27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home További retro kávéfőzők a spájzban

További retro kávéfőzők a spájzban. kincsesbánya #2/2.

További retro kávéfőzők a spájzban

Retro kávéfőzők a spájzban a kicsurgós kivitelűek mellett kiöntős változatban is szép számban lelhetők.

Egyszerű az elvük, a zárt térben forralt vízből kitörő gőz a kávédarálmányon átszáguld és kilúgozza a tartalmát.

Egy függőleges cső végén annak oldalán lefolyik a csövet körbevevő fémtartályba, ez tárolja a folyadékot.

Így gyarapszik a lefőtt kávé és várja, hogy a csőből már csak bugyborékoló levegő törjön fel. Praktikus megoldás.

A kiöntős változat nagy előnye, hogy amikor kiporciózzák a kávéscsészékbe, egyforma állagú és minőségű lesz az ital. A kicsurgós – lásd korábbi cikk – annyiban tér el a praktikus kiöntőstől, hogy résen kell lennni egy külön kávékiöntővel. Ha a kötött koreográfiát nem követtük, a kávé mindenhová folyt, csak a végén a csészénkbe nem.

A kicsurgós kávéfőzőkből nyerhető forró kávé minőségének volt egy másik vonatkozása is.

Aki netán azt a gyakorlatot követte, hogy az első lejövő adagot rögtön az első csészébe folyatta, majd a következő adagot az amellett levő csészébe, úgy egy hatszemélyes Midipress összes kávéjából minden csészébe teljesen más minőségű kávé került. Az utolsónak csak híg lélötty jutott és nem csoda, ha kávézás közben ez felemlítésre került.

Lehet, hogy a legelső csésze kávé volt a legízletesebb, de egyben a legsűrűbb lé és a legdurvább koffeinlöket is.

Retro kavefozok kiontok Retro kávéfőzők a spájzban a kicsurgós kivitelűek mellett kiöntős változatban is szép számban lelhetők. Olvasd el a folytatást!

A szétszedés és összerakás viszonylag egyforma elven működött, kis eltérés csak a kotyogó típusú kávéfőző estén található. A kotyogó egy nehezék, elhelyezése a kávédarálmányon áttörő gőz útját nehezíti. A függőleges cső felső részén belül egy súly nyugszik, a feltörő kávégőznek ezt kell megemelnie, hogy kifolyhasson a gyűjtőbe.

Miért kell a kotyogóban a gőzfék?

A fizikája egyszerű, a nyomást szándékozik növelni a gőztérben. A megemelendő súly úgy hat a  zárt térben, hogy a gőz csak nagyobb nyomásnál tud kitörni. A darálmányon megnövelt nyomással áthaladó gőz azt a reményt erősíti, hogy csak a nemesebb anyagokat sodorja magával, a kellemetlen utóízek és a kozmálódó anyagok pedig a remény szerint hátramaradnak.

Azért ez a körülményesebb megfogalmazás, mert belátható, hogy ezek a remények nem váltak valóra.

Gázon, rezsón forralt, vagy villannyal lassan felforralt víz olyan kedvezőtlen (1.2-1.5 at) nyomástartományban képes csak dolgozni, amikor nemcsak a nemes anyagok, hanem minden ami nem kívánatos (csersav, keserű utóíz, stb.) is kijut az aromával és illatanyagokkal keveredve.

Nem véletlen, hogy a percekig kicsurgó kávékészítéssel szemben ma a modern kávéfőzőgépek tarolnak, amelyek fél percnél nem tovább és hatalmas (16-18 at) nyomással adnak egy lökést a darálmánynak. Így tényleg csak az áhított ízeknek és aromáknak van alkalmuk távozni. Erről árulkodik a gazdag crema megjelenése is.

A retro kávéfőzők a spájzban nosztalgiát ébresztenek, valójában az általuk készített kávéra már nem áhítozunk.

Száz évig az Edison-féle izzószálas villanykörtével világítottunk és egy-két év alatt a LED-égők mindet kiszorítják.

Félszáz évig Fatima, Kalifa, Seherezade, stb. kávéfőzőkben készült a ‘fekete leves’, most barista minőségű otthoni (podos, kapszulás, stb.) szupergépek ontják magukból az anyagot a minőségi kávézáshoz. Ettől függetlenül, tiszteleghetünk az elődök kitartása előtt, hogy mit mit meg nem tettek azért, hogy a forró kávét szürcsölhessék.

Mindegyik modell egy-egy ilyen törekvés tárgyiasulása.

Retro kavefozok 1 Retro kávéfőzők a spájzban a kicsurgós kivitelűek mellett kiöntős változatban is szép számban lelhetők. Olvasd el a folytatást!

További retro kávéfőzők a spájzban

A cikk első része IDE kattintva érhető el!

febr 9, 2019Zacc

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
PinterestSave

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Zacc
6 éve KávéKávéfőzők, Kotyogós
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Modern csaptelepek: az elegancia és praktikum találkozása
Modern csaptelepek: az elegancia és praktikum találkozása

Gondoltál már arra, mennyire fontos szerepe van a csaptelepeknek a mindennapok kényelmében?

Innovatív és praktikus megoldások a fürdőszobában
Innovatív és praktikus megoldások a fürdőszobában

A fürdőszoba sokak számára a nyugalom szigete, ahol személyes rituáléinkkal zárjuk le vagy indítjuk napjainkat.

TritonLife kórházak – országos hálózat, helyi gondoskodás
TritonLife kórházak – országos hálózat, helyi gondoskodás

Vajon milyen gyakran állunk meg egy pillanatra, hogy elgondolkodjunk: honnan is eredhetnek azok a tünetek, amelyekkel együtt élünk – vagy épp csak most kezdődtek?

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo
Szóljon hozzá
  • Kávéház Magazin - A jó Tiramisu receptje
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése

Akril Üveghatású Falpanel - CVN Front

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (318)
    • Film (99)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (89)
  • Divat (33)
  • Egyéb (161)
  • Esemény (145)
  • Férfi (22)
  • Gasztro (423)
    • Bor (15)
    • Étterem (20)
    • Kávé (223)
    • Kávézó (29)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (45)
  • Lazulós (134)
  • Nő (21)
  • Tech (246)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. május
hKscpsv
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
« ápr    
2024 © Kávéház Magazin | VIII. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.Elfogadom