Coffea Stenophylla klímatűrő kávéfajta lehet a kávézás megmentője. Felfedezték azt a különleges tulajdonságát, hogy feltűnően jól viseli a megemelkedett hőmérsékletet.
Párizsi éghajlatvédelmi egyezmény 2015-ből? Periodikus a hőmérséklet változás? Klímaszkeptikusok? A valóság sokkal durvább. Fogynak a sarki jégtakarók, szélsőségesebbek az időjárás megnyilvánulásai. Az időjárás egyik eleme a hőmérséklet. A CO2 kibocsátás csak nem akar csökkenni, amiről az emberiség tehet.
Arról viszont nem tehetünk, hogy szeretünk enni-inni. Nem mellesleg létünk fenntartásának kelléke. Kávézni már más okból szeretünk. A világon korábban száznál több kávécserje fajta volt ismert, ez a szám azóta folyamatosan csökken. A két főcsapáson túl alig tud valaki más fajtát megnevezni. Felső Nyugat-Afrikában Sierra Leone fennsíkjain meglelve egy új fajta lelkesítő híreinek lehet örvendeni.
A Coffea Stenophylla klímatűrő kávéfajta valójában nem új.
Csak eddig azt vélték, hogy már kihalt fajta lett. Azonban most vadon teremve találtak belőle és a meglepetés csak azután következett. Sokkal nagyobb a hőtűrő képessége a coffea arabica fajtánál. A kávék termesztési igényei miatt – jó ha legalább 2000 méteres tengerszint feletti a magasság, hűs és nedves félárnyékos légközeg, stb. – a korábbi termőterületeknek egyre feljebb kell húzódni. Az általános felmelegedés közben éveket lehet elkonferenciázni, a karbonsemlegesség a távoli jövőbe vesző ábránd maradt. Párizsban 2015-ben írták alá az egyezményt és azóta?
Azóta a veszélyeztetett növényfajták közé került a kávécserje. Mivel az egyre melegedő levegőben a feljebb húzódó kávétermesztés sebességénél gyorsabban húzódnak fel a kávéra veszélyes bakteriális kórokozók és az élősdi lények. Olyanok is, amelyek addig nem veszélyeztették a növényt, mert lejjebb maradtak. Vég nélkül nem lehet feljebb és feljebb telepíteni a kávétermesztést. A domborzati nehézségen túl a 100 millióra rúgó termesztő életkörülményeit sem lehet állandóan ehhez igazítani.
Ezért ígéretes a Coffea Stenophylla, túlél a meglévő termőterületeken.
Az Arabica fajta éves szinten 19⁰C átlaghőmérsékleten terem jól, a Robusta 23⁰C mellett is tenyészik. Az utóbbi jobban tűri a levélrozsda és egyéb betegségeket is, csakhogy ízvilága nem olyan jó, mint a népszerűbb Arabica fajtáé. Bár a kávék alapíze a keserű, az Arabica enyhén a savasba is hajlik.
Összevetésben a Coffea Stenophylla 25⁰C mellett Guinea, Sierra Leone és Elefántcsontpart 400 méter tengerszint feletti magasságaiban is jól terem. Amellett szárazságtűrése is jobb a fentieknél.
Az már ajándékszámba menő tulajdonság, hogy gazdag az ízvilága.
Angol, francia és afrikai intézeti kutatások igazolták a fentieket és elterjesztése azért is a legjobb helyről indulhat el, mert abban az afrikai régióban a világ legszegényebb farmerei dolgoznak. Évente alig keresnek 100 angol fontot. Nekik gazdasági fellendülés, a világnak pedig egy lehetséges kiút egy fenyegetettségből, amit a kávéfajták kipusztulása jelent.
Ne csak a kávéra gondoljunk, hanem hasonló okok miatt a kakaófa ültetvényekre és sok egyéb másra is, amelyek az életünket teszik színesebbé és ízesebbé.
Anyag és kép forrása: www.frontiersin.org
Coffea Stenophylla klímatűrő kávéfajta
Szóljon hozzá