Egy semleges ízű nagyszerű ital, mely önmagában és keverve is kitűnő. A vodka (vagy Wodka) Lengyelországból származik. Leginkább rozsból, árpából, búzából vagy burgonyából előállított párlat, melyet elsősorban Lengyelországban, Oroszországban, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Államokban készítenek. Sokan tisztán szeretik, tiszta, lágy íze miatt.
Legjobb ízhatását jéghidegen éri el, ezért érdemes otthon is a mélyhűtőben tárolni. Amennyiben van még egy kis helyünk ugyanitt, egy pár kispoharat is tegyünk az italunk mellé, hiszen nem csak ízlelőbimbóink fognak nagyobb élvezetben részesülni, de amikor kitöltjük, a látvány is szemet gyönyörködtető lesz. Ma már nagyon sok ízesített vodka is létezik, és likőrvodkák is kaphatóak. A paprikás vodkával csak haladók próbálkozzanak, kezdők először tisztán barátkozzanak eme nemes itallal.
Mára már a koktélok világának is elengedhetetlen kelléke. Nyugodtan kísérletezzünk bátran, hiszen a jó mixer egyik fő jellemvonása: az újdonság keresése, eddig ismeretlen ízek kitalálása.
A klasszikus vodka koktélok, manapság már névtelenül vannak jelen mindennapjainkban. Az egyik „alap” a csavarhúzó (Screwdriver), amikor vodkát felöntünk narancslével. A legjobb frissen facsart narancslevet használni, de természetesen kinek-kinek ízlése szerint.
A másik a Bloody Mary: egy shakerbe teszünk egy evőkanál citrom, vagy lime levet, néhány csepp Tabasco- és Worcester- szószt. Sóval és frissen törött borssal fűszerezzük, majd egy bárkanállal összekeverjük. Beledobunk 2 – 3 jégkockát, 3 – 5 cl vodkát és 1,5 – 2 dl paradicsomlevet. Jól összerázzuk, átszűrjük pohárba (vizes vagy longdrinkes) és a tetejére törünk még egy kis borsot (vigyázzunk, nehogy valakinek az orra is ott legyen). Egyszerűen felséges.
A szintén klasszikus Kelet-Nyugat-Észak-Dél, ami összetevőiről kapta nevét: kelet-vodka, nyugat-kóla, észak-jég, dél-citrom. Hűsítőként is kiváló a nagy nyári melegben, csak az arányokra kell odafigyelni.
Egy méltánytalanul kevésbé ismert koktél, pedig kitűnő aperitív: a Vodka Gibson: Egy keverőpohárba néhány jégkockát teszünk, 5cl vodkát és 1 cl száraz vermutot ráöntünk, elkeverjük, majd koktélospohárba szűrjük. A pohárba teszünk 2 – 3 marinált gyöngyhagymát, és a tetejét citromhéjjal permetezzük. Bármilyen finom falat még jobban fog esni.
Igaz, hogy a vodka nem orosz eredetű, mégis velük hozzák legtöbbször kapcsolatba. Több olyan koktél receptjét szeretném Önökkel megosztani, ami – legalábbis a nevében – az orosz kapcsolatra utal.
A Moscow Mule egy nagyon kellemes frissítő. Tegyünk jégkását egy shakerbe, öntsünk hozzá 4 cl vodkát és két lime levét, majd rázzuk össze. Töltsük ki egy nagyobb méretű pohárba és öntsük föl gyömbérsörrel (ginger ale). Szívószállal fogyasszuk.
Lapunk neve Kávéház Magazin. A kávé vagy a kávélikőr is elengedhetetlen összetevője számos koktélnak, hiszen jellegzetes aromája, nagyon sok ember számára kellemes, sőt van, akinek létszükséglet. (!) Az October Revolution, melynek mottója talán „A forradalmakat nem rózsavízzel csinálják”, kezdetű alapigazság lehetne, inkább hölgyeknek ajánlott: tegyünk 2-3 jégkockát egy shakerbe, öntsünk rá 2 cl vodkát, 2 cl kávélikőrt, 1,5 cl kakaólikőrt és 1,5 cl tejszínt, majd jó erősen rázzuk össze. Egy hosszú, keskeny pohárba tegyünk 2 jégkockát, szűrjük rá a koktélt, tegyünk bele egy szalmaszálat. Vigyázat, nagyon itatja magát!
Kalandozásainkban Oroszország hófedte sztyeppéi között megérkeztünk a két „oroszhoz”, a fehérhez és a feketéhez. Black Russian: egy kisebb pohárba tegyük egy pár jégkockát, öntsünk rá 4 cl vodkát és 2 cl kávélikőrt, keverjük össze. Sokak digesztívként is kultiválják ezt a jeges borzongást.
A White Russian már egy kifinomultabb, rafináltabb ízkompozíció: tegyünk 2-3 jégkockát egy shakerbe, öntsünk rá 3 cl vodkát, 2 cl kávélikőrt és 2 cl tejszínt, majd rázzuk össze, közben lábunkkal igazi orosz táncmozdulatokat téve. Egy magas, keskeny pohárba tegyünk két jégkockát és szűrjük rá az italt.
A vodka bármivel kiváló, ne féljünk próbálkozni, hiszen ha elméletben finom koktélt találtunk ki, akkor a legrosszabb, ami történhet, hogy csak nekünk fog ízleni.
A végére egy saját koktélreceptet is megosztok Önökkel, ez pedig a Berg Vodka: egy nagy koktélos vagy longdrinkes poharat rakjunk meg félig jéggel. Töltsünk rá 6 cl vodkát, egy pár csepp gyomorkeserűt, majd öntsük föl bármilyen fekete vagy piros bogyó levével (ribizli, áfonya, szeder, erdei gyümölcs…stb.). Célszerű minél hamarabb meginni, mielőtt túlságosan vizes lesz az olvadó jégtől.
A kevert italok velejárói: a jókedv és a vidámság. Akár párunknak otthon is készítsünk bátran egy koktélt, hiszen a hatás biztos.
Rózsa „Berg” Tamás
Szóljon hozzá