Kávéba mézet tenni nem tiltja a törvény, szabad országban élünk, mindenki azt csinál, amit szabad. Mikor is kerül méz a kávéba?
Elsősorban akkor, ha megszállt minket az egészségmánia. Emiatt el sem tudjuk képzelni hogy a reggeli forró ital bevitele mentes legyen valamitől, ami egészségesnek van kikiáltva.
Mézféleséget hazánkban, ahol az éghajlat miatt rengeteg növény virágzik, sokat találunk. A méz csodálatos képződmény és sokkal jobban meg kellene becsülni, mint amennyire tesszük.
Két okunk is van erre. Az első ok a mézről a napi ismereteink igen szűkös volta. Meg kéne ismerkedni a mézzel, mert érdemes!
A másik ok súlyosabb
A világ méhállománya pusztulóban van. Kétezer méhfajta létezik és mára a veszélyeztetett kategóriába sorolandók. Az ember nem keveset tesz ezért (fokozza az üvegházhatást, mérgezi a levegőt a haszonnövények vegyszerezésével, stb.), Vannak ugyanakkor tények, amelyek előtt a mai tudomány egyelőre értetlenül áll. Az USA területén a méhállomány egyharmada pusztult el élőhely elhagyási tünetegyüttes (magyarul szindróma) következtében. Sajnos a jelenség Európát sem kíméli.
Magyarországon is tapasztalható a méhállomány csökkenése. Ma a méhek nem létezhetnek emberi segítség nélkül, a méhészek a szaporulatot kaptárok kihelyezésével próbálják segíteni.
Azonban a természet rendje szerint a méheknek maguknak kell a virágporgyűjtést és a mézkészítést elvégezni.
Ha ez a lánc megbomlik, akkor a gyümölcsfák méhek általi beporzása elmarad, nem lesz termés és a gyümölcsök mellett a kávécserjék veszélyeztetettsége is növekszik. Ha a folyamat tragikusba fordul, bekövetkezik a Földön a haszonnövények elvesztése is. Úgy aztán kávéba mézet tenni sem fog sokáig tartani.
A vészharang első kongása: az ENSZ által május 20. a méhek világnapja 2018. óta. Mi mit teszünk értük? Patetikus felhang nélkül szólva a Föld bolygón a méhek az élelem jövőjét jelentik.
A méz komplex és nemes anyag, nem csak a gyorsan lebontható gyümölcscukor a fő vonzereje. Kalcium, réz, vas, mangán, foszfor, kálium, cink nyomelemek mellett aminosav-tartalma kimagasló.
Antioxidánsokban is gazdag a benne megtalálható enzimek formájában.
Minden kanál méz egy kis mennyiségben lenyelt egészség. A méz maga gyógyító hatásokat vált ki. Fogyasszuk reggel, de lefekvés előtt is ajánlott.
Sokaknak a gyomorsavképződést stimulálja, ezt a mellette ivott tej mérsékelheti vagy akár kompenzálhatja. Édesítőszerként a mézet használni ezredéves szokás.
A világ békében megvolt a természetes édesítőszerekkel, amíg a répacukor ipari kinyerését fel nem találták. Előállításának alig 200 éve alatt az emberiségben több kárt okozott, mint a világháborúk.
Mégis miért meggondolatlanság a kávéba mézet tenni?
A 40 Celsius-fok fölé hevített méz enzimtartalma lebomlik, ezt a mézet „halott”-nak nevezik.
Nem sok a különbség, ha a mézet a forró kávéba pergetjük. Mellé még féltucat érv:
- a méz szerves összetevőit kigyilkoljuk belőle
- illóanyagok és zamatok mennek veszendőbe
- a méz hőmérsékletkülönbsége lehűti a kávét
- mire a méz végre feloldódik, lemegy a nap
- ragacsos tőle minden, többet kell mosogatni
- becukrozni a kávét eleve haszontalan dolog
A fentiekkel kapcsolatban a méznek az lenne az alázatos kérése, hogy ne fojtsuk a kávéba. A kávénak is közreadjuk a szerény kérését, hogy ne küldjük a rá jellemző ízt egy másik dimenzióba.
Külön külön is teljes élvezetet adnak, elegyítési hajlamainkat inkább a melange készítésében éljük ki.
fotóanyag forrása: www.pixabay.com
Szóljon hozzá