A különböző garnélarák fajtákat gyakran összekeverik, sőt a különböző fogalmakat felcserélhetően használják a halászatban, mezőgazdaságban és kulináris kontextusban is. Lehet, hogy olyanról is hallottál, hogy ezek a fajták nem is különülnek el. Bár szoros a kapcsolat, a különböző garnélarák féléket számos módon meg lehet különböztetni. Ebben a cikkben részletezzük a legfontosabb hasonlóságokat és különbségeket a fajtáik között.
A fajták nevei országonként változnak
A garnélarák minden fajtáját halásszák, termelik, adják el és szolgálják fel a világ körül. Azonban az, hogy hol élsz meghatározza, hogy minek nevezed a garnélát, vagy melyik kifejezést használják körülötted.
Az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új Zélandon és Írországban a „prawn” kifejezést használják a garnélarák két fő típusának leírására, míg Észak-Amerikában a „shrimp” kifejezés az elterjedtebb. Itt a „prawn” elnevezést általában az olyan fajták leírására használják, amelyeknek nagyobb a mérete, vagy amelyeket édesvízből halásznak.
Azonban a „shrimp” és a „prawn” elnevezéseket sosem használják következesen ugyanabban a kontextusban, és emiatt nehéz meghatározni, hogy épp melyik rákfélét veszed meg.
A „prawn” és a „shrimp” tudományos szempontból azonban különböznek!
Bár nincs semmilyen következetes meghatározás a garnélarák különböző fajtáira, ezek a rákfélék két különböző ágából származnak. Mind a „prawn” és mind a „shrimp” tagjai a decapod rendnek, amely kifejezés konkrétan azt jelenti, hogy „tízlábú”. Azonban a két rákféle a decapod-ok különböző alrendjéből származik.
A ’shrimp’ a pleocymata alrendbe tartozik, ami magába foglalja a folyami rákot, a homárt és a tengeri rákot. A „prawn” pedig a dendrobranchiata alrendbe tartozik.
A hétköznapokban a „prawn” és a „shrimp” kifejezést felcserélhetően használják számos dendrobranchiata és a pleocyemata fajtára. Mind a „prawn”-nak, mind a „shrimp”-nek vékony kitinváza van és a testük három fő részre oszlik. Ez a klasszikus fej, tor, potroh.
A fő anatómiai különbség közöttük a testük formája. A „shrimp”-nél a tor fedi a fejet és a potrohot. A „prawn”-nál viszont minden egyes rész fedi az őt követő részt. Azaz, a fej fedi a tort, a tor pedig fedi a potrohot. Emiatt a nagyobb garnélarákok képtelenek olyan élesen hajlítani a testüket mint a kisebb fajták. A lábuk is különbözik egy kicsit. A nagyobb garnélarákoknak három pár karom-szerű lábuk van, míg a kisebbeknek csak egy pár ilyen lábuk van. A nagyobb rákoknak emellett sokkal hosszabbak a lábaik.
Egy másik fő különbség a kettő fajta között a reprodukációjuk. A kisebb garnélarákok magukkal hordják a megtermékenyített petéiket a testük alján, a nagyobbak pedig kieresztik a petéket a vízbe, és hagyják, hogy önállóan növekedjenek.
Melyik milyen vízben él?
Mindkét fajta megtalálható a különböző vizekben világszerte. A fajtától függ, hogy hol fordulnak elő inkább. A kisebb garnélarákok (shrimp) a meleg és hideg vizekben is élnek, a trópusoktól a sarkokig, és az édes ill. sós vízben is.
Azonban a „shrimp”-nek csupán 23%-a édesvízi fajta. A legtöbb ilyen garnélarák az általuk lakott vizek alján találhatók meg. Egy részük a növények levelein fekszik, míg másik részük a kis lábaikat és karmaikat használják arra, hogy pl. a tengerfenéken megkapaszkodjanak.
A „prawn” is megtalálható mint édes mind sós vízben, de a „shrimp”-el ellentétben a legtöbb fajtája az édesvízben található meg és a melegebb vizet kedveli. Ennek a nagyobb garnélának rengeteg fajtája előfordul a hidegebb vizekben az északi féltekén. A „prawn” gyakran nyugodtabb vizekben él, ahol le tud telepedni a növényen vagy köveken és kényelemesen lerakhatja petéit.
Különböző méretűek
A két fajtát gyakran a méretük alapján azonosítják be, ugyanis a „prawn” általában nagyobb, mint a „shrimp”. Azonban nincs egy standard méret, ami megkülönbözteti a kettőt. Leggyakrabban az emberek a rákok között a mennyiség/kilogramm alapján tesznek különbséget.
A „nagy” azt jelenti, hogy körülbelül 88 vagy kevesebb shrimp vagy prawn van kilónként egy kupacban. A „közepes” 110 rákok jelent kilónként, míg a „kicsi” nagyjából 132 darabot. Az igazság azonban az, hogy a méret nem mindig megbízható mutató a két fajta megkülönböztetésénél, mivel mindkettőnek sok különböző méretű változata létezik a fajtától függően.
A tápanyag értékük nagyon hasonló
Nincs semmilyen nagy dokumentált különbség a „prawn” és a „shrimp” között, ami a tápanyagértéküket illeti. Mindkettő nagyon jó fehérjeforrás, és emellett aránylag alacsony a kalóriatartalmuk. 85 gramm mindkét rákféléből nagyjából 18 g fehérjét és csak körülbelül 85 kalóriát tartalmaz.
A garnélarákféléket néha kritizálják a magas koleszterin szintjük miatt. Azonban mindkettőnek viszonylag egészséges a zsírprofilja. Ebbe beletartozik egy jó adag egészséges omega-3 zsírsav. 85 gramm „shrimp”-ben vagy „prawn”-ban 166 mg koleszterin van, de emellett 295 mg omega-3 zsírsav is.
Amellett, hogy sovány fehérjét és egészséges zsírokat biztosít, ezek a rákfélék nagyon jó forrásai a szelénnek, ami egy fontos antioxidáns. A napi szelén szükségletnek közel 50%-át megszerezheted csupán 85 grammból. Továbbá, azt a típusú szelént, ami a rákfélékben található az emberi test nagyon jól hasznosítja. Végül pedig mindkét fajta nagyon jó forrása a B12 vitaminnak, a vasnak és a foszfornak.
Felcserélhetően lehet őket használni a konyhában
Nincsen semmilyen végső íz, amely megkülönbözteti a két garnélarák-félét. Nagyon hasonlít az ízük és az állaguk is. Egyesek szerint a „prawn”, vagyis a nagyobb rákféle kicsit édesebb és húsosabb mint társa, míg a „shrimp” kicsit könnyedebb. Azonban a fajta étrendjének és élőhelyének nagy hatása van az ízére és állagára.
Számos elkészítési módjuk van, de a két rákfajtát gyakran felcserélik a receptekben. Meg lehet őket sütni, grillezni vagy párolni, ill főzheted a héjában vagy anélkül is.
Mind a „prawn”, mind a „shrimp” amiatt ismertek, hogy gyorsan főnek meg, ezért tökéletes összetevők egy gyors és egyszerű étel elkészítéséhez.
Végezetül annyit, hogy bár a cikkünk elején még azt írtuk, hogy ezeket a garnélarák féléket számos módon meg lehet különböztetni, azonban a föntiekből azt is láthatod, hogy azért nem olyan egyszerű még ezen információk birtokában sem mindig ezt megtenni.
Szóljon hozzá