27 meglepő érdekesség a kávéról, ami talán feldobja a napod

Tovább

Budapest Desszertje a Szamos Marcipán konyhájáról

Tovább

AFFOGATO – édesség kávéból seperc alatt

Tovább

Az eszpresszógépet Angelo Moriondo találta ki

Tovább

Kávéház Magazin

  • Gasztro
    • Bor
    • Étterem
    • Kávé
    • Kávézó
  • Ajánló
    • Film
    • Könyv
    • Vers
    • Novella
    • Színház
  • Utazás
  • Kávéhírek
    • Nő
    • Férfi
  • Design
  • Divat
  • Tech
  • Home
  • Receptek
  • Katalógus
  • Bejelentkezés
Home A tej gőzölése, és habosítása

A tej gőzölése, és habosítása. Tejhab készítése.

Tejhab készítése

Tejhabot készíteni nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre látszik. Ez a feladat odafigyelést, és némi gyakorlatot kíván – De mi is az a tejhab?

A tej gőzölése, habosítása olyan folyamat, amely során a tejet felmelegítik, és ezzel egyidejűleg forró levegővel (gőzzel) dúsítják. Ezt a tejhabot az eszpresszó alapú kávékhoz szokták használni, például a cappuccino-hoz, vagy a latte machiato-hoz.

A tejhabosítás célja az, hogy a tejnek krémes, bársonyos ízt adjon, és hogy a tej tetején megjelenjen a könnyű, légies tejhab.

Jó minőségű tejhab készítése a kávéhoz

A megfelelő tejhab nem lehet nagy buborékos, mert akkor pár perc alatt összeesik a hab, vagy olyan száraz, mint a habcsók, hiszen akkor a vendégednek csákánnyal kell lejutnia a kávéig. A tejhab nem csak valami, ami a kávédon lebeg, remek adottsága, hogy fokozza, és mégis: kellemesen elegyedik az eszpresszó ízével, ezzel harmonikus esszenciát

A habosításnál a megfelelő gőzölés, és szellőztetés, és a finom tej eredménye a selymes, és habzó tej, hozzá pedig a sima, és jó színvonalú hab.

Kezdd egy adag nagyon hideg tejjel

Hogy magas színvonalú tejhabot kapj, bizonyosodj meg róla, hogy a tej, amit használsz, kellően hideg. A tej típusa is sokat nyom latba: hogyha alacsony zsírtartalmú, egy, vagy két százalékos tejet használsz, akkor jobb íze lesz, viszont ha magasabb zsírtartalmút választasz, az is jó, mert az adja a legjobb habot.

Általában a magas zsírtartalom (például a tejnél, vagy tejszínnél) selymes ízt, és aromát ad a tejhabnak, viszont kevesebb lesz a térfogata. Töltsd félig a tejhabosító edényedet a nagyon hideg tejjel.

Tisztítsd meg a gépet, mielőtt nekikezdesz a habosításnak

Mielőtt nekikezdesz a gőzölésnek, győződj meg róla, hogy tiszta a gép. Ha nem az, a letakarításhoz a megfelelő eszköz egy tiszta vizes mosogatórongy, amivel letörölheted a gőzölő pálcát. Miután letisztítottad, pár másodpercig engedd ki a gőzt!

Ez megakadályozza, hogy forró víz kerüljön a tejbe addig, amíg elkészíted a tejhabot. Légy óvatos, miközben kiengeded a gőzt, a kávéfőző gőzölője, és a habosító pálca nagyon forró lehet.

Tejhabosításra fel!

Most már készen állsz a habosításra! Először is a gőzölő pálcát helyezd a habosító edénybe úgy, hogy a pálca hegye benne legyen a tejben (nem túl mélyen). Ezután kapcsold be a kávéfőző gőzölőjét. Tartsd a pálca hegyét benne a tejben, és miközben gőzölteted a tejet. Ha eltalálod a megfelelő pozitúrát, a tej örvényleni fog.

Emlékezz arra, hogy a pálca hegye nem merülhet túl mélyre a tejben, de épp eléggé mélyre kell süllyeszteni ahhoz, hogy kellően forgassa, melegítse a tejet, a pálca vége nem jöhet fel teljesen a tej felszínére. Így megelőzheted, hogy a tejhab helyett egy adag forralt tej fogadjon, viszont a gőzölő nem is spricceli össze-vissza a forró tejet, ráadásul nem is lesz túl nagy buborékos a habod.

Az örvény fenntartása az optimális gőzöléshez, és habosításhoz

Ahogy a habosításkor örvénylik a tej az edényben, van egy természetes, szisszenő hangja, amely tudatja Veled, hogy a tejbe juttatott, forró gőz elérte a kívánt hatást. Ez a folyamat egy kis gyakorlást kíván, de amikor ráérzel, egyre könnyebben tudsz majd egyre jobb tejhabokat készíteni.

Amikor tökéletes helyen tartod a gőzölő pálcát, az azt is jelenti, hogy nem szükséges emelni, lejjebb ereszteni az edényt, miközben habosítasz, kivéve az edény enyhe lejjebb eresztését, miközben tovább körözöl vele, amely arra szolgál, hogy a tej térfogata elérje a kívánt méretet.

Ha a habosítás jól sikerül, a tej térfogata kétszeresére, vagy akár háromszorosára fog futni, ez függ attól, hogy milyen típusú tejet használsz, és természetesen a habosító technikádtól is.

A megfelelő szellőztetés a gazdag, és bársonyos állagért

Abba az esetben a gőzölő pálcád a megfelelő szögben, helyen volt, ha a megfelelő gőznyomást kapta a tej, akkor a tej tovább fog örvényleni, nőni, és ha a levegő tejbe juttatása is jól megy, akkor nagyon finom, gazdag habot fogsz kapni, amely tökéletes hozzávalója az eszpresszó alapú kávéknak.

Gondoskodj róla, hogy a gőzölő pálca hegye a tej felszíne alatt legyen, de épp hogy csak egy kicsivel, mert ez az, amely létrehozza az örvényt, amely nélkül nincs tejhab. Ha úgy gondolod, túl sok a buborék a habban, kicsit lejjebb eresztheted, és folytasd így egészen addig, míg a sziszegő hangot nem hallod.

Hogyha relatív jó minőségű tejhabot szeretnél, mondjuk cappuccino-hoz, akkor intézd úgy, hogy a pálcából kiáradó gőz hosszabb ideig nagyon közel legyen a felszínhez, ez több, és habosabb tejhabot fog eredményezni.

A jó tejhabot könnyen kanalazhatod, formálhatod

Ha megfelelően habosítottad a tejet, akkor minden kialakult nagyobb buborék egyszerűen el fog tűnni a tejben, a megmaradt buborékok pedig nagyon kicsik lesznek, de ez csak még bársonyosabbá teszi a habot. A könnyed hab a tejen lebeg, gazdag textúrájú, emiatt könnyedén lekanalazható.

Ha mégis marad pár nagyobb buborék, nem kell elkeseredni: egyszerűen csak ütögesd az edény fenekét kicsit az asztalhoz, és garantáltan eltűnnek majd!

Takaríts fel, ha végeztél!

Amikor végeztél a tej gőzölésével, habosításával, takarítsd le a gőzölő pálcát. Ehhez használd a tiszta vizes mosogatórongyot, majd ismét engedd ki egy-két másodpercig a gőzt, hogy megbizonyosodj róla, nem maradt tej a pálcában.

Most már nincs is más dolgod, mint élvezni a finom, tejhabbal kiegészített kávédat!

ápr 30, 2016Kávéház Magazin

Be kell jelentkeznie a hozzászóláshoz - Bejelentkezés

Kávéház Magazin

Megjelentetett cikkeink egyrészt lelkes publicisták írásai, akik örömmel alkotnak és mi örömmel segítünk népszerűsítésükben, másrészt - mint itt jobbra is - saját csapatunk különböző témakörökben írt rövid "szösszenetei".

9 éve GasztroLatte, Tejeskávé, Tejhab
Keresés
Frissen a Kávéhoz!
Íme, Az Év Szaloncukra verseny 2025-ös győztesei!
Íme, Az Év Szaloncukra verseny 2025-ös győztesei!

Több mint 12.000 szem szaloncukor került megkóstolásra az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Év Szaloncukra versenyen

Miért fontos a türelem és a kitartás?
Miért fontos a türelem és a kitartás?

Az élet számos területén újra és újra beigazolódik, hogy a sikerhez vezető út ritkán egyenes. Legyen szó karrierről, tanulásról, párkapcsolatról vagy családalapításról, mindig szükség van két dologra, amelyek sokkal többet érnek az azonnali eredménynél: türelemre és kitartásra.

„RÓZSÁK HÁBORÚJA” – A modern párkapcsolati káosz brit humorral és két Oscar-díjas gigásszal
„Rózsák háborúja” – A modern párkapcsolati káosz brit humorral és két Oscar-díjas gigásszal

Vannak filmek, amelyeknek már a gondolata is felkapcsolja a kritikus lelki lámpását. Jay Roach közelgő alkotása, a „Rózsák háborúja”, amely december 3-án érkezik a Disney+-ra, pontosan ilyen mű.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Heti rendszerességgel küldjük vasárnaponként a friss cikkeink összefoglalóját. Természetesen bármikor le lehet róla iratkozni.

Amíg a feliratkozott állapot tart, addig minden hírlevél olvasónk fiókja részt vesz a havi nyereményjátékunkon, melyen minden hónapban más és más nyereményt sorsolunk ki. Mi is utáljuk a kéretlen leveleket, így olyat biztosan nem küldünk.

Monterosa - A zseniális kávé otthonra!

Címke
KávéKönyvKönyvajánlóKönyvismertetőFilmKönyvbemutatóVendégcikkKávéházKávézásKarácsonyBorFesztiválKoffeinArabicaKávéfőzőKávézóTeaReceptEgészségBudapestEszpresszóKrimiGasztroÉtteremKávébabKonyhaFejhallgatóCsokoládéRobustaPhilipsZaccNyerskávéKávézaccBaristaCappuccinoNespressoCold BrewCibetEspressoKávécseresznyeKávégépKávétermesztésSpecialty kávéKávébárPörkölés
Kávézóláncok
Cafe Frei
California Coffee Company
Coffeeshop CompanyCosta Coffee
Eco CafeMcCafé
StarbucksTchibo

Transzfer vagy Privát Transzfer, Reptéri transzfer, Személyszállítás

Kik is vagyunk? Röviden:

A Kávéház Magazin egy online kulturális és életmód magazin, mely teret ad profi publicisták mellett külsős kreatív íróknak is. Ha szívesen jelentetne meg oldalainkon saját tartalmat, vegye fel szerkesztőségünkkel a kapcsolatot.

Kategória:
  • Ajánló (321)
    • Film (102)
    • Könyv (171)
    • Novella (11)
    • Színház (21)
    • Vers (3)
  • Design (91)
  • Divat (33)
  • Egyéb (171)
  • Esemény (149)
  • Férfi (23)
  • Gasztro (436)
    • Bor (15)
    • Étterem (21)
    • Kávé (230)
    • Kávézó (30)
    • Sör, Sörfőzde (9)
  • Kávéhírek (47)
  • Lazulós (139)
  • Nő (21)
  • Tech (250)
  • Utazás (51)
Oldalak:
  • „Hírlevél olvasónk vagy? Ezt nyerheted!” kampány játékszabálya
  • Adatvédelem
  • Állásajánlat
  • Bejelentkezés
  • Elfelejtett jelszó
  • Felhasználási Feltételek
  • Hírlevél
  • Impresszum
  • Jelszó visszaállítás
  • Kapcsolatfelvétel
  • Kávézó regisztráció
  • Kijelentkezés
  • Médiaajánlat
  • Nyereményjáték
  • Önkéntesség
  • Regisztráció
  • Rólunk
  • Szerzői jogok
Cikkek napi bontásban:
2025. december
hKscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
« nov    
2025 © Kávéház Magazin | XI. évfolyam. | Minden jog fenntartva | Ma se hagyjon ki minket, ha kicsit leül olvasni egy kávé mellé!
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.