőjével, és a kész kávéval a cég jelképes névjegyét is magával viszi a tálcán.
Távolabbi asztalnál ülő kedves vendégnek pechje, ha annyi idő kell a felszolgálónak kivinni a kávét, hogy már azalatt kihűl.
Miért kell a forró kávé?
A kávé(zás) divat lett, ami klassz dolog és sok jó kávét kínálnak a kávézók. Időbe telt kávé témában a fajtaválogatás, termesztés, szárítás, pörkölés, szállítás, tárolás, darálás, csomagolás stb. fázisaival megismerkedni, páran akár kisdoktorit írhatnának arról, ami a fejükben erről összegyűlt. Ha történetesen valakit ez nem érdekel, akkor ez latens ismeretként memóriája hátsó udvarában elhever.
Ha netán érdekli, akkor ezekről beszélni is tud és érdeklődése kiterjed arra a fázisra is, amit már maga él meg. A kávéivásra.
Ezek után elfogadja és megissza a langyosan kiérkező kávét? Szerencsétlen esetben nemcsak a két kortyos eszpresszó érintett, hanem ott van a cappuccino és minden más kávéköltemény is.
Nem a kávé dolga, hogy a csészét felforrósítsa.
Hanem azé, aki a kávét lefőzi. Egy profi kávéfőzőgép olyan tervezésű, hogy a kazánjának a hőjét részben hasznosítsa a gép tetején kialakított tároló felületen. Itt parkol az üres csésze, hogy ne legyen hideg, amikor belecsepeg a fekete nedű. A gép tetején a csésze maximum langyos, akkor is, ha lefelé néz. A frissen lefővő kávé kényes nemcsak a forróvíz milyenségére és a megfelelő túlnyomás meglétére a gépben. Kényes a hőre is: kell a jó hőmérséklet, hogy az aroma és illatanyag módot kapjon a gőzölgéses távozásra.
Ezt csak akkor érzékelheti a kedves vendég, ha a friss ital forrón érkezik a tálcán és még nem dermedt vissza a kávézó légterének hőmérsékletére. A kávé iható forróságának ki kell tartani a kávézás végéig. Hogy az utolsó korty ne lehessen más, mint a legelső, amikor az ízek szétfutnak a szájban.
Az utolsó forrón iható korty azért győzelem tárgya, mert az embert kell meggyőzni arról, hogy forró lehessen. Az ember pultoslány alakjában elmagyarázza, hogy elég jó az, ha a csésze már langyos. Magatartása szuggerállja, hogy ez a gyártó akarata a tetőtárolóval. Nem így van.
A langyos csésze csak kis lépés a megfelelően forró csésze felé.
Nem a kávé dolga, hogy a csészét felforrósítsa. Ha erre kárhoztatjuk, a friss kávé erejét és gőzölgő hevét a csésze nyeli be. Íz, illat, aroma beledermed a lehűlő italba. 1933-ból Illy Ferencz úr receptje
” 88o-93oC hőmérsékletű forróvízsugár 9at vagy magasabb nyomással haladjon át 7g pogácsaszerűen betömörített darált kávé rétegen. Helyesen készítve egy 3 centiliternyi koncentrált folyadékot kapunk érzékszerveink örömére ”
és természetesnek veszi, hogy hideg csészébe öntve nem hűl azonnal élvezhetetlenné.
Az eszpresszó kis mennyisége az ehhez képest nagytömegű normál csészében nem tud forrón maradni. Langyos csészében sem.
A készséges pultoslány dolga az üres csészét felgőzölni, esetleg kávé nélkül eresztve rá a forró vizet állni hagyni. Utána a frissen lefőtt kávé forró marad addig, amíg kiviszik és utána is. Ez a teendők sorában extra dolog, sok helyen – legtöbbször kérésre – hajlandók rá.
Hacsak el nem kezdenek szabadkozni, hogy nem értik mire kell ez az egész a szeszélyes sorsból kifolyólag problémás kuncsaftnak.
Vagy hogy nem tudják hogyan kellene felforrósítani, netán ha tudnák is de nem akarják mert veszélyes eljárás. Az értetlenség, a hozzá nem értés, az igénytelenség az igazi veszélyforrás.
A kávé adagokban fő, az indokokat a megrögzött attitűd szüli. Tegyünk érte, hogy az utolsó korty ne legyen más, mint a legelső.
További tippek a kávé forrón tartásához itt találhatók.
Szóljon hozzá