Olvasónktól kérdésként merült fel, hogy a kávét fagyasztóban kell e tárolni?! Nos, gondot ugyan nem okoz, azonban a szakma nem tartja ideálisnak a kávé fagyasztóban való tárolását akkor, ha az még bontatlan légmentes csomagolásban van.
Az olyan kávé esetében meg, amelyet már kinyitottak, és nincs légmentesen lezárva, az már nem teljesen friss. Így mielőtt a fagyasztására kerül sor, nem is lesz olyan jó az íze mint a légmentesen lezárt frissen pirított kávénak.
Általában nem ajánlott, hogy egy már előzőleg felnyitott csomag kávét a fagyasztóban tároljunk. Ehelyett inkább akkor vegyél kávét, amikor épp szükséged van rá, vagy tárold egy sötét kamrában, messze a fénytől, melegtől, bármilyen nedvességtől és szagtól.
De visszatérve a fagyasztóhoz…
Nagyon sok kávéval foglalkozó weboldalon azt állítják, hogy nem tesz jót a kávénak, ha fagyasztóban tárolják.
Némelyek szerint a fagyasztóban a levegő száraz, mert a víz vagy a jég gőznyomása sokkal alacsonyabb -20 fokon mint melegebb hőmérsékleteken.
Szerintünk meg a fagyasztók nem mindig nedvesek, de előfordulhat, hogy nedvessé válnak. Igaz, az egyedül álló fagyasztók nem tartják meg a nedvességet. Azonban a legtöbb hűtő-fagyasztó kombinációnál folyik valamilyen fajta levegőcsere a fagyasztó és a hűtő között. Bár a levegő általában megfelelő ahhoz, hogy megelőzze a gőz kialakulását, de a fagyasztó ajtajának nyitása és csukása (főleg huzamosabb ideig, amikor valamit hátulról próbálsz előásni) miatt jelen van a gőz és megváltoztatja a hőmérsékletet, ugyanúgy mint a hűtő és fagyasztó közötti levegő csere (azonban jelentősen kisebb mértékben). Amikor a fagyasztó nedves lesz és a kávé nincs rendesen lezárva, a kávébab sajnos gyorsan felszívja a nedvet, ugyanis hidrofil (víz-kedvelő). Amikor ez történik akkor a szagokat is felszívhatják. Ezzel kapcsolatban…
Kellemetlen szagok?
Néhány további weboldal szerint a fagyasztók alacsony hőmérséklete és ennek következtében az alacsony gőznyomás miatt a kellemetlen szagokat nem lehet annyira érezni (ellenben a hűtőkkel).
Nézzük csak… ismered e a „fagyasztó égést”? A fagyasztó égés jellegzetes szaga tökéletes példa arra, hogy milyen az, amikor a fagyasztó elszagosítja a fagyasztott ételt. Ahogyan némely hűtőgyártó weboldalán is részéletezik „a hűtőben és fagyasztóban tároltá étel elveszítheti ízét, vagy akár át is veheti azoknak az ételeknek az ízét amellyel együtt tárolják.”. Majd erre megoldásként azt javasolják, hogy „Figyelj arra, hogy rendesen legyen becsomagolva vagy tárolva az olyan étel, amely szagokat okozhat, hogy ne legyen hatással a tobbi ételre.”
Illóolajok a kávéban
Te is úgy gondolod, hogy a fagyasztás és kiolvasztás tönkreteszi az olyan olajokat, amelyek szükségesek a kávé ízéhez? Nos, a fagyasztás és kiolvasztás valóban tönkreteheti az illóolajakat.
Egyes oldalak szerint a -20 fokon való tárolásnál az olajok megmaradnak, és nem párolognak el, az alacsony hőmérséklet pedig elnyomja az oxidáció hatását. Valójában az ételek többszöri fagyasztása és kiolvasztása szinte soha nem jó ötlet. A folyamat igenis hatással lehet az ízre és aromára is.
A többszöri felmelegítése és hűtése az ételeknek nedvesebbé teszi azokat. Ennek következtében a tartalom tömörül és ez a nedv a hőmérséklettől függően elpárolog.
A kávé fagyasztása és kiolvasztása jelentős változásokat okozhat a kávé víz-, és olajtartalmában. Lehetővé is teheti az olajnak, hogy a kávébab felszínére törjön fagyasztás közben, majd eltűnjön, amikor a kávét felolvasztjuk.
Legnagyobb aggodalomra az adhat a kávé fagyasztása és felovasztása kapcsán okot, hogy a kávébabok nagyon porózusak és így a hőmérséklet változás újraoszlathatja a nedvességet a zsákból a kávébabokba. Egyébként így keletkezetnek a kellemetlen szagok is.
Föntiek ismeretében gondold át, hogy Te mit tartasz követendő példának, de javasoljuk, hogy akár kísérletezz is a kávéddal. A saját tapasztalat az, ami mindig a legmeggyőzőbb a véleményformáláshoz.
Szóljon hozzá