Mindenki szereti, ha minőségi terméket fogyaszthat. Így van ez a kávéval is – egy pont után már szeretnénk otthonunkba csempészni a lehető legjobb fekete levest. Ez persze korántsem egyszerű, hiszen több szempontot is érdemes figyelembe venni a választásnál.
Ma már sokféle pörkölésű és ízesítésű kávékülönlegesség közül válogathatunk, sőt, beszerezhetünk otthonra házi darálógépet is, ha mi magunk szeretnénk finomra őrölni a szemcséket.
Pörkölési módszer
Egy csésze kávé főzésének több módszere is létezik. Minden eljárásnak megvannak a maga árnyalatai, amelyek befolyásolják az ízt és az aromát. Ezen tényezők egyike a legmegfelelőbb kávébab megtalálása és felhasználása egy adott főzési módszerhez, ami nem mindig egyszerű. A legjobb kávé természetesen mindenkinek mást jelent, ám vannak támpontok, amiket mindenképpen érdemes figyelembe venni, ebből pedig a pörkölési módszer emelkedik ki. Három típusa ismert:
- Világos pörkölés: nevéből adódóan ezt pörkölik a legrövidebb ideig, innen nyeri világos árnyalatát. Sokoldalú ízvilágot és finom aromát biztosít, ugyanakkor savtartalmuk magas, ezért tejtermékekkel vagy tejpótlékkal ízletes kombinációt alkotnak.
- Közepes pörkölés: Ez a leghagyományosabb és sokak szerint a legjobb kávé készítésének eljárása, amelynél a bab sötét színe kissé olajos fényt kap, de érintésre száraz marad. Élénk, testes aromájú, egyensúlyban tartja az édes és a savas jegyeket egyaránt. Tejjel és anélkül is kellemes élmény garantált.
- Sötét pörkölés: Sötétbarna színe mellett enyhén olajos érintésre is, és a lefőzött kávé ennél adja a legsötétebb színt. Kevésbé savas a másik két eljáráshoz képest, emellett ragyogóbb és telítettebb aromát biztosít – ez a legnépszerűbb az eszpresszók készítése során.
A támpontok közül szintén fontos a típus is. Két fő kávébabszem típussal fogunk találkozni a piacon: Arabica és Robusta.
- Arabica: Valószínűleg mindenki hallot már a legjobb kávénak titulált “100% Arabica” kávéról. Ezek a babok kitűnő minőséget jelentenek, emiatt magasabb áron is kerülnek forgalomba. Jellemzően inkább a lágyabb, édesebb ízvilágot képviselik, sokszor azt gyümölcsösnek is szokás jellemezni, vagy konkrét gyümölcsökkel gazdagítják az íz-skálát. Emellett magas savtartalommal bír, ami még inkább kiegészíti kellemes, telített aromáját.
- Robusta: Ezeknek a baboknak durvább, keserű íze és kevésbé telített aromája van. Ezért a Robusta bab általában keverten kapható az Arabica-val. A 80% Arabica és 20% Robusta keveréke klasszikus alapja az erős, illatos eszpresszónak, tejszínnel kiegészítve.
Akármelyik is szimpatikusabb a számunkra, a legtöbb kávé shop izgalmas kínálatot biztosít, amelyek közül bátran válogathatunk. Kedvünkre válogathatunk a többféle pörkölésű és ízvilágú kávék közül, és azokhoz érdekes leírást és eljárási tanácsot is kaphatunk.
A legfinomabb kávék
A fotó forrása:
Pinglabel / Shutterstock.com
Szóljon hozzá