Mik a szivarozás alapjai? Hogyan kell meggyújtani? Hogyan kell rendesen szívni? Le kell tüdőzni? Mit szabad tenni és mit nem?
Ha elgondolkoztál már valaha ezen kérdések közül bármelyiken, nyugodtan olvass tovább. Bár nem tisztünk népszerűsíteni a dohányzás eme formáját, tagadhatatlan, hogy a szivarozás egy olyan rétegszenvedély, melynek nagy hatása volt és van a világ dohánykultúrájára.
Ez most egy egyszerű útmutató, amit arra terveztünk, hogy segítsen tisztázni a szivarok néha zavaros és (mindig) rejtélyes világát.
Első lépés: Meggyújtás
Először is, a kezdőknek meg kell tanulnia, hogy hogyan kell rendesen meggyújtani egy szivart. Használj egy olyan vágót (cutter ill. sliccer, ami egy rést vág a szivar végébe) a szivar végének (az a fél, ami majd a szádba kerül) levágáshoz, amit külön erre terveztek.
Ha lehetséges, akkor a szivar végét egy cédrusszállal gyújtsd meg, és mindenképp kerüld el a sima gyújtókat, amit a cigaretták gyújtásához használnál. Ezek néha kellemetlen szagot árasztanak, ami egy jó szivart elronthat.
Ha ragaszkodsz az öngyújtóhoz, akkor próbálj meg egy gázöngyújtót használni, mert ez minimalizálni fogja a kellemetlen szagot. Az öngyújtók használata könnyen elronthatja a szivar végét, ezért törekedj a sima fa gyufák használatára. A klasszikus gyújtó a fidibusz.
Hogyan kell meggyújtani? Egyszerűen gyújtsd meg a gyufát és tartsd a szivar végét a láng fölé. Ne rakd közvetlenül a tűzbe, hanem csak fölé és szívj bele mélyen amíg meg nem gyullad.
Egy fontos illemszabály: szivarra nem illik tüzet elfogadni! Kizárólag „szolgától”, azaz inastól, pincértől és házigazdától!
Második lépés: Teljesen el kell szívni?
Teljesen el kell szívni a szivart? A szakértők azt ajánlják, hogy legalább két hüvelyknyit hagyj meg belőle (gyűrű felett egy új-széltében szabály). Még a legjobb minőségű szivarok is keserűvé válhatnak, ha túl sokáig hagyjuk égni. Addig viszont csak nikotin van benne.
És mi a teendő a hamuval? Le kell ütni a hamut a végéről?
Nos, egy jó szivarnak a hamuja egyben marad. Ha leteszed, akkor biztosan, mert magától végigég. Ha nincsenek erőteljes mozdulataid, szívás közben is egyben marad. Egyébként is nagyon kell vigyázni rá, gyengéden kell vele bánni, mert ha megsérted a borító-levelet akkor nehéz lesz elszívni.
Harmadik lépés: Lazulj el és élvezd
A szivarozást sosem szabad elsietni. A szivarokat arra találták ki, hogy élvezzék őket, főleg egy jó vacsora után egy pohár brandyvel. A szivar a hüvelykujjad és a középső ujjadra feküdjön, amikor fogod, és a mutatóujjad legyen felül, azzal fogd le. Bármi más ízléstelennek számít.
Emellett az is fontos, hogy ne szívj túl nagyot, a füstnek nem szabad a tüdőbe kerülnie. Ez nagyon rossz az egészségnek és nem lesz tőle jobb ízű a szivar.
Természetesen figyelemmel kell lenni a körülöttünk levőkre is. Olyan társaságban a legjobb, ahol mások is szivaroznak. Egy jó szivar egyedül is élvezhető, de barátokkal még inkább.
A cikkel kapcsolatos észrevételeket pedig köszönjük Róna Györgynek!
Szóljon hozzá