A gyümölcslikőr a likőrfajták tágabb családjának egyik alkategóriáját alkotják. A gyümölcs kifejezést itt elég tág értelemben használják, ugyanis számos mesterségesen létrehozott ízre is vonatkozhat, illetve botanikus értelemben vett növényekre is, melyek magvakat tartalmaznak.
A termelési folyamata a gyümölcslikőr szempontjából aránylag egyszerű. A keverés a leggyakoribb és a leggazdaságosabb termelési módszer. Az ízesítést, cukor felesleget és bármilyen másodlagos hozzávalókat, mint például a tartósítókat és a stabilizálókat a semleges szeszesitallal keverik össze, és így létrejön egy gyümölcsös ízű likőr.
Számos gyümölcsöt ismerünk, melyekből likőröket lehet készíteni. Lehet az bogyós-, egzotikus-, déli-, vagy helyi gyümölcsökből. Inkább csak a fantáziánk, no meg a gyümölcsszezon szab határt a kreatív kísérletezésnek, ha gyümölcslikőr készítésre adjuk a fejünket.
A gyümölcslikőröket tehát bármilyen gyümölcsből lehet készíteni, amit csak el tudunk képzelni, és sokan otthon is készítenek saját gyümölcslikőröket.
Mindegyik fajta gyümölcsnél más és más módszereket kell alkalmazni, hogy kivonják a gyümölcs esszenciáját. Népszerű példányok a cseresznye likőrök, a crème de cassis (amelyet feketeribizliből készítenek), a triple sec (amelyet narancsból készítenek) és a limoncello (amelyet citromból készítenek).
A gyümölcslikőröket számos módszer segítségével lehet fokozni, mint például a keverés és a más gyümölcsökkel való desztillálás, amely segít az ital állagán is. A gyümölcslikőröket rengeteg koktél készítéséhez használják, de emellett önmagukban vagy jéggel is lehet (és érdemes) fogyasztani.
Ismert gyümölcslikőr koktélok:
- Singapore Sling – Cseresznye likőr ginnel, lime-mal és Benedictine brandyvel
- Margarita – Triple Sec tequilával és lime-mal
- Kir Royale – Creme de cassis pezsgő borral
Végezetül a föntebb is említett „Limoncello”, vagyis az olasz citromlikőr elkészítése házilag:
Végy 10 db citromot, 5 dl 40 %-os alkoholt, 35 dkg kristálycukrot és 3,5 dl vizet.
Alaposan mosd meg a citromokat, majd szárítsd is meg. Egy krumplihámozóval szedd le a héj sárga részét úgy, hogy a kesernyés fehér részt ne vágd le. Tedd a héjat egy üvegedénybe, majd öntsd rá az alkoholt. Az így kapott anyagot zárd le fóliával, és egy hétig hagyd állni.
Egy hét múlva a folyadékot egy gézzel borított szűrőn át szűrd le. Öntsd a cukrot és a vizet egy főzőedénybe, forrald föl, majd forrás után még 5 percig melegítsd. Ezután hagyd kihűlni ezt a szirupot.
Kihűlés után öntsd rá az alkoholos folyadékra, amit újra takarj le ezután fóliával. Hagyd az egészet még egy hétig pihenni, majd szűrd le. A kapott folyadékot töltsd át egy szép likőrös üvegbe, amit zárj le dugóval, és hagyd az italt még néhány napig pihenni. Ezután fogyasztható!
További finom likőrök:
Tojáslikőr
Gyümölcslikőr
Ánizslikőr – már csak az íze kedvéért (is)
Krémlikőr vagy Tejszínlikőr?
Csokoládé likőr
Gyógynövényes és fűszeres likőrök
Kávélikőr
Diólikőr
Szóljon hozzá