2025 szeptember 22‑én a Budapest Coffee Week rendezvénysorozat keretében megtartott Coffee Talk eseményre a GOTA Coffee Experts osztrák alapító‑tulajdonosa, Markus Brun látogatott el.
A város belvárosában, a VAJ Sas utcai helyszínén megrendezett beszélgetésen a résztvevők – főként kávéipari szakemberek – meghallgathatták, hogyan építették fel Európa legjobb kávézójának tartott GOTA Coffee Experts kávéházat, és miben rejlik a világ harmadik legjobb kávézójának titka. A rendezvényt az &T Tonic Water támogatta, előzetes regisztrációhoz kötötték, mivel csak korlátozott számú hely állt rendelkezésre.
A GOTA Coffee Experts története és koncepciója
Családi vállalkozás Peruból Bécsig
Markus és testvére, Katharina Brun 2017‑ben nyitották meg Bécsben a GOTA Coffee Experts kávézót. Az ötlet Katharina perui tartózkodása során született, ahol megismerkedett a helyi kávékultúrával. A testvérek célja az volt, hogy saját pörkölésű kávéikon keresztül megosszák szenvedélyüket, és „mi pörköljük, mi főzzük, mi szolgáljuk fel” mottóval mutassák be a kávé teljes útját. A GOTA 2017‑ben mindössze nyolc férőhellyel indult, de 2021 szeptemberében 45 férőhelyesre bővült, és workshopokkal (home barista, latte art) egészítették ki a kínálatot.
„Coffee & Flowers” – kávé és virágok találkozása
A GOTA különlegessége, hogy a kávézóban egy virágüzlet is működik: a Miraflores nevű részlegben szezonális csokrokat és növényeket árusítanak. Katharina szerint a kávé és a virágok ugyanazt a „szublimált szépséget” hordozzák, mert mindkettő röpke pillanatokra szól, mégis sok munkát és szenvedélyt igényel. A cél az, hogy a vendégek színeket, illatokat és aromákat egyaránt felfedezzenek, és a virágokkal akár egy hétköznapi napot is ünnepivé tegyenek.
A Miraflores termékei között megtalálható a Coffee & Flowers csomag, amely egy virágcsokrot, 250 g GOTA Peru kávét és vászontáskát tartalmaz; az üzlet a kávézóval közös címen (Mariahilfer Straße 192) működik.
Közösségépítés és fenntarthatóság
A GOTA Coffee Experts a harmadik hullámos kávézás eszméjét követi. Markus Brun elmondása szerint tudatosan választják ki termelőiket, nagy hangsúlyt fektetve az átláthatóságra és az ízekre. A pörkölőben rendszeresen tartanak belső cuppingokat, hogy a legjobb tételeket szerezzék be. A kávézó mottója, hogy közösséget építsen: részt vesznek hazai és nemzetközi bajnokságokon, és arra biztatják vendégeiket, hogy ismerkedjenek meg a specialty kávé világával. A vállalkozás figyel a környezeti felelősségre is. A fenntartható ültetvényeket, etikus beszerzést és szezonális kínálatot részesíti előnyben.
Markus Brun – a versenyző és utazó kávészakértő
Versenyek és díjak
Markus Brun 2022‑ben megnyerte az osztrák Coffee in Good Spirits (CIGS) bajnokságot. A Salzburgban rendezett döntőn hagyományos ír kávét, valamint a Negroni Sbagliato modern kávé‑koktél változatát készítette el. Ezzel kvalifikálta magát a 2023‑as világbajnokságra.
A GOTA csapat több tagja rendszeresen indult a nemzeti barista versenyeken: Igor Predic latte artban negyedik helyen végzett, Michael Mayer a Brewers Cupban Costa Rica-i kávéval mutatkozott be, Markus pedig 2023‑ban a Coffee in Good Spirits kategóriában második lett. A GOTA baristái a 2019‑es World Barista Championships döntőjébe is bejutottak, ahonnan a legjobb 15 közé kerültek.
Utazások a kávéforrásokhoz
Markus fontosnak tartja, hogy személyesen is megismerje a kávétermő régiókat. Egy 2024‑es interjúban elmondta, hogy korábban Peru, Közép- és Dél‑Amerika farmjait látogatta meg, majd 2024 elején Afrikába, Ugandába és Etiópiába utazott. A Coffee Gardens projektben megfigyelte a különböző feldolgozási módszereket (natural, honey, washed), és tapasztalta, hogy a vulkanikus talaj és a természet iránti tisztelet kifinomult aromákat eredményez. Markus szerint a helyiek vendégszeretete és a közösség összetartása inspiráló élményt adott. Úti céljai közül kiemelte, hogy a jövőben szeretné a vendégeknek is bemutatni az Ugandából és Etiópiából hozott kávékat.
Kedvenc kávéi
Markus a kávékat preferált elkészítési mód szerint választja: kettős eszpresszónak etióp single origin kávét, cappuccinónak dél‑amerikai (különösen perui) kávét, filternek pedig kenyait fogyaszt. A GOTA „About Gota” oldalán saját kedvencének a Costa Rica kávét említi, melynek vérnarancsra emlékeztető lédússágát szereti.
Európa legjobb kávézója címmel kitüntetett a GOTA
2025 elején több nemzetközi ranglista tette közzé a világ és Európa legjobb kávézóinak listáját. A Time Out és a Top 100 Coffee Shops rangsoraiban a GOTA Coffee Experts Európa legjobb kávézója lett és a világ harmadik helyezettje. A minősítés olyan szempontokat vizsgált, mint a baristák szakértelme, a kávé és az étel minősége, az atmoszféra, a fenntarthatóság, a vendégélmény és a konzisztencia; a végső pontszám 30% közönségszavazatból és 70% szakmai zsűrivel kialakított értékelésből állt.
A lista élmezőnyében a Toby’s Estate (Ausztrália) és az Onyx Coffee Lab (USA) állt, míg harmadik helyen a bécsi GOTA szerepelt. A cím elnyerése után a testvérpár a 2025‑ös Vienna Coffee Festival díjátadóján is elismerésben részesült.
A budapesti Coffee Talk és koktél workshop részletei
Az idei Budapest Coffee Week többnapos programot kínál kávé‑imádóknak: eszpresszó és latte art workshopok, filtercuppingok, pörkölőtúrák és előadások váltják egymást egész héten. A hétfő esti Coffee Talk során Markus Brun részletesen bemutatta a GOTA történetét, és azt, hogyan válhat egy kávézó nemzetközi szinten kiemelkedővé. A beszélgetés végén a résztvevők kérdezhettek a pörkölési technikákról, a versenyzésről vagy akár arról, hogyan lehet fenntartható módon működtetni egy kávézót.
A Coffee Talkot követő napon, kedden a Pullman Budapest Hotel adott otthont a Trendi kávéalapú koktélok workshopnak, amelyet szintén Markus Brun vezetett. A résztvevő baristák és bartenderek közösen készítettek kávé‑koktélokat, miközben kóstolták és megbeszélték a különböző italok ízprofiljait. Az eseményt az &T Tonic Water és a szálloda támogatta, és kizárólag szakmai vendégeknek tartották.
Markus Brun budapesti látogatása remek alkalom volt arra, hogy a hazai közönség közvetlenül egy Európa‑szerte elismert kávézótulajdonostól hallja, hogyan lehet egy kis családi vállalkozásból világszinten ismertebb brandet építeni. A GOTA Coffee Experts sikere a minőség iránti elkötelezettségen, a fenntartható beszerzésen, a közösségépítésen és a kreatív „Coffee & Flowers” koncepción alapul.
Markus versenyzői tapasztalata, utazásai és folyamatos tanulási vágya teszi őt hiteles előadóvá. A Coffee Talk és a kávé‑koktél workshop rávilágított, hogy a szakértelem, a szenvedély és az élményközpontú szolgáltatás összehangolása a kávéiparban is meghozhatja a nemzetközi sikert.
Szóljon hozzá