A caffé alla nocciola mogyoróskávé a kávéfasiszták rémálma. A kávé puristák mumusa. Amikor az ember elcsábulva enged egyetlen dolognak, aminek nem tud ellenállni: a kísértésnek /Oscar Wilde/.
Elengedett gyeplőt több módon lehet a lovak közé dobni.
A hagyományosnak mondott módszer Nápolyból terjedt el. Az édes mogyorókrémet (legyünk tárgyilagosak: szirupot) egy eszpresszós méretű csészébe folyatunk 1-2 centi magasan. Kinek mennyire van igénye a mogyoróízre. Ha az édes érzet felé akarjuk eltolni, akkor kristálycukrot lehet rászórni. Erre ráöntjük a frissen főzött eszpresszót.
Színe a szirup miatt matt fakóbarna árnyalatot vesz fel. Felkeverve rögtön iható.
Van egy munkásabb változat is, amikor némi kávét két kávéskanál cukorral keverünk el folyóssá. Arra öntendő a frissen főzött eszpresszó, majd ebbe teszünk mogyorókrémet/szirupot. Felkeverve lehet rögtön inni. Mindkét technika eredményéért hosszú távon a fogorvosok mondanak köszönetet, hogy nem kellett munka nélkül maradniuk.
A Caffé Alla Nocciola mogyoróskávé tovább variálható.
Egy közkeletű recept szerint féldeci tejet kétfelé öntünk, az egyiket mogyorókrémmel dúsítva felhabosítjuk (pl. French Press készítővel). A keveréket megnövelt méretű (cappuccino) csészébe öntve jöhet rá egy adag frissen főzőtt eszpresszó. Majd hegyibe az elfelezett tej maradék.
Mindegyik módszer kéri a díszítést…
Ez lehet apróra tört (nem földi)mogyoró, vagy sima kakaópor. Aki ízeket igazán akar durvítani, gondolatban adjon egy lehetőséget a porított fahéjnak is.
Egy a lényeg. Hogy ez a már nassoláshoz közelítő kávézás ’caffé alla nocciola mogyoróskávé’ stílusban valakivel együtt történjen. A kávézás valakivel csak apropó, a valódi cél egy kis diskurálás a világ dolgairól. Közben szinte észrevétlenül fogy el a mogyorós kávé, ahogyan ezt helyesen kellene leírni.
Minden nemzetnek nagy a leleménye, hogyan vegye el a kávénak a keserű alapízét. A spanyoloknak ott a ’cortado’, az olaszoknak a ’caffé alla nocciola’.
Legmélyebb benyomást az ’ír kávé’ fejthet ki. Nem véletlen, hogy csak ⓲ felettieknek szánják.
A kapszulás kiszerelésbe sodródottakat ’caffé alla nocciola’ helyett készen várja egy mogyoróízesítésű ’valami’. A minőséget előbbre tartva levesszük a fehér kesztyűt és elkészül valamelyik jó a fentiekből.
Aki eddig elolvasta, annak jár egy apró titok: pörkölt (nem földi)mogyorót turmixgépben szétzúzunk, ráöntünk kevés napraforgó olajat. Turmixolva összeállnak. Amennyi lett a keverék, ugyanannyi porcukrot és ugyanannyi tejszínt hozzájuk keverve készül el a valódi a mogyorókrém. Az összes engedélyezett E-adaléktól mentesen… aztán jöhet a többi részletezett műveletsor. Egészségünkre!
Szóljon hozzá