27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home Excelsa kávéfajta mentőöv a kávéivóknak

Excelsa kávéfajta mentőöv a kávéivóknak. megszűnhet az Arabica-Robusta hegemónia.

Excelsa kávéfajta mentőöv a kávéivóknak

Excelsa kávéfajta lehet a mentőöv a kávéivóknak, mert megmentheti a fenyegetettségtől az Arabica-Robusta pillérekre épült hagyományos kávétermesztést.

Mi veszélyezteti az Arabica-Robusta kávétermesztést?

Rengeteg dolog.

Mindenek előtt a klímaváltozás, – ne tagadjuk, hogy zajlik – amely számos tényezőt módosított már eddig is a kávétermesztés feltételrendszerében. Nem teljesnek szánt felsorolása:

Az optimális kávécserje fejlődés által megkívánt tengerszint feletti magasság biztosította mikroklíma egyre feljebb tolódik, ami nem jelenti azt, hogy ott van is megfelelő termőterület (árnyas, nedves, lankás hegyoldal).

Pusztulás fenyegeti a 30-40 éves érett ültetvényeket, mert védtelenek a fokozódó meleghatással szemben.

Teljes termőterületek nem telepíthetők át csak úgy, új területen friss ültetvényeket kell létrehozni. Hasznosítható, vagyis aratható mennyiségre legalább öt évet kell várni, az jól termő kávécserje 10-20 éves periódus után hálálja meg igazán a gondozást. Mindez a kávépiacon kínálati és/vagy ellátási zavart kelthet.

A felmelegedéssel együtt a károkozók – növénybetegségek és élősködők – az emelkedő hőmérséklettel együtt jutnak feljebb. Az ott tenyésző, ilyen biológiai támadásokkal szemben védtelen kávénövényt durván pusztítják.

A melegedő légkör időjárásbeli rendellenességeket [magyarul anomáliákat] teremt. Ami nyáron egyenetlen csapadékeloszlást (szárazságokat illetve özönvízhez hasonló esőzéseket) okoz, illetve télen a kávétermesztő területeken nem várt fagyokat hoz. Lásd Brazília tavalyelőtt.

Ehhez már csak adalékok a világpusztító koronavírus járvány szállítmányozásra és értékesítésre kiható hátrányai. Mindez nem (csak) a fogyasztó szemszögéből káros.

Egyenesen romboló a hatása a kávétermesztők gazdasági kilátásaira, közülük sokan felhagytak a termesztéssel.

Hogy jön ide az Excelsa kávéfajta (Coffea excelsa)?

Trópusi nyugat-Afrika, Libéria területén őshonos a Libéria kávéfajta (Coffea liberica) és sokban különbözik a kétpólusú Arabica-Robusta világtól. 1870 óta ismeretes fajta. Ízvilágában lágyabb, benne gyümölcsös és csokoládés íznyomok lelhetők fel. Koffeintartalma a kevésbé intenzív Arabica felé hajlik.

A Libéria kávé cserje ugyanakkor sokkal nagyobb ’kávécseresznyéket’ hoz. Jóval több és szívósabb a lehántani való ’húsa’ és a kávészemek is termetesebbek. Ezen adottságai eltérítik a betakarítási módszerek hagyományos jellegétől, a termesztők tömegesen nem kedvelték meg.

Liberia kavefajta normal kavefajtaval Excelsa kávéfajta lehet a mentőöv a kávéivóknak, mert megmentheti a fenyegetettségtől az Arabica-Robusta pillérekre épült hagyományos kávétermesztést.

Előnyére szolgál viszont, hogy a növényi fertőzéseket és -betegségeket sokkal jobban viseli és a termesztési hőigénye sokkal rugalmasabb. Az átlagos normál kávécserje a minimum 1800-2000 méteres magassági igényével szemben jóval alacsonyabb tengerszint feletti magasságban is jól tenyészik. A nagyobb hőtűrése mellett a vízháztartása is rugalmasabb. Sőt a gyengébb termőképességű, silány talajt is jól bírja.

Ennek a ’vad’ Libéria kávénak az elmúlt 150-200 évben Ugandában létezik – csak úgy az erdőből kijött – egy alfaja, amit a helyiek Excelsa kávéfajtaként (Coffea excelsa) termesztenek több évtizede. Eddig a világ nem érdeklődött a az Excelsa alfaj iránt, mára a fentiek miatt rá összpontosul [magyarul koncentrálódik] a figyelem.

Ízharmóniája sima, manapság előszeretettel keverik be az Arabica termésbe, pluszként óriási hozamokra képes. Belőle hektáronként akár egy tonna is betakarítható. Míg az Arabica átlagosan a fele termésátlagot produkálja.

Az Excelsa alfaj egyik fő erénye az, hogy kisméretű.

Hasonlatos az Arabica fajtához, ezért is keverik vele. Az Arabica rá is szorul, ez a leginkább fenyegetett fajta.

Az Excelsa tulajdonságai akár egy útlevél a világsikerhez, bár ehhez a kávévilágot gyökeresen kell átalakítani.

Nem képzavar, hanem a ’gyökeresen’ a kávénövény termesztés mélységét legjobban szemléltető módhatározó.

Forrás és fotók:  www.phys.org

Excelsa kávéfajta mentőöv a kávéivóknak

márc 2, 2023Zacc

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Zacc
2 éve KávéExcelsa, Excelsa kávéfajta, Kávé, Kávéfajta, Liberia
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Hogyan fonódik össze az énidő és a kávé?
Hogyan fonódik össze az énidő és a kávé?

Heti 161 percet, vagyis évente közel öt és fél napot töltenek kávézással (énidő) a magyarok.

A kávé világnapja – mit jelent Magyarország számára?
A kávé világnapja – mit jelent Magyarország számára?

A kávé világnapját (szept. 29.) Magyarországon évek óta A Kávé Napja nevű rendezvénnyel ünneplik.

Markus Brun és a GOTA Coffee Experts
Markus Brun és a GOTA Coffee Experts

2025 szeptember 22‑én a Budapest Coffee Week rendezvénysorozat keretében megtartott Coffee Talk eseményre a GOTA Coffee Experts osztrák alapító‑tulajdonosa, Markus Brun látogatott el.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo
Szóljon hozzá
  • Kávéház Magazin - A jó Tiramisu receptje
  • GamesOnline - Kanada, ahogy még nem ismered
  • Letoltes.Info - Star Wars VII – Az ébredő Erő
  • Kávéház Magazin ☕ - A bor érlelése
  • tr2011 - A bor érlelése

Akril Üveghatású Falpanel - CVN Front

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (319)
    • Film (100)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (91)
  • Divat (33)
  • Egyéb (167)
  • Esemény (148)
  • Férfi (23)
  • Gasztro (433)
    • Bor (15)
    • Étterem (20)
    • Kávé (230)
    • Kávézó (29)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (47)
  • Lazulós (138)
  • Nő (21)
  • Tech (249)
  • Utazás (50)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. szeptember
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
« aug    
2024 © Kávéház Magazin | X. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.