A tojáslikőr nem tartozik a világ leggyakoribb alkoholos italai közé, de ennek ellenére nagyon jellegzetes kategóriát alkot. A tojáslikőr alapvetően figyelemre méltó ital.
A legtöbb tojás alapú likőrt emulgált tojássárgájából és édes alap szeszesitalból készítik. Általában rum, brandy vagy bourbon italokból készül, ezáltal gyakorlatilag egy folyós, alkoholos pudingot alkot.
A leghíresebb előre elkészített tojáslikőr az Advocaat nevű ital, amely Hollandiából származik.
Ez az édes, gazdag ital azonban eredetileg Brazíliából jött, ahol állítólag a holland ültetvényesek érlelt avokádóból készítették. Mivel hiányzott ez a zöld gyümölcs Hollandiából, kerestek egy helyettesítőt, és így találtak rá a tojásra. Annak is kifejezetten a sárgájára van szükség, amelyet ha emulgálnak, az íze meglehetősen hasonlít az avokádóra. Ebből a legendából származik az advocaat név is, amely hollandul avokádót jelent.
Számos tojáslikőr fajtát készítenek Közép-Amerika és a Karib-tenger térségében, illetve Európában is. A Coquito és a Rompope, amelyek Puerto Ricoból és Mexikóból származnak rumos alappal rendelkeznek. Az Ajerkonjak Lengyelországból vodka alappal készül, az Eierpunsch Németországban pedig fehér boros alapú ital.
Az észak-amerikai megfelelőjét „eggnog”-nak nevezik, bár ezt a hagyományosan karácsonyi italt inkább otthon készítik, így inkább egy kevert ital mintsem likőr.
Eggnog készítése
Ha megpróbálkoznánk otthon eggnog készítésével, először keverjünk össze tojássárgáját és cukrot egy kis tálba. Ezután egy edényben közepes-magas hőmérsékleten tartva keverjük össze a tejszínt, a tejet, a sót és a szerecsendiót, és a keveréket keverjük addig, amíg csak fel nem forr. Ezután óvatosan kanalazva adjuk a forró keveréket a kikevert tojáshoz, majd keverjük össze az egészet és folytassuk a főzést úgy, hogy közben habverővel egy-két percig felverjük az italt, amíg besűrűsödik. Ezután vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vaníliát. Ha ezzel is megvagyunk, hagyjuk kihűlni, majd azután be is hűthető az ital.
Hogy még kívánatosabb legyen, érdemes egy kis tejszínhabbal, valamint fahéjjal és szerecsendióval tálalni.
Milyen alkoholt tegyünk az eggnog-ba?
Ha szeretnénk alkoholt hozzáadni az eggnog-hoz, érdemes magas alkoholtartalmú italt választani. Ez ellensúlyozza az eggnog édességét. Ahogy föntebb is leírtuk, rum, brand, bourbon egyaránt jöhet hozzá, de ha pálinka vagy whisky van otthon, azzal is remekül elműködik ez az ital.
Visszatérve a klasszikus tojáslikőrhöz, kevés olyan koktél van, amely kapcsolatban áll ezzel az itallal. A legtöbb tojáslikőrt önmagában tálalják, tejszínhabbal és fűszerekkel, mint például az eggnog receptünkben is említett szerecsendióval vagy fahéjjal.
Ismert Tojáslikőr Koktélok:
- Snowball – limonádéval
- Fluffy Duck – rummal és tejszínnel
- Bombardino – brandyvel
Szóljon hozzá