Az eszpresszó gépeket (eszpresszó kávéfőzőket) arra tervezték, hogy magas nyomással (például 135 font négyzet inchenként), és magas hőmérséklettel (88-92 º Celsius, vagy 190-197 º Fahreheit) vizet nyomjanak át a ledöngölt őrölt kávén, hogy ezzel kivonják a legjobb ízeket, és aromákat belőlük, és egy adag eszpresszóba sűrítsék azokat.
A négy fő eszpresszógép típus
Az eszpresszógépeknek négy alap fajtája van:
- Gőz-hajtású
- Szivattyú-hajtású
- Pumpa-hajtású
- Légpumpás
Ezek a különböző eszpresszógépek lehetnek kereskedelmi eszpresszógépek, fogyasztói eszpresszógépek (ezeket például boltokban használják), vagy otthoni használatra tervezett eszpresszógépek. Egyre népszerűbbé válnak a kapszulás eszpresszógépek, és a mindent-magától-megcsinál szuper-automatikus eszpresszógépek.
Gőzhajtású eszpresszógépek
A legelső eszpresszógépek (eszpresszó kávéfőzők) gőzzel hozták létre a nyomást, és ma a gőzhajtású eszpresszógépek a legolcsóbbak. A gőzhajtású eszpresszógépekhez tartoznak az otthoni használatra szánt csöpögtetős szűrős kávéfőzők is.
Szivattyú-hajtású eszpresszógépek
A szivattyú-hajtású eszpresszógép egy olyan kávéfőző, melyet egy kezelő (például a barista) hajt. Olyan szinten pumpálja, amilyen nagyságú nyomással szeretné áthajtani a vizet a pörkölt, megőrölt kávén, hogy lefőjön az eszpresszó.
Ezekre a szint-stílusú eszpresszógépekre a „nyomasd az eszpresszót” kifejezést használták, mert a baristának egy hosszú fogantyút kellett lenyomnia a működtetéshez.
A szivattyú-hajtású gépek lehetnek rugós-szivattyús eszpresszógépek is. Ezeknél a kezelő nyomást gyakorol a rugóra, amely szintén nyomást hoz létre, ami átnyomja a vizet az őrölt kávén. Vagy lehetnek még kézi szivattyús eszpresszógépek, aminél a barista a fogantyú lenyomásánál közvetlen lökést ad a víznek, amely ebben az esetben is átnyomódik a kávéőrleményen, és lefőzi az eszpresszót.
A pumpa-hajtotta eszpresszógépek
A mai világban a pumpa-hajtotta eszpresszógépek a legnépszerűbbek. Ezek motorral hozzák létre a szükséges nyomást, amely áthajtja a vizet a megőrölt kávén, és lefőzi az eszpresszót. Ennél a kávéfőző típusnál nincs szükség kézi irányításra.
A pumpával hajtott eszpresszógépek között van olyan, amelynek van egy belül kialakított víztárolója (ez az otthoni használatra tervezett, alacsonyabb árú modellekre jellemző), és olyan fajtája is van, amelynél közvetlenül az oldalán lehet adagolni. A pumpa-hajtotta eszpresszógépek a szivattyú hajtotta eszpresszógépek egy továbbfejlesztett verziója.
Légpumpás eszpresszógépek
A légpumpás eszpresszógépek a legújabb, a kereskedelemben elérhető típusú eszpresszógépek. Tömörített levegőt használnak a szükséges nyomás létrehozásához, amely átnyomja a vizet a megpörkölt, megőrölt kávészemeken, hogy lefőzze a kávét.
A légpumpás eszpresszógépek esetében a felhasználónak két választási lehetősége van, hogy milyen forró vizet szeretne felhasználni. A tűzhely által felmelegített friss forró vizet, vagy egy előzőleg elkészítettet a termoszból. A tömörített levegőt elektromos légsűrítő, N2O vagy CO2 patronok, vagy kézi pumpálás is előállíthatja.
A légpumpás eszpresszógépek általában nagyon kicsik, és könnyűek, úgy tervezik őket, hogy könnyebb legyen hordozni őket a többi eszpresszógép típusnál, amelyek általában elektromosságot igényelnek.
Szuper automatikus eszpresszógépek
A szuper automatikus eszpresszógépek képesek maguktól megőrölni a kávébabokat, adagolni, és ledöngölni őket, lefőzni az eszpresszót, majd kiüríteni az elhasznált kávékorongot, és ehhez csak egy gombnyomásra van szükség a felhasználótól (például baristától). Néhány szuper automatikus eszpresszógép a tejhab elkészítésére is képes.
Kereskedelmi eszpresszógépek
A kereskedelmi eszpresszógépeket arra tervezték, hogy extra tartósak legyenek, és hogy hatalmas mennyiségű kávét készítsenek olyan kereskedelmi létesítményekben, mint például kávéházakban, vagy éttermekben. Ezeket a gépeket csakis magas teljesítménnyel, kereskedelmi céllal használják.
Otthoni eszpresszógépek
Az otthoni eszpresszógépeket (fogyasztói eszpresszógépeket) kizárólag otthoni használatra tervezték, általában víztárolóból veszi a vizet a kávéfőzéshez.
Kapszulás eszpresszógépek
A kapszulás eszpresszógépeket úgy alakították ki, hogy egy, már előre elkészített, megpörkölt, és megőrölt kávékorongot használjon a kávé lefőzéséhez. Ezek a korongok összepréselt kávéból állnak, papírba csomagolva lehet kapni őket, és úgy vannak kialakítva, hogy pontosan illeszkedjen a kávéfőző szűrőtartójába.
A kapszulás szűrő technikát 1959-ben szabadalmaztatta K. Cyrus Melikian, aki az Automata Főzők, és Kávé Készülékeknél dolgozott Pennsylvaniában. Később egy olasz vállalat, és más cégek is megkapták az engedélyt a kapszulás technológiára, és hamarosan megkezdődhetett a kapszulás-termékek szabványainak elkészítése.
Easy Serving Espresso Kapszulák
Az Illy Vállalat szabadalmaztatta az Easy Serving Espresso (E.S.E) terveket, és szabványokat 1998-ban. Terveket rendeltek, hogy ezzel is ösztönözzék a kompatibilitást, és az alkalmazkodást.
Ma már nagyon sok eszpresszógép (eszpresszó kávéfőző), beleértve nem Illy márkájú eszpresszógépeket is, alkalmazkodott a 45 mm, 7 grammos kávékapszulák (például ilyenek az E.S.E. kapszulák is), vagy a kézzel döngölt őrölt kávé használatához.
Az eszpresszógép szűrőtartója
Az eszpresszó gépek (eszpresszó kávéfőzők) egyik legfontosabb része a szűrőtartó. Ez az a fogantyús rész, ami a megőrölt, ledöngölt kávét (vagy kávékapszulát) tárolja addig, amíg le nem fő a kávé.
A szűrőtartók általában króm bevonatú sárgarézből, vagy rézből, alumíniumból, esetleg acélból készülnek. A szűrőtartóknak lehet két kifolyócsöve is, ezeken keresztül ömlik a kész eszpresszó a csészékből. A fogantyúja általában fából, vagy más, hőszigetelő anyagból készül.
Az eszpresszógép irányítópanelje
Egy eszpresszógép irányítópanelje a gép irányító központja, itt helyezkednek el azok a gombok, és kapcsolók, amelyek segítségével irányíthatod a gőzt, a főzést, ez erőt, és a forró víz adagolását. A kapcsolók lehetnek nyomógombok, pöckök, vagy nyomásérzékelők.
Mi az a Pre-Infúzió?
A Pre-Infúzió néhány automata eszpresszógép, és szuper automata eszpresszógép funkciója. A lényege, hogy előre megnedvesíti a megpörkölt, megőrölt, ledöngölt kávét a szűrőkosárban, vagy szűrőtartóban, még azelőtt, hogy elkezdődne a tényleges eszpresszó lefőzési folyamat.
A Pre-Infúzió általában tökéletesen zajlik, hála az eszpresszógép pumpájának, amely vizet küld a ledöngölt kávéágyba egy, vagy két másodpercen keresztül, majd egy tart rövid szünetet, és végül megint pumpál, de ezúttal már a tényleges kávélefőzés céljából.
Mi az a progresszív Pre-Infúzió?
A progresszív Pre-Infúzió, amelyet még természetes pre-infúziónak is neveznek, egy funkció az E-61-eseknél, amely során előnedvesítik a megpörkölt, megőrölt kávéágyat, amelyet beledöngölnek az eszpresszógép szűrőkosárba, vagy szűrőtartójába.
A progresszív Pre-Infúzió kihozza az eszpresszó legjobb tulajdonságait, és íz árnyalatait. A folyamat során az eszpresszógép pumpája aktívvá válik, hogy megtöltsön egy másodlagos kamrát, mielőtt a teljes főzési nyomás elérje a kávéágyat.
Ez közel három-hét másodperc átitatási időt eredményez a ledöngölt kávénál, mielőtt a teljes főzési nyomás (kb. 135 font/négyzet inchenként) lefőzi az eszpresszót.
Az eszpresszógépek rövid története
Az első eszpresszógép prototípust Franciaországban találták fel, 1822-ben. 1905-ben gyártották le az első kereskedelmi eszpresszógépet Olaszországban, és 1933-ban Dr. Ernest Lily feltalálta az első automatikus eszpresszógépet.
1946-ban egy olasz férfi, Achilles Gaggia tökéletesítette az eszpresszógépet, úgy, hogy megalkotott egy szivattyú, és rugó-hajtású dugattyús rendszert, amely nagy nyomást hoz létre, amellyel eredményesebben tudta kivonni az eszpresszót. Ennek az eljárás egy vékony rétek krémet eredményezett, és a felső, habzó réteg tartalmazta a kávé legjobb ízeit, és aromáit.
Az első pumpás eszpresszógépet a Faema Vállalat találta fel. Faema támogatta a Fabbrica Apparecchiature Elettromeccaniche e Affini-t, (ami egy vállalat volt,) melyet 1945-ben felvásárolt Carlo Ernesto Valente.
Faema eredetileg az 1950-es években gyártott dugattyús-fogantyús eszpresszóképeket (vízszintes víztárolóval), amely akkoriban igen elterjedté vált. Aztán 1961-ben Faema szabadalmaztatott egy olyan eszpresszógépet, amely inkább mechanikus pumpával, mint dugattyúval működött, és hozta létre az eszpresszó lefőzéséhez szükséges nyomást.
Faema nagyon elismerté vált e miatt a technikai fejlesztés miatt, és ez a vállalat vált a fő eszpresszógép gyártóvá. A cég egyben az olaszországi háború utáni fellendülés szimbóluma.
További történelmi áttekintés:
A kávé történelme az 1400-as évek végéig
A kávé történelme 1500-tól 100 évig
Eszpresszógépek ma
A mai világban sok kitűnő vállalkozás gyárt eszpresszógépeket (kereskedelmi, és otthoni használatra tervezett gépeket egyaránt) egyszemélyes kávéfőzőket, kapszulás kávéfőzőket, kapszulás eszpresszógépeket, nekünk nincs más dolgunk, csak megtalálni a nekünk megfelelő kávéfőzőt, amely megkönnyíti számunkra az életet.
Szóljon hozzá