Ha nagy kávérajongók vagyunk, valószínűleg ismerjük a mondást: a kávé több mint egy egyszerű ital, valójában olyan, mint egy bögrényi ölelés.
Kétségtelen, hogy a kávézásnak megvan a maga hangulata, pláne, ha egy egész rituálét építünk köré. De olyanok is akadnak, akik csupán az „életben maradásért” isszák, és vallják: el sem tudnának nélküle indulni reggelente.
Azonban bármennyire is szeretjük elfogyasztani a reggeli feketénket vagy a délutáni latténkat, nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezeknek igenis megvan a hatása a szervezetre – és még a bőrünk megjelenésére is. Nézzük, pontosan hogyan!
Mindennapi kávénk
Gyakran olvashatunk újabb és újabb tanulmányokat arról, hogy a kávé – a koffeintartalma miatt – egészséges-e vagy sem. Nos, a tudomány jelenlegi állása szerint napi 400 milligramm koffein még teljesen biztonságos a felnőtt szervezet számára. Ez lefordítva napi körülbelül négy csésze főzött kávét jelent – illetve nagyjából ugyanennyi koffeint tartalmaz tíz doboz kóla is.
Ha tehát a napi ajánlott mennyiségen belül maradunk, akkor élvezhetjük a kávéfogyasztás előnyeit, például felpöröghetünk tőle és felgyorsulhat az anyagcserénk. De hosszú távú előnyöket is biztosít ez a gyakorlat, ha rendszeres: csökkenhet a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a máj- és méhnyálkahártyarák, a Parkinson-kór és a depresszió kockázata is. Ugyanakkor ha túlzásba visszük, olyan kellemetlenségekkel találhatjuk szembe magunkat, mint a fejfájás, az álmatlanság, az idegesség, az ingerlékenység, a heves szívverés, de akár izomgörcsök is jelentkezhetnek.
Mit tesz a bőrünkkel?
A kávéfogyasztás azonban nem csak belülről hat ránk, a bőrünkre is „kiülhet”, ha túl sok koffeint viszünk be a szervezetünkbe. A következőkben megmutatjuk, pontosan hogyan.
Dehidratálja
Köztudott, hogy a kávé dehidratál, azaz elvonja a szervezetből a vizet. Ha ezt nem pótoljuk, akkor a különböző toxinok könnyebben felhalmozódnak a testünkben, illetve ez idő előtti ráncosodáshoz is vezethet. Hogy ezt elkerüljük, érdemes minden elfogyasztott csésze fekete után legalább egy pohár vizet meginni, de egyébként is tartsuk be a napi 2,5-3 literes vízfogyasztási előírást!
Hormonális változások
Kevesebben tudják, de a koffein azzal, hogy a szervezetet éberen tartja, egyben egyfajta stresszreakciót is kivált benne, azaz növeli a stresszhormonok – a kortizol – mennyiségét. A kortizol pedig képes arra, hogy fokozza a bőr faggyútermelését, emiatt pedig a bőrünkön több akné, pattanás jelenhet meg. Ennek megakadályozásában szintén segíthet, ha elegendő vizet fogyasztunk, hiszen ez „átmossa” a szervezetet. De ha tartjuk magunkat az ajánlott napi koffeinmennyiséghez, akkor sem kell emiatt aggódnunk. Ha mégis úgy érezzük, szükségünk van egy kis plusz energiához, forduljunk a különböző gyógynövényes teákhoz!
Cukorral kiegészítve
Ha cukorral vagy valamilyen sziruppal isszuk a kapucsínónkat, az további folyamatokat indíthat el a testben, amelyek szintén hatással vannak a bőr minőségére. A megemésztett cukor ugyanis képes tartósan hozzákapcsolódni a bőrben található kollagénhez a glikációnak nevezett folyamat során. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a bőrön korábban jelentkeznek a korosodás jelei, de pattanásokat és rosaceát is eredményezhet.
Ha ettől szeretnénk megvédeni a bőrünket, érdemes C-vitaminos szérummal táplálni azt. Ez a csodaszer ugyanis serkenti a kollagén újranövekedését, de segít fenntartani a már meglévő kollagénállományunkat is. Sőt: ha rosaceától szenvedünk, akkor is jó választás egy C-vitamin szérum, ami gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően nyugtatja az irritált bőrt.
Latte és kapucsínó
Ha pedig tejjel fogyasztjuk a kedvenc kávénkat, az további aggodalmakra ad okot. A különböző tejtermékek ugyanis blokkolják a faggyútermelést, miközben egymáshoz ragasztják az elhalt hámsejteket, így nehezítve a bőr tisztulását. Erre jó megoldás – ha mindenképp enyhítenénk valamivel a feketénk ízét –, ha valamilyen alternatív tejet, például zabot választunk az italunkba.
Okos döntések a szép bőrért
Ahogyan látjuk, a kávéfogyasztás nem vezet egyenes úton a problémás bőrhöz – ha tudatosan választunk. Kerüljük a túlzottan cukros italokat, válasszunk alternatív tejverziókat, illetve pótoljuk a kávé által elvont folyadékot a szervezetünkben! Ha így teszünk – és közben betartjuk a napi ajánlott koffeinmennyiséget is –, akkor biztosan nem fog „kiülni” az arcunkra, hogy kávéfanatikusok vagyunk!
Szóljon hozzá