Daisuke Mission specialty kávé a törekvés a tökéletes megtalálására és már Magyarországra is kiterjed az érdeklődése.
A Daisuke Mission a kávé világában egyet jelent a lehengerlő minőségű pörkölt kávé kínálattal, az organikus kávé előállításával, a Méltányos Üzletvitel alapú gazdasági tevékenységgel és fenntarthatósággal, a termékmozgás nyomon követhetőségével, a Dél-Amerika kávéültetvényein szorgoskodó dolgozók munkájának maximális segítésével és anyagi elismerésével.
Minderről Daisuke Tanaka ‘tehet’, akit már a neve is predesztinál erre. A családnév Japánban elöl van, a ‘Daisuke (大輔)’ jelentése többdimenziós: kreatív, komoly, illékony. Az utolsóra asszociálva meg is van a kávé és aromák iránti olthatatlan vonzódásának magyarázata. Ami a kreativitást illeti, más megközelítésben a ‘Daisuke’ szó jelentése: nagy segítség, így válik nyilvánvalóvá Daisuke úr tevékenységének egyik pillére, Nikaragua és El Salvador kávétermelő gazdálkodóinak támogatása.
A ‘Tanaka (田中)’ pedig (rizs)föld közepe, ami szintén a termesztéshez köthető és ezzel bezárul a kör.
Az Andokban a hegyoldalak meredeksége miatt a gépesíthetőség mértéke zérus.
Csakis a manuális növénygondozás és betakarítás a járható út. Az emberi kéz szorgos működése.
A Nikaragua és El Salvador zord domborzatán, lejtőin és dűlőin termő számos specialty kávéfajta a párás meleget kedveli.
A nedves levegőben az árnyas de mégis napos fényviszonyok csak úgy jöhetnek létre, hogy a kávécserjék fölé lombos fák magasabb koronája terül. A napjárás juttatja a radiáns hőt a cserjéknek az 1100-1800 m tengerszint feletti optimális magasság trópusi melegében.
Ahol a Mátra csúcsa végződik, onnan de inkább jóval feljebb kezdődik a specialty kávé termőhelye.
Igazi megtiszteltetés, hogy El Salvadorban Fernando Lima úr egyik kávéültetvényét hazánkról nevezte el.
A képen alul látható ’Hungria’.
Az országban több vulkán is található, zömükben inaktívak.
A XXI. századelőn a vulkáni tevékenység ismét beindult, azonban a civilizációra ártalmas hamukitörést a kávétermesztők éppenséggel nem bánják. A hamu gazdag táptalajjá válik, régebbi kitörések vulkanikus hamuja idővel ‘érett’ termőtalaj lesz. El Salvador egyharmada Magyarország területének és a túlnyomórészt hegyvidéki jellege azon az égövön optimális a specialty kávék termesztéséhez.
Salvadorban sem háborítatlan a természet, a túléléshez menedéket számos madárfajta már csak a magaslatokon lel. Ritka nemzeti madaruk, a torogoz is csak az ültetvények táján képes fennmaradni.
A specialty kávé terén a Daisuke Mission törekvése a tökéletes megtalálására a Twincom PR szervezte Cupping by Daisuke rendezvény közben is szinte tapintható volt. Pontos adagolás, koncentrálás, precíz mozdulatok. Daisuke úr kitétele szerint a kávé feldolgozása a pörkölésig az első fázis, maga a pörkölés a második és a barista munkája a harmadik.
A pörkölés mikéntje és mértéke visszavonhatatlanul véglegesíti a végtermék minőségét.
Daisuke úr meggyőződése, hogy az első két fázissal lehet fokozni a nyerskávé minőségét. Számára egyértelmű, hogy tipikusan a barista a minőségen már nem tud tovább javítani, csak maximalizálhatja vagy esetleg lerontja.
A bemutatóra Daisuke úr hivatásos barista kíséretében érkezett Japánból. A hölgy lelkesen és átszellemülten szorgoskodott, neki a kávékészítés foyamata láthatóan nem munka, hanem élvezetes alkotás volt.
Nyilvánvaló volt, hogy az értő módon pörkölt nyersanyagból a lehető legtöbbet akarta előhozni.
Tudatosan vagy nem, de tevékenysége szorosan kötődött Daisuke úr meggyőződéséhez,”Specialty kávét termeszteni művészet” és kávét ebből készíteni műalkotás.
www.daisukemission.org/about-the-mission
Daisuke Mission specialty kávé a törekvés a tökéletes megtalálására
Kapcsolódó cikkünk itt.
Szóljon hozzá