Utántölthető kávékapszula lett a környezettudatos zöldpártiak új céltáblája. Teljesen igazuk van. Nemrég óta létező ipari termék és a funkcióját betöltött kis fémtégely soha nem bomlik el természetes úton.
Amikor a napi csésze kávé(k)hoz nem akarunk otthon kávét darálgatni – nemhogy még pörkölgetni – és adagolgatni, akkor rutinból jön az igény, hogyan lehetne ezt mind kikerülni. Ha már megfőzni mindenképp magunknak kell. Hogy minden csésze kávé szinte azonnal és teljes aromagazdagságával elérhető legyen.
Kitalálták ezt Nestééknél jól de a takaros svájciak nem gondoltak mindenre, pl. a hulladékok mellékkörülményére.
Mára a Nespresso odáig jutott, hogy kapszula vásárlásakor vevőjének visszagyűjtési céllal zacskót ad, hogy az ellőtt kapszulákat gyűjtse abba. Utána viszont ne dobja ki, hanem vigye magával a következő vásárláshoz, és ott adja le.
Ez azért lássuk be nem túl hatékony, hulladék fémkupakokkal szaladgálni pont azoknak, akik megengedhetik maguknak e legdrágább kávézási megoldást gépestül, kapszulástul.
A kis ridikülbe talán bele sem fér a visszagyűjtő-csomag tele hulladék kapszulával.
A kapszulás őrület hamar elterjedt, sikkes és drága, lehet vele a meghívott vendéget kápráztatni. Főleg ha a háziasszony összesúg a vendégkisasszonnyal és hozzá megemlítik a Nespresso népszerűsítésére reklámszériában szereplő George Cloony sármját.
Mára megtört a lendület, a Nespresso megoldás oltalmi időszaka lejárt, mindenki gyárthat Nespresso utánzatú kapszulákat. Más gyártó (Dolce Gusto, Illy, stb.) a sajáttal indított, csak saját gépeivel kompatibilis kapszulával. Így viszont megsokszorozódott a hasznavehetlen kapszula-roncsok mennyisége, már hegyekben áll és igen helyrabló.
Ekkor jött az utántölthető kávékapszula ötlete.
Nem kell hozzá más, csak a gyártó szabványának megfelelő pontos méretű acélkapszula és hozzá a lezáró tető.
Többféle módszer él. Az egyiknél – WayCap – fix a tető, a másiknál egy esetre használatos öntapadó zárófilm a megoldás.
Az újratölthető kapszulát megrakva őrölt kávéval, csak le kell zárni vagy így vagy úgy és indulhat a tánc.
Ha a kapszulába beleraktuk a kávét, tehát otthon pörköljük, vagy ha nem, akkor legalábbis daráljuk és ha még azt sem, akkor viszont újra megjelenik a spájzban a korábban onnan száműzött íz-, és aromavesztő tízdekás, negyedkilós vagy a spórolósoknak szánt kilós daráltkávé csomag.
Amit aztán akárhogy hajtogatunk, csomagolunk, zsugorfóliázunk, hűtőszekrényezünk – vele a frissesség vesztesei leszünk.
Akkor hová is tűnik az egygombos csésze kávé kényelme és ízválasztéka? Nem tarthatunk otthon akár 3-4 féle bontott darált kávés csomagot sem, egyszerre megy mind tönkre mielőtt elfogynának.
A kapszulás megoldásokból viszont több tucat kávékászítmény-fajta állítható elő – és minden csésze telejesen más lehet. Fel van adva a dilemma, amibe az emberiség saját magát űzte bele. Kapszulást vagy nem kapszulást.
Kész kapszulát vagy a magam töltötte kapszulát preferáljam?
Az utántölthető kapszula ára meglepően magas. Sarcot kell kivetni azokra, akiket a környezettudatosság egy kicsit is birizgál. Többféle gyártónak is létezik dublőr üres kapszulája acélból, mindenkinek ízlés szerint kell választania acélból, hogy rongálni akarja-e környezetét. Akár a többtíz kilométerre lévő szemétlerakóhely távolságából is.
Van az utántöltésnek egy vitathatatlan előnye: tudjuk mi kerül frissen a kapszulába. Az akár egy évig szavatolt gyári kapszulában a daráltkávé-tartalom csak a csoda és varázslat segítségével marad olyan, mint amikor beletöltötték.
Vagy netán némi ipari segédlettel.
Nyitókép forrása: www.utantolthetokavekapszula.hu
Szóljon hozzá