Easy Serving Espresso pod más néven E.S.E. szabvány szerint gyártott pod egy kávépárnás kiszerelést takar.
A Easy Serving Espresso pod magyar találmány. Amennyiben Illy Ferencz úr magyar. Amennyiben trieszti cége magyar vonatkozású. Amennyiben az Illycaffe cég által kitalált Easy Serving Espresso pod ilyen okfejtéssel magyar.
Illy Ferencz vagy 80 éve már, hogy megfogalmazta meg az eszpresszo készítés esszenciáját.
“88O–93OC hőmérsékletű forróvízsugár 9at vagy magasabb nyomással haladjon át 7g pogácsaszerűen betömörített daráltkávé rétegen. Helyesen készítve egy 3 centiliternyi koncentrált folyadékot kapunk érzékszerveink örömére.”
Egyszerű, nem?
Már az akkori megfogalmazásában ott rejlett az Easy Serving Espresso pod lényege. A pogácsaszerűen betömörített darálmányt csak két hártyavékony papírfilter közé kell zárni és készen is vagyunk, ez maga az E.S.E. pod.
Még a mennyiség sem változott, hétgrammos kiszerelésben gyártják, a kerek pogácsa átmérője 44mm*. Ez nyílt szabvány és rengeteg neves gyártó csatlakozott az Illy találmányhoz. Vergnano, Molinari, Pascucci, Lucaffe, Pellini, Morosito, a vég nélküli márkalista helyett kapásból csak néhány név a szakmában.
* Létezik 38mm átmérőjű is, nehogy a világ ne legyen egy kicsit megosztott…
Eredeti céljuk közel hozni a háztartásokba az addig csak kávézóban iható espresso ízvilágát. Így még több babkávéjuk kelhet el.
Az Easy Serving Espresso kávépárna a múlt század 70-es éveinek a találmánya. Sajnos hiába a rangos cégnévsor és a közel ötvenéves múlt. Valami nem volt jó az összefogásban, vagy a marketingben. Nem terjedt el a világban úgy, ahogyan azt megérdemelné.
A jelenségnek kontrája a Nespresso műanyag kapszula, nála az E.S.E. egy jó tízessel idősebb találmány.
A Nespresso formula lett az, ami gyökeresen alakította át a kávézás gyakorlatát, nem az E.S.E. A magasan tartott árú és csak nála beszerezhető kapszulákkal a Nestlé cég életérzést és stílust sulykolt, igen magas sznob-faktorral. A Nespresso kapszula szabadalmi oltalma nemrég lejárt, azóta bárki előállíthat evvel konform kapszulát. Hozzá állítja elő az azóta hegyekben tornyosuló elhasznált műanyag kapszulatömeget. A formula ezzel mit sem törődve töretlen siker és az védettség megszűntével ez méginkább így lesz.
Az E.S.E. gyártók ezt csak csendben szemlélik.
Pedig a környezetttudatos trenddel meglovagolhatnák az E.S.E. megoldás fő előnyét. Az Easy Serving Espresso pod környezetbarát filtere az elhasznált zaccal együtt természetes úton képes lebomlani.
A Nespresso rovására egyéb előnye is van. Vele a kávézás örömét féláron megkapja bárki. A Nespresso kapszulánkénti 110 forintos áron fut, a Morosito gyártmányai (csak arabica, kevert arabica-robusta, stb.) nagy tételben 55-60 Ft árszinten vannak.
Harmadik nagy előny, hogy számos gyártó átalakította pár kávéfőzőgép modelljét, hogy a kávédarálmány mellett az E.S.E. pod is passzoljon a szorítós adagolóba. Ilyet még maga a Philips is kihozott, mielőtt a Saeco olasz márkával össze nem bútorozott.
A modellhez a dobozában gyári adapter volt mellékelve. Filléres gyártási költségű, a szorítófejbe illeszthető jótékony kiegészítőként.
Az Easy Serving Espresso kávépárna önmagában is jótékonyság. Egy pillanat alatt előkapunk egy E.S.E. kávépárnát, nincs faxni a darálgatással. Nem kell attól tartani, hogy felbontva idővel kifárad az aroma, a pod kávépárna egyedi vákuum csomagolású. Nem kell bajlódni a makacsul beszáradó zacc eltávolításával sem. Az E.S.E. kávéfőzőben bonyolult belső egységeket sem kell tisztán tartani, a forró kávélé nem a gépen belül tesz utat. Változatos ízeivel aromavadásznak és gourmet kávéínyencnek áll a zászló, kóstolgathatnak.
Az egyik véglet a hőmérséklet- és nyomáskompenzáló kávéfőző masina külön házi kerámiaörlős kávédarálóval a kilónként többezer forintos csúcs babkávéhoz. A másik véglet a bolti tízdekás darált Omnia a szarvasi kávéfőzőhöz. Kit mi fog meg és mire van érkezése.
Az E.S.E. podos (vagy a kapszulás) kávéfőző és kávé közel sem félúton van a kettő között, erősen húz az igényes minőség irányába.
Szóljon hozzá