Kávézás fogyással a világ legegyszerűbb dolga lehet és az élvezeti értéke sem csorbul. Vajon mi kézzelfogható ebből? Kávézás fogyással elvileg az alábbiak figyelembe vételével lehetséges.
A kávé koffeintartalma élettanilag többrétű hatást fejt ki. Fokozza az inzulintermelést, aminek következménye a vércukor lassabb beépülése a szervezetbe. Ez önmagában is pozitív.
A vércukor lassabb felszívódása elősegítheti a maradéktalan sejtszintű feldolgozást és a szervezet nem spájzol be belőre a ’rossz napokra’.
Nem mellékes haszon, hogy élénkít. A kalóriaéhes agy vércukor ellátása homogénebb, az esetleges cukoráram-lökések helyett folyamatosan biztosítja az agytevékenységhez szükséges energiaellátást.
Másik fontos hozadék a szervezet teljes mozgósítása, annak intenzívebb tevékenysége nagyobb energiafogyasztással jár. Különösen a serkenő agytevékenységé, eleve több energiát követelve. Koffein nélküli alaphelyzethez képest azonos idő alatt sokkal több kalóriától szabadít meg minket.
További konkrét, bár nem tartós nyereség a koffein vízhajtó hatása. A koffein úgy ér el megemelkedő folyadéktávozást, hogy a veseműködést stimulálja és fokozódik a vizeletkiválasztás. Mindez történik anélkül, hogy többletfolyadék kerülne be a szervezetbe – leszámítva a pár korty kávé mennyiségét.
A hólyag hamarabb telítődik és a megfelelő helyen megtörténő záróizom-relaxáció a kellemes megkönnyebbülés érzetén túl máris csökkentette a szervezet teljes súlyát.
Ezen túl klinikai vizsgálatok szerint sok embernél tendenciaként figyelhető meg, hogy a koffeinbevitel a szervezetünkben spontán és közvetlen hőtermelő folyamatot vált ki. Addicionális energiafelhasználást eredményez, mértékletesen csökkenti a szervezet energiaszintjét és a testsúlyt is.
A fenti folyamatok a pozitív ingerek hatására felfutnak, majd lenyugszanak és a koffein kívánatos hatásának elmúltával a szervezet visszaáll a természetes tempójú anyagcseréjére.
A kissé lecsökkent testsúly viszont szerencsére nem áll vissza az eredetire.
Mindezek direkt hatásként foglalhatók össze, amely a súlycsökkenés és fogyás egyik eleme lehet. Azért különösen vonzó, mert egy lépést sem kell érte tenni, csak nyelni a jó kis kávét.
Nem a fokozott testmozgás vagy az étemegvonások és diéta valamelyik vállfaja hozza, hanem ’csak úgy’ kapjuk. A kávézásnak a fogyást elősegítő hatásait tekintve indirekt vonatkozása is van. Nem valamilyen tőlünk független folyamatok valamelyike, hanem a mi döntésünk eredménye.
Kézenfekvő és igen hatékony módja a kávézással összekapcsolt hosszútávú fogyásnak a tény, hogy egyszerűen nem teszünk cukrot a kávéba. Tejszínt és tejszínhabot se, csak maximum tejhabot hozzá.
Feltételezzünk napi 3 feketekávét. Ezt orvosilag semmilyen vélemény nem kifogásolja, ha az egyén szervezete ezt igényli és képes mellékhatások nélkül feldolgozni.
Éves szinten több kiló hozzáadott cukrot felejthetünk így el, és szervezetünk hosszú távon lesz hálás az egészségesebb működésével. Ha nem kávézókban, hanem otthon tesszük ezt, vagyis nem teszünk cukrot és egyebeket a kávéba, akkor egy idő után az anyagi vonatkozása is számbavehető lesz.
A megspórólt pénzen vegyünk jobb minőségű kávét és igényesebb kávéfőzőgépet. Az adalékokat kerülő friss feketekávé új világot tár fel.
Bolti cukor, édesítőszer és tejadalék nélkül jön ki a kávé igazi zamata. Onnan kezdve méltó szerepet fog játszani és sokkal jobban megkülönböztethető a kávéfajták eltérő ízvilágának sokfélesége.
A kávé magában keserű? Hát persze, hiszen a négy alapíz egyike. Miért is kéne mással összekutyulni?
Szóljon hozzá