
Rengeteg módja van a kávékészítésnek, hiszen a kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, de nincs két egyforma ember, és ízlés. Van aki feketén, van aki tejesen, és van, aki mindenféle sziruppal ízesítve szereti a kávét. Sőt, van, aki nem is inni szereti a kávét, hanem inkább csak rágcsálja a kávészemeket. (Kávéreceptek röviden az alapkávékhoz.)
Mi van akkor, ha Te személy szerint jobban kedveled a tradicionális kávékat, mégis, szívesen végigkóstolnád a legnépszerűbb módokon elkészítetteket?
A két dolog egyáltalán nem zárja ki egymást. Azt hiszem, ennek az a legjobb módja, hogy első sorban az alapkávékat kóstolod sorra. Hogy melyek az alapkávék? Véleményem szerint azok, amelyek minden országban, minden kávézóban megtalálhatóak.
Az első ilyen az eszpresszó, ez az abszolúte alapkávé, amely egész egyszerűen a lefőzött kávé. Ezt lehet magában, tejszínnel, tejjel, cukorral fogyasztani. Ezt azoknak ajánlom, akik a kávét magáért az ízéért szeretik, és szeretik kiélvezni annak minden árnyalatát.
Az eszpresszónak van két továbbfejlesztett verziója, amely szintén az alap kávéfajtához kapcsolódik: az egyik a ristretto, a másik a coffe americano. A ristretto és az eszpresszó között annyi a különbség, hogy a ristretto sűrűbb, kevesebb benne a víz, és több hangsúlyt kap a kávé, ezáltal jóval erőteljesebb lesz. A coffe americano, más néven a hosszú kávé pedig annyiban más, hogy több benne a víz, hígabb, mint az eszpresszó.
A harmadik klasszikus a cappuccino, amely, fantasztikusan krémes lágy ízének köszönhetően az egyik legnépszerűbb kávéfajta. Ez egyharmad adag lefőzött kávéból, egyharmad forró tejből, és forró, és gőzölt tejhabból áll. Véleményem szerint az a jó cappuccino, amelynek annyira kemény a habja, hogy csak a második kanál súlya alatt süllyed le. A tetejét fahéjjal, vagy kakaóval szokták megszórni.
A negyedik klasszikus a bécsi kávé, ami egy tradicionális osztrák ital. Ez tejszínből, olvasztott csokoládéból, és kávéból készül, a tetejét tejszínhabbal szokás díszíteni, kakaóval, fahéjjal, vagy szerecsendióval megszórva.
Az ötödik a török kávé. Ezt egy különleges, direkt erre a célra kitalált, réz, hosszú nyelű edényben szokták főzni nagyon finomra őrölt kávéval, és vízzel.
Ezek a tradicionális kávék nem véletlenül lettek annyira népszerűek, hiszen egyszerűen fenségesek, csak ajánlani tudom őket, ha úgy döntesz, kávékóstolási körútra indulsz!
Cikk:



















