27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home Mennyi só kell a kávéba

Mennyi só kell a kávéba. egyáltalán nem szamárság.

Mennyi só kell a kávéba

Hogy mennyi só kell a kávéba, majd megmondja – hangzik el, ha valakinek egy témához való hozzáértését szőrmentén akarjuk érzékeltetni. Ami meglepő, hogy e mondást bizonyos körökben egyáltalán nem tekintik szamárságnak.

Hogy mennyi só kell valamihez a szakácsművészetben, azt a séfek pontosan tudják és olyankor is használnak sót, amikor nem gondolnánk. A só régtől tudott hatása, hogy kiemeli az ízeket.

Cukrászok is tesznek sót az édestésztába, mert ízfokozóként a süteményeknél is működik. Miért ne lenne ez a kávénál is így?

Valójában a só a kávézásnál másképp fejti ki a hatását. A kávé alapvetően keserű ízvilágát éppenséggel tompítja.

Persze nem a keserűből lesz kevésbé keserű, hanem nyelvünk érzékelésének ad egy kis gellert.

A nyelv csodálatos dolog, ott van például az eszperente mint mesterséges nyelv…. bocsánat, most nem lingvisztikaóra van, hanem az emberi nyelv ízlelőszemölcseiről értekezünk!

A négy alapíz érzékelése már a múlté

Hogy ne legyünk annyira komfortosak a témában, azonosítottak egy ötödik ízösszetevőt is.

Tudományos elnevezése umami, a japán eredetű kifejezés a nyelvükön azt jelenti ’finom íz’. Egy aminosavat takar, amelyik hétköznapi neve a glutamát. A jamón cerrano (egyfajta spanyol sonka), a parmezán típusú sajtok és a sima paradicsom természetes módon gazdagok benne.

Nyelvünk nagy felületen képes az umamit érzékelni, lerontva a közhelyes elképzelést az elöl édes, oldalt savanyú, hátul keserű stb. nyelvtérképről. Az umamit mint ízösszetevőt  nyelvünk közepe igen intenzíven azonosítja.

Nyelv izleles Mennyi só kell a kávéba? Ami meglepő, hogy e mondást bizonyos körökben egyáltalán nem tekintik szamárságnak. Mégis: legjobb lenne, ha bele sem kerülne.

Visszatérve a sós ízre, tolakodó jellege miatt rögtön érezzük, ha a kelleténél több van belőle. Ha a kávézással kapcsolatban kerül szóba, ez a tolakodó fedő jelleg hajtja a malmunkra a vizet. Nyelvünkön közel van a keserűhöz.

Hatására a kávé kesernyésségét viszonylag kevésbé érezzük, amikor némi sót teszünk a kávéba. Nem tonnaszám, csak egy egész keveset. Még annál is kevesebbet. Egy csipetnyi só az már túl sok lesz!

Aki tudja mennyi só kell a kávéba, az nem tesz annyit bele, mint amennyi személyes kipróbálásakor belekerült. Elvitte a keserűséget belőle az bizonyos, de lett a kávé helyette valami, amit becsületből kellett felhajtani. Nem kortyolgatva, hanem ledöntve. Legyünk túl rajta mielőbb.

Dilemma tud az lenni, hogy valamilyen okból el kell-e mérsékelni netán elvenni a kávé kesernyés ízét, vagy nem? Hiszen ha tipikus ízvilágokra hajtunk, karnyújtásnyi távolságban a kávénál direktebb keserű ízre nehéz ráakadni.

Miért kell ezt tompítani? Vagy miért sóval?

A kevésbé keserű kávé felé hajlók számára több egyéb megoldás is kínálkozik. Itt van például a pörkölési iskolák világa. Mennél sötétebbre sikerül, annál inkább hajlik a keserűségre.

Ez a logika azt mondatja, hogy vegyünk – vagy készítsünk – kevésbé erősen pörkölt kávédarálmányt.

Szintén egyszerű módja a keserűség csökkentésének, ha fajta szerint inkább az arabica lesz a keverékben túlsúlyban, még jobb ha tisztán arabica van benne. A keserű íz kevesebb lesz, igaz hogy ennek az árát savassággal fizetjük meg, az arabica fajta affelé tendál.

Mennyi só kell a kávéba? Legjobb lenne, ha bele sem kerülne.

Kádár János szavai lehetnének követendők e témában:

„A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!”

Mennyi só kell a kávéba

febr 1, 2019Zacc

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Zacc
6 éve KávéKávé
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Hogyan fonódik össze az énidő és a kávé?
Hogyan fonódik össze az énidő és a kávé?

Heti 161 percet, vagyis évente közel öt és fél napot töltenek kávézással (énidő) a magyarok.

A kávé világnapja – mit jelent Magyarország számára?
A kávé világnapja – mit jelent Magyarország számára?

A kávé világnapját (szept. 29.) Magyarországon évek óta A Kávé Napja nevű rendezvénnyel ünneplik.

Markus Brun és a GOTA Coffee Experts
Markus Brun és a GOTA Coffee Experts

2025 szeptember 22‑én a Budapest Coffee Week rendezvénysorozat keretében megtartott Coffee Talk eseményre a GOTA Coffee Experts osztrák alapító‑tulajdonosa, Markus Brun látogatott el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo
Szóljon hozzá
  • Kávéház Magazin - A jó Tiramisu receptje
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése

Akril Üveghatású Falpanel - CVN Front

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (319)
    • Film (100)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (91)
  • Divat (33)
  • Egyéb (167)
  • Esemény (148)
  • Férfi (23)
  • Gasztro (433)
    • Bor (15)
    • Étterem (20)
    • Kávé (230)
    • Kávézó (29)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (47)
  • Lazulós (138)
  • Nő (21)
  • Tech (249)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. szeptember
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
« aug    
2024 © Kávéház Magazin | X. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.