Pár tippet szeretnék adni lecsó készítéséhez és egy elkészítési változatot, ami véleményem szerint új távlatokba repíti ezt a finom ételt.
Mindig az volt a bajom a lecsóval, hogy nekem soha nem sikerült eléggé lédúsra. Amikor a paradicsom kellőképpen belefő a rostjai már túlzottan besűritik a levet. Vízzel ugye meg nem szeretném felönteni.
Erre gondoltam azt megoldásként, hogy először kinyerem a paradicsomvizet és majd magam döntöm el, hogy mennyi rostot engedek az ételbe.
Az első lépés, hogy szokás szerint lepirítjuk a vöröshagymát.
De innen már nem a kijárt utat járom.
Fogok egy tepsit, vagy lapos sütőtálat és belefektetek egy füstölt kolbászt, amit előtte sűrűn megszurkálok, hogy kifolyhassanak a fincsi ízek. Lehet persze szeletelve is beletenni, de nekem nagyon tetszik, hogy majd késsel villával szeletelgethetem.
Erre ráteszem a felszeletelt, vagy darabolt paprikát, majd összekeverem. Teszek bele sót, borsot és ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikát. Aki szereti, tehet fokhagymát is.
A paradicsomokból csakis érettet használok, amiket keresztben félbevágok és a vágott résszel lefelé ráfektetek a hagymás paprikára. Mindezt beteszem a sütőbe 180 fokra, hogy gyorsan átmelegedjen. Olyan 20 perc múlva viszont levettem a hőfokot 130 fokra.
És itt kezdődik a lényeg.
A paradicsom mint saját maga szűrője kezd viselkedni. Ahogy sül, szépen kiengedi a szép tiszta paradicsomvizet, miközben a rostok bent maradnak. Az is előnyös benne, hogy a sütés végén a héj egy egyszerű mozdulattal leemelhető. Az ízek szépen összesülnek úgy egy óra alatt. Az időt az dönti el mennyire szeretnénk a paprikát puhára sütni.
A vége előtt aki szereti, törjön tojásokat a tetejére, mert finom és remek látvány is. Teljesen is megsüthetjük, de maradhat a sárgája lágyabb is. Azt pedig, hogy az ízlés szerint sűrűséget elérjük úgy lehet, hogy a paradicsomokat egyenként szétnyomkodjuk.
Egy paradicsom, eggyel sűrűbb állag, még egy paradicsom, még sűrűbb állag. És remek játék is az egyéni lecsó kialakítására az asztalnál.
Tapasztalatom szerint egészen más lesz így a lecsó, mint a tűzhelyen készült változat. Visszajelzések szerint is sokkal finomabb. Amivel még extrázni lehet, ha mindezt egy lefedett faszenes grillen készítjük. Na azzal a füstös ízzel nem semmi. Volt már benne részem, kutyamód finom volt.
Szóljon hozzá